Reportéři ČT o veřejných zakázkách v Liberci i to, co ještě nezaznělo

Včera, v pondělí 21.5. 2012, proběhla v České televizi v rámci investigativního pořadu Reportéři ČT reportáž o nákupu tramvají pro liberecký dopravní podnik i o tom, jak překotně ty firmy, které ve městě získávají veřejné zakázky sponzorují místní hokejový klub Bílí tygři Liberec, který patří Syneru (S group holding).

Nejedná se o první reportáž tohoto druhu o našem městě a asi ani ne poslední. Dovolíme si ji doplnit několika málo detaily.

Reportérka Jana Neumannová se zajímala o nákup tramvají pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) loni nakoupil osm nových tramvají za téměř 320 milionů korun. Ač se jedná o smlouvu rámcovou, kdy koupě dalších (zbývajících) vozů musí být ošetřena dodatky, městu i tak hrozí pokuta za jejich neodebrání.

To vše za situace, kdy dluhy a další závazky DPMLJ totiž dosahují téměř čtvrt miliardy korun. Velice podezřelý byl také způsob, jakým k obchodu došlo. Za DPMLJ totiž smlouvu podepsal na poslední chvíli, po prohraných volbách 2010, v té době již bývalý primátor za ODS Jiří Kittner a Jiří Richter, zastupitel a člen Demokratické regionální strany (DRS). A to když už bylo jasno, že budou oba ze svých funkcí v DPMLJ odvoláni.

Velikou kritiku sklidilo rovněž výběrové řízení na kupované tramvaje. Podle opozice i odborníků bylo ušité na míru právě dodavatelské firmě, se kterou DPMJ předem jednal.

Celá transakce se dokonce odehrála za zády nového vedení města v čele s Janem Korytářem. To vše za přispění ředitele DPLMJ Jiřího Veselky z Unie pro sport a zdraví, který byl po odvolání Změny pro Liberec jmenován pro změnu ředitelem Krajské nemocnice Liberec a za nedlouho mu ekonomického ředitele přišel dělat (bez výběrového řízení) právě Jiří Kittner.

DRS se dokonce do nového zastupitelstva ani nedostala. Tato strana, fungující jako „béčko“ ODS, byla do značné míry umělým konstruktem zdejších na politiku napojených podnikatelských kruhů, který měl pomoci udržet ve městě staré mocenské struktury.

Nově nakoupené tramvaje jsou navíc prototypem, nikde jinde nejezdí a každý jejich problém může zakázku výrazně zdražit. Alarmující je také skutečnost, že dopravní podnik už jednou prototyp tramvaje za desítky milionů vyvíjel a vůz dodnes stojí nepoužívaný v depu jako pomník špatného rozhodnutí, za které, jak je zvykem, nenesl nikdo odpovědnost.

Společnost Pragoimex, která tak zadluženému dopravnímu podniku tramvaje dodává se rovněž stala sponzorem Bílých tygrů Liberec, který patří zdejší firmě svázané s ODS – stavební společnosti Syner (S group holding). Podobně se stávají sponzorem Bílých tygrů další firmy, které u města, kraje či společnostech jim patřících získávají významné veřejné zakázky, dotace nebo jiné výhody. Jsou to například A.S.A., Eltodo, Busline, Geoprint nebo právě zadlužený Dopravní podnik města Liberce.

Společnost Pragoimex se rovněž stala sponzorem jabloneckého fotbalového klubu FK Baumit Jablonec, který patří šéfovi českého fotbalu a jabloneckému zastupiteli za ODS Miroslavu Peltovi (alespoň na chvíli – její jméno bylo ze stránek FK Jablonec rychle staženo). Miroslav Pelta spolu například s majiteli Syneru tvoří tým hokejového mužstva Northern Stars, kde vedle podobných podnikatelů, kteří získávají často tučné veřejné zakázky, lze nalézt i politiky ODS či TOP 09. Jmenujme Radima Ziku či někdejšího kandidáta na primátora za TOP 09 Luďka Nečesaného. Akcí Northern Stars se rovněž rád účastní současný kandidát ODS na prezidenta republiky Přemysl Sobotka.

O nutnosti sponzorovat Bílé tygry, pokud chce podnikatel v Liberci získat zakázku z veřejných zdrojů (ve formě subdodávky), hovořil již před třemi lety pro Českou televizi jihočeský podnikatel, který tento požadavek odmítl.

Když analytik Transparency International hovořil o propojení liberecké ODS (resp.jejích vrcholných představitelů), neopomněl zmínit i libereckou TV Genus, která patří Syneru a jejíž sláva již dávno překročila hranice Libereckého kraje. Podle mnohých totiž plní často roli propagační a propagandistickou než čistě zpravodajskou. Tuto televizi zakládal s majiteli Syneru i Jiří Kittner, z jehož pozdější primátorské kanceláře posléze získávala významné částky na propagaci radnice pod jeho vedením.

Není to ale jediný zdroj Genusu, který čerpá z veřejných peněz. Jen Liberecký kraj do letošního roku měl pro tuto televizi firmy Syner zakázky ve výši několika milionů ročně, za diskutabilně provedenou práci. Vše bylo velice podivným způsobem (smlouva na dobu neurčitou, subjektivní kritéria výběrových řízení) nasmlouváno za doby, kdy Libereckému kraji vládla ODS. Nicméně i ČSSD v této praxi pokračovala.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Další pokračování korupčního příběhu z libereckého dopravního podniku naservírovaly čtenářům Seznam Zprávy. Tentokrát policisté popisují, jak bývalý ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar spolu s někdejším předsedou
Server Seznam zprávy dnes přinesl reportáž založenou na policejních spisech a odposleších, které dokumentují korupci Dopravním podniku města Liberec (DPMLJ). Znovu ukazují na vliv
Náš Liberec přináší exkluzivně ukázku smluv ohledně plničky CNG (stlačeného zemního plynu), kvůli kterým bylo minulý týden podáno trestní oznámení. Figurují v nich představitelé firmy
Náš web již před čtyřmi roky přinesl zjištění, že kontroverzní podnikatel Miroslav Pelta si nakupuje politiky skrze luxusní VIP zájezdy. MF Dnes přináší nová