Potvrzeno: rekonstrukce libereckých lázní je předražená o 50 milionů

I druhý posudek, který si nechala vypracovat Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod (ROP Severovýchod) dosvědčuje, že rekonstrukce městských lázní za zhruba 300 milionů korun je předražená o 15-20 procent. Zakázku připravilo před volbami vedení města pod Jiřím Kittnerem a podíleli se na ní lidé z prostředí liberecké ODS a stavební společnosti Syner, která na ní pracuje jako subdodavatel. Zakázku odmítl podepsat někdejší primátor Korytář a stálo ho to primátorské křeslo.

Rekonstrukce lázní – pro Liberec 50 milionů z městské kasy

Liberci bude pravděpodobně pokrácena dotace o zhruba 50 milionů a město bude muset zaplatit částku ze svého. Druhý posudek, který dokazuje předražení lázní, si nechala regionální rada vypracovat, protože první poukazoval na výrazně předražení a liberecká radnice se závěry auditora nesouhlasila. První expert uvedl, že při správně vedeném výběrovém řízení by cena neměla přesáhnout 278 milionů korun a při soutěži zaměřené „na dosažení rozumně úsporné ceny“ by nepřekročila částku 250 milionů korun. Podle auditorů se v podkladech prolínala snaha o maximální možnou cenu.

Na vypracování zakázky se podíleli lidé z prostředí liberecké ODS, konkrétně její nynější předseda a liberecký zastupitel Tomáš Hampl, který na radnici přišel za Jiřího Kittnera z firmy Investorsko inženýrská (někdejší dceřiná společnost Syneru). Smlouvy k zakázkám poté na doporučení Tomáše Hampla vypracovávali advokáti spojení se Synerem. Samotná firma Syner se poté na zakázce podílela jako subdodavatel. Zakázku vyhrála společnost Chládek a Tintěra, že na stavbě figuruje i Syner se vedení města dozvědělo až z našeho webu, do té doby o tom nemělo ani tušení.

Rekonstrukce lázní a bazénu – důvod pro odvolání Korytáře

Nově zvolená reprezentace města v čele s Janem Korytářem (Změna pro Liberec) po volbách v roce 2010 zakázky vyhodnotila a vyhlásila vítěze, nový primátor Jan Korytář ale odmítl smlouvy podepsat. Argumentoval dvěma právními posudky a zprávou protikorupční organizace Transparency International, podle nichž jsou smlouvy pro město nevýhodné. Nové vedení města přesto nakonec smlouvy s vítězi podepsalo.

To vedlo nakonec ke konci povolební koalice na liberecké radnici, když někdejší partnaři Změny pro Liberec – ČSSD a Liberec občanům pomohli Korytáře a Změnu pro Liberec sesadit a utvořit velkou tichou opozičně-smluvní koalice s ODS.

Vedení města se chce proti rozhodnutí ROP Severovýchod odvolat, jelikož je v tíživé finanční situaci, když zdědilo prázdnou a zadluženou městskou kasu po vládách, které na radnici byly do roku 2010 a kde dominovala právě ODS.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kontroverzní zakázka na revitalizaci městských lázní se opět vrací do hry. Ministerstvo financí udělilo městu Liberec pokutu ve výši necelých 7,2 milionu za to,
Po necelých třech letech se veřejnost dočkala dokončení konverze někdejších městských lázní pro potřeby Oblastní galerie v Liberci. Ambiciózní projekt od ateliéru SIAL pod
Policie v Pardubicích obvinila na konci minulého týdne osm lidí. Ve spolupráci s nejvyšší státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou je viní ze sjednání výhody a
Kontrola dotací na revitalizaci městských lázní, která proběhla na náš podnět (Jana Korytáře a Jaromíra Baxy), provází zásadní pochybnosti. První dva posudky, které nechal