Zatýkání v Praze, naděje pro celou zemi

Dnes v nočních hodinách začali pracovníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zatýkat významné politiky a úředníky, zejména napojené na vládnoucí ODS. Předsedkyně senátu Miroslava Němcová (opět) straší, jak je demokracie v ohrožení a jak ji nikdo nevaroval, premiér Nečas se schovává jako malý kluk a významní pražští kmotři jako Ivo Rittig, Roman Janoušek nebo Tomáš Hrdlička jsou v zahraničí. Něco se děje a kolem luxusních rezidencí obchází strach. A je to dobře.

Zatčení se mají týkat bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, exministra zemědělství Ivana Fuksu z ODS, vrchní ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka či bývalého náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka.

Protimafiánský útvar zasahuje v bydlištích i firmách pražských kmotrů jako jsou Ivo Rittig nebo Roman Janoušek, kteří ovšem právě nejsou v republice. Zabavují se peníze, zlato, dokumentace. Policie zasahuje a zabavuje materiál na úřadu české vlády, na pražském magistrátě, na vybraných vysokých státních úřadech, ministerstvy počínaje.

Policie nezasahuje jen v Praze, ale i ve Středočeském a Východočeském kraji, celé několikaměsíční vyšetřování, které vedlo k dnešní akci, dlouhodobě dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Dost možná největší korupční skandál této lobbisty soužené země se sice, jak jinak, odehrává v sídelním městě, ale dost možná bude mít dopad i do regionů. I tam si zvykli, na úkor veřejných rozpočtů, žít a „podnikat“ lidé typu Iva Rittiga, kterého s ním nespojují jen vlastnictví soukromých tryskáčů (jako je tomu u jednoho z majitelů Syneru), ale především styl zákulisní politiky, který táhne ke dnu celé regiony.

Ač celá akce, která, zdá se, nemá v Českých zemích obdoby, probíhá jen několik hodin, možná bude mít vliv na příští roky, možná desetiletí. Může se stát začátkem nové éry a koncem té, které (až na těch pár zainteresovaných) mají všichni plné zuby. Měla by.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou