Komentář: zastupitelstvo plné absurdit

Čtvrteční jednání libereckého zastupitelstva bylo plné zcela neuvěřitelných absurdit. Ukázalo se, že vedení města má k dispozici odborný posudek, který říká, že stav bazénu je v tak katastrofálním stavu, že je nutné ho obratem uzavřít a provést alespoň dílčí rekonstrukce v ceně 140 milionů Kč. To není malá částka, ale málem jsme se o tom ani nedozvěděli.

Za to víme, že Starostové pro Liberec tlačí kompletní rekonstrukci za miliardu, na kterou nemají v rozpočtu ani korunu a nedokážou na ni ani podat žádost o dotaci (její zamítnutí bylo prý pro nesplnění formálních požadavků). Za tři roky, kdy ještě Jaroslav Zámečník, který Liberec už určitě nemá rád, prohlašoval, že to zvládne za 400 milionů Kč, se odhad více jak zdvojnásobil a nepodařilo se ani připravit projektovou dokumentaci – dohromady tedy za tři roky nic, bazén dál chátrá a je jen otázkou času, než se tam stane taková havárie, která si vynutí jeho uzavření.

Minulé vedení s Honzou Korytářem také mělo jisté dilema – byl tu projekt na opravu zpustlého Lesního koupaliště za 120 milionů Kč. Že to prý jinak nejde, nakonec šlo, stálo to cca 8 milionů Kč a funguje již pár let skvěle. Stačilo se trochu zamyslet a najít dobré řešení. To se dnešnímu vedení města prostě nedaří.

Dotace se nepodařilo sehnat ani na opravu budovy Uranu – posledním dobrým krokem byla pěkná vizualizace nového opláštění a pak… no, pak nic – výběrko na dodavatele stavby spadlo a ukázalo se, že za 111 milionů Kč se má provést jen částečná rekonstrukce. Do přízemí se má přesunout zázemí ostudného autobusáku, který návštěvníky města vítá horou stavebních buněk už 20 let. Přitom tu byl projekt velkého parkovacího domu s novým autobusákem, na který byly peníze přislíbeny.

Řešilo by to mnoho věcí najednou, ale Starostové prakticky hotový projekt s příslibem dotace po volbách vzali, předali kraji a hodili do koše. Takže tu nemáme a nebudeme mít nic – tedy vlastně jo – Uran je již prázdný, úředníci se přestěhovali do budovy Syner Tower, kde prý město platí cca 380 tisíc Kč měsíčně, a tak to asi zůstane už napořád, neb se na řešení nedokáže vedení města domluvit ani v rámci koalice.

Za to byl předložen nápad nákupu budovy Skloexportu za 66 milionů Kč – jasný, neber to, jen je však potřeba dodat, že více jak miliardu by stála rekonstrukce – k čemu by město budovu využilo, vlastně neví, jen to prostě přišlo někomu z vedení města jako super nápad, tak pojďme do toho!

Na druhou stranu se tu připravujeme na další dotační období, kdy se bude pracovat s evropskými dotacemi – zjistili jsme, že existuje nějaký seznam projektů, který si vedení města tak nějak potichu dalo dohromady a moc o něm diskutovat nechce. Fascinující například bylo, že se zadává architektonická studie na využití areálu LVT, jen se přísně tají, co tam bude – nechme se tedy překvapit od variant park, muzeum tramvají až po rafinérku ropy – kdo ví, co se v hlavách dnešního vedení města honí. Trochu si tipuji, že vedení města to samo vlastně vůbec neví a jen tak to nějak zkouší – třeba se nějaký obrázek před volbami zalíbí. Vizualizace navazujícího Tržního náměstí jsou již také roky staré a nic (včetně té nové Pastýřské ulice).

No, a neschválení transparentnějšího zveřejňování zpráv kontrolního výboru je už spíše jen trapnou tečkou. Smutné bylo i to, že koalice je už tak zoufalá, že rozprodává městské lesy. A darem jsme málem věnovali pozemek kraji, který ukrajuje na letišti doposavad majetkově scelené území jen proto, že si o to kraj řekl. Mám obavy, až si hejtman Půta řekne, že se mu líbí radnice, že mu ji také bezúplatně předáme. Závěrem se ukázalo, že koalice je už v posledním tažení, body si sami shazovali, radní za ODS hlásil rezignaci z rady města a na dotazy opozice se nereaguje. Jo, a příště prý zasedání zastupitelstva bude do 21. h., neboť se bude projednávat nový územní plán, tak se začne asi ve 13 h – veřejnost určitě ocení, že se bude muset uvolnit z práce.

Ve čtvrtek málem prošly projekty v řádu několika miliard, o kterých vlastně ani samo vedení města neví, k čemu jsou dobré, nebo neexistuje možnost je financovat, prostě to vedení města tak nějak zkouší, ale před volbami by rádo alespoň něco vlastního ukázalo. Alespoň nějaký ten „pomníček“ primátora Zámečníka. Že by se intenzivněji opravovaly chodníky, silnice, pečovalo se o zeleň či vám někde alespoň vybudovali dětské hřiště nebo že by jezdila MHD trochu důstojněji na velikost našeho města (včetně rozumných nočních spojů), zapomeňte. Budete se muset spokojit s 5 mil. Kč v participativním rozpočtu, o kterých se bude mocně komunikovat, ale miliardy nám tu půjdou do zcela jiných projektů.

Myslím si, že se v plné nahotě ukazuje to, co poslední roky bylo čím dál tím patrnější. Stávající vedení města tak nějak dokončuje projekty, které připravila minulá koalice. Řadu z nich hodilo do koše (třeba právě autobusák s parkovacím domem, sběrný dvůr a málem i nějaké ty rekonstrukce městských domů) a sama nepřipravila zhola nic. Nemáme tu nic nového, ani údržbovou se takto koalice nazvat nedá, neb město pod jejím vedení chátrá a neinvestuje se.

Viděli jsme spoustu hezkých obrázků a vizualizací, ale ty všechny mají k realizaci tak daleko, že po volbách po nich zůstanou jen prázdné šuplíky s projekty i městská kasa…

Ondřej Petrovský, zastupitel za Změnu pro Liberec/Zelené

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Černým písmem: Bílý Kostel nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Nová Ves a Rynoltice se změny senátního obvodu
Vážený pane premiére, vítejte ve skanzenu. V kraji, ve kterém je nejzaostalejší střední školství v rámci celé České republiky. Vaši političtí partneři v čele s
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Nejprve zisk nadnárodních korporací a řetězců, až potom svátek svobody a demokracie. Realita dnešního státního svátku, který je honosně nazván Den boje za svobodu