Kyselka je víc než pivo

Zajímavý způsob uvažování vedení liberecké radnice a jejich úředníků bylo možné pozorovat na posledním výboru pro územní plánování a dopravu. Na programu byly dvě změny územního plánu. Velice podobné. Jedna prošla, jedna ne.

Už od roku 2008 se zamítají v Liberci žádosti o změny územního plánu s tím, že budou vyřešeny novým územním plánem. Připuštěny jsou pouze změny strategické, přičemž posouzení toho, co strategické je a co není, závisí na politickém vedení města. Na stůl výboru pro územní plánování a dopravu nyní přistály dvě žádosti o takovou změnu. Jedna se týkala budovy, ve které sídlí pivní klub Azyl. Druhá se týkala záměru na obnovu areálu Vratislavické kyselky.

U první žádosti šlo o objekt na konci Široké ulice. Jeho majitel žádá už od roku 2008, aby byl napraven stav, kdy je jeho budova chybně územním plánem zařazena do plochy pro školství. Přitom šlo vždy o továrnu a kancelářský objekt. Tato situace mu brání v tom, aby jakkoliv svůj objekt stavebně upravoval a přizpůsoboval ho potřebám nájemníků. V části budovy sídlí pivní klub Azyl a ten si nemůže dořešit kolaudaci některých svých prostorů, které využíval pro koncerty, přednášky, či pro pořádání vyhlášených pivních festivalů.

9 let bez problémů fungující klub, který organizoval ročně kolem stovky koncertů, přednášek či benefičních akcí, začal mít problémy poté, co si v jeho blízkosti vybudoval J. Smetana nad garáží byt. Ten využil svých kontaktů s ex-primátorem Batthyánym, založil si v místě vylhaný komunitní spolek, a následně si u města zažádal o zápůjčku pozemku vedle klubu využívaný jako jeho zahrádka. S tím, že zde vybuduje komunitní zahradu. Netřeba dodávat, že po vypuzení pivní zahrádky k založení žádné Smetanovy komunitní zahrady nedošlo. (Detailně je kauza popsaná zde.)

Jaké bylo k této žádosti stanovisko vedení města a jeho úředníků? Bylo doporučeno žádost zamítnout. O strategický záměr prý nejde. Majitel domu čeká už 11 let, co by si nepočkal dalších pár roků. Tento výklad podpořili kuriózně zástupci liberecké ODS. Ti mají sice v politickém programu podporu podnikání, ale na komunální úrovni tady v Liberci se u nich tradičně rozhoduje jinak. Především podle známostí. Zde byla příležitost pomoci kamarádům kolem J. Smetany, zaškodit alternativnímu klubu, to musí jít oficiální program stranou.

Návrat k autentické ODS nastal hned u další žádosti. Tou je čerstvý záměr na obnovení provozu Vratislavické kyselky. Majitel areálu potřebuje mírné rozšíření areálu na úkor sousedních ploch pro bydlení. Pro srovnání – žadatel zde nečeká 11 let, tak jako u záměru předchozího. Nejde o zjevnou chybu územního plánu. Avšak poté, co bylo úředníky vyřčeno pár úvah na téma, nakolik představuje Vratislavická kyselka symbol celého našeho města, záměr byl předložen ke schválení a schválen také byl. Kyselka vs. pivo 1:0.

Je třeba dodat, že hlasování o první žádost bylo těsné a pro doporučení změnu schválit hlasovala velká část členů výboru nominovaných za koaliční strany. Jen kvůli absenci několika členů výboru tak pravděpodobně změna neprošla. Nezbývá tak než doufat, že na zastupitelstvu města zavládne rozum a stanovisko rady bude koaličními zastupiteli přehlasováno. A výsledek, nechť každý zapije dle své chuti.

 

Jindřich Felcman

předseda libereckých Zelených

člen výboru Zastupitelstva města Liberec pro územní plánování a dopravu

Subscribe
Upozornit na
43 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Černým písmem: Bílý Kostel nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Nová Ves a Rynoltice se změny senátního obvodu
Vážený pane premiére, vítejte ve skanzenu. V kraji, ve kterém je nejzaostalejší střední školství v rámci celé České republiky. Vaši političtí partneři v čele s
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Nejprve zisk nadnárodních korporací a řetězců, až potom svátek svobody a demokracie. Realita dnešního státního svátku, který je honosně nazván Den boje za svobodu