Předvolební komedie už běží v plném proudu. Zatím jsou nejvtipnější Starostové

Je to tak před každými volbami. Tlačeni strachem z volebního neúspěchu slibují politici možné i nemožné, aby na další čtyři roky zůstalo vše při starém. Nejlépe se odhalí pokrytectví a absurdita předvolebních slibů v porovnání s konkrétní realitou a někdy to může být i legrace, ač jde o věci vážné a drzost politiků by se neměla přecházet jen úsměvem. V klání o nejvtipnější předvolební podbízení se zatím jednoznačně vedou staronoví Starostové pro Liberecký kraj.

Ne že by třeba takový lídr ODS Ondřej Červinka neatakoval bránice libereckých voličů dostatečně, když na přehradě s lopatičkou zasypává díry v cestách, oživuje městské centrum, které zdejší stavební lobby za vlád jeho strany zastavěla prázdnými obchoďáky.  Nebo když děkuje lidem z občanského sdružení Zachraňme kino Varšava za jejich snahu o záchranu secesního biografu, který chtěl ještě coby náměstek pro kulturu prodat svému kamarádovi z ODS, aby ten tu nasekal byty a kanceláře nebo bůhví co. Ale na Starosty v Libereckém kraji zatím přeci jen nemá.

Starostové pro Liberecký kraj, respektive hnutí Liberec občanům (opuštěný, ne dost marketinkově přitažlivý název, spojený s návratem ODS a normalizací poměrů na radnici) jako by ještě do nedávna mediálně nebylo. Po celé čtyři roky od voleb ani vidu ani slechu, o to větší ale záběr s blížícími se volbami. Nyní se vyjadřují ke všemu – v horkém červenci k lyžování na Ještědu i k centrálnímu vytápění.

Ale zatím největší majstrštyk přišel tento týden – nová politika při obsazování orgánů městských společností. Prý už nemají do představenstev býti voleni politici, ale odborníci. Kolikrát jsme tohle už slyšeli? Mockrát. A kolik je politiků v městských společnostech? Mnoho. Stále stejná písnička, jejíž refrén se ale tolik nerýmuje s realitou pod Ještědem.

Tak třeba zastupitel David Václavík z Liberce občanům/Starostů dnes ví, že v představenstvech společností musí být profesionálové. Jen škoda, že religionista Václavík je sám místopředsedou představenstva dopravního podniku (odměňováno částkou 10 tisíc korun měsíčně) od roku 2011 a od roku 2007 byl členem dozorčí rady (5 tisíc korun měsíčně). Proč k tomuto názoru dospěl po tolika letech, právě před volbami, kdy už to v jeho případě stálo městskou kasu pár stovek tisíc, asi ví jen on sám..

Za Liberec občanům/Starosty pobírá odměnu v představenstvu technických služeb i pedagožka Věra Rosenbergová a své zástupce (placené i neplacené) mají  Starostové v představenstvech i ostatních městských organizací. Ale nejsou sami. Politiky zde mají všichni zástupci stran, ke kompletnímu návratu politických matadorů (jako například Milana Šíra z ČSSD, Ondřeje Červinky z ODS) došlo ale zejména po vytvoření současné tiché velké koalice ČSSD, Liberec občanům, USZ, VV a ODS.

Často dokonce stačí být příbuzný s místním bossem ČSSD Robertem Duškem, aby si jeden dosáhl na teplé placené místečko, jako v případě technických služeb nebo minoritně vlastněné teplárny. A to vše za souhlasu Starostů, dnes zázračně změnivších názory.

Stejně jako v představenstvech měli vždy zástupci Liberce občanům/Starostů i v dozorčích radách a světe div se, nikde se ani nezmínili, že by místo politiků měli v orgánech zasedat profesionálové. To platí i pro samotného lídra Starostů Michala Hrona, který je aktivní v dozorčí radě Liberecké IS a kde na sebe upozornil jen, když chtěl bránit občanům k přístupu k informacím, k čemuž musel Libereckou IS nakonec donutit soud…

Když voliče lapají, hezky mu zpívají, zaznělo už vícekrát na tomto webu, ale i jinde. Platí to zřejmě i pro současný předvolební hit Starostů o městských společnostech. Navíc  zástupci (dnes) Starostů v minulosti (v jiných politických dresech) často a ochotně tvořili radniční koalice s ODS v době její největší podještědské slávy, se kterou se potýkáme dodnes. A tehdy městským společnostem kralovala jména jiných kalibrů – Krenk, Kittner, Zika, Nadrchal… O profesionálech v městských společnostech mluvili (dnešní) Starostové minimálně  již v roce 2010, také před volbami. Ale uvidíme, třeba jim to tentokrát vydrží i po nich.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou