Liberec je ztracené město – zbořte ho a začněte znova

Mám rád Jizerky, nemám rád Liberec. Minulý týden jsem zde pár dní byl. Co jsem viděl, to jsem popsal, naložte s tím, jak chcete.Jezdím do Liberce již přes třicet let za mými známými a pozoruji, jak se město mění. Občas mám pocit, jako by obyvatelé Liberce trpěli zvláštní úchylkou dělat vše proto, aby jejich město bylo hnusné, nepříjemné, studené a chaotické. Dovolím si použít ve svém článku poněkud expresivnějších výrazů, třeba to některé podobně nepříjemné a studené Liberečany přiměje alespoň se zamyslet.

Možná, pokud v Liberci žijete dlouho, že si na to zvyknete, ale pro návštěvníka, jako jsem já, je mnoho věcí prostě kulturní šok. Tím prvním, co každý přespolní uvidí, je všudy přítomná špína, na ulicích, na chodnících, všude. Bordel, špína, nepořádek.

Přijedete autobusem a uvítá vás několik plechových krabic, které jsou prý autobusové nádraží. Jdete na městský autobus a šlapete po tisícovkách z hub Liberečanů vyplivnutých a zašlapaných žvýkacích gum. Snad jen psích hoven není tolik, co bývalo. To to nikdo nevidí, že to je vrchol nechutnosti?

Stačí popojít jen pár metrů a uvidíte díru do země jako krávu s reklamou na jakousi soukromou školu, to celé obehnané plotem. Není to lom, jen nepodařený podnikatelský záměr. Řeší někdo, co s tím? Tuším, že ne.

Pár let jsem v Liberci nebyl, tak koukám jako blázen na to, jak jste si tu zabetonovali centrum, Tesco nebo Plaza, nevěřím, že by se díky těmto dvěma obludám v Liberci žilo lépe. Zadek Tesca si ani nehraje na žádnou architekturu, je to zkrátka hnusný zadek obchoďáku, z Plazy zase uprostřed památkové zóny čučí na prázdný zámek dinosaurus.

Ještě jedno místo se zdejším architektům fakt povedlo – sídliště Rochlická a jeho okolí. Jeden idiot  vyprojektoval panelák vedle paneláku, druhý idiot to dohustil obytnými domy a ten největší idiot to celé doplnil kaší rodinných domků na protějším kopci. Slyšel v Liberci někdo něco o územním plánování? Který diletant řídí tímto způsobem územní rozvoj města?

Budu asi nekorektní, ale zeptám se. Co dělají v Liberci památkáři, že pustili takovou dinohrůzu jako je Plaza? Dělá město vůbec nějaké územní plánování? Nebylo by lepší celý úřad zrušit a nechat další výstavbě volnou ruku? Poznal by to někdo? Prý tu byla nějaká rada architektů – co ti dobří muži celou dobu dělali? Drbali se na koulích a pili kafe?

Co ale dělá vedení města a technické služby, co je to za nýmandy, že si neumějí město alespoň udržet čisté? Chtěl jsem se jich zeptat, ale po páté večer už byly na radnici zamčené dveře.

Včera jsem z Liberce odjel a nechal ho za sebou. Stejně ale nechápu ale, jak v něčem takovém, jako je Liberec, může normální člověk žít a nezbláznit se.

Ing. Adam Borowski

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Dne 21. března 2013 vydal OVÚS MěÚ Chrastava (dále jen „prvoinstanční orgán“) v přenesené působnosti rozhodnutí, kde nařídil majitelce odstranění závad její závažně poškozené
TRANSPARENCY INTERNACIONAL hodnotila transparentnost financování senátní volební kampaně mj.v senátním obvodě Liberec s těmito výsledky (školní známky 1=výborná, 5=nedostatečná):
Dosavadní praxe životnosti hejtmanů v Libereckém kraji připomíná spíše prostředky na jedno použití. Hejtman posloužil, hejtman může (musí) jít.  Nelze říci, že dosud nikdy
V naší republice vznikly kdysi logické správní části zvané okresy tvořené zpravidla větším městem a menšími městy a obcemi, které se k němu logicky