Lyžařské mistrovství: bývalý liberecký politik a známý podnikatel obžalován

Liberecké státní zastupitelství se ztotožnilo s výsledky vyšetřování protikorupční policie a obžalovalo v souvislosti s předloňským lyžařským šampionátem v Liberci bývalého rektora Technické univerzity Liberec (TUL), Vojtěcha Konopu a libereckého podnikatele a bývalého zastupitele za Demokratickou regionální stranu, Josefa Nadrchala. Oba jsou od podzimu obviněni z pletich v souvislosti se zakázkou na úpravu ubytovacích kapacit v Liberci, které bylo nutné navýšit kvůli šampionátu. Oběma obviněným hrozí až osm let vězení.

Nadrchalova firma Investing CZ, která je častým příjemcem veřejných zakázek, zajišťovala výběrová řízení na rekonstrukci vysokoškolských kolejí. Škoda, kterou mají podle policie a státních žalobců na svědomí, činí tři miliony korun. Na adrese této firmy rovněž sídlí Demokratická regionální strana, tradiční spojenec liberecké ODS.

Celková výše zakázky na úpravu kolejí byla 24,2 milionu korun. Policisté obvinili oba muže už na podzim loňského roku. Nyní se liberecké státní zastupitelství rozhodlo, že půjdou obvinění před soud.

Nadrchal a Konopa ale nejsou jedinými podezřelými. Další tři lidi policisté už v listopadu loňského roku obvinili kvůli proplaceným fakturám za nedodaný nábytek. Devětačtyřicetiletá manažerka stavební firmy, třiapadesátiletý podnikatel a padesátiletý vedoucí pracovník libereckých Kolejí a menz čelí obvinění z podvodu ve spolupachatelství.

Tito lidé podle policistů v souvislosti s úpravou ubytovacích kapacit na kolejích pro potřeby šampionátu uzavřela za zhotovitele, investora a technický dozor dohodu, že část volného nábytku zhotovitel stavby nebude dodávat pro nepotřebnost.

Podle této dohody mělo být vybaveno nábytkem jen několik nových pokojů na kolejích, ačkoli měl být ve všech pokojích. Hlavním dodavatelem rekonstrukce univerzitních kolejí Harcov za zhruba 340 milionů korun byla známá liberecká firma Syner. Předraženost této zakázky například kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad.

A právě se Synerem má Nadrchalova Investing CZ čilé obchodní vztahy. Firma Syner proslula svým napojením na zdejší ODS a nejrůznějšími aférami ohledně získávání veřejných zakázek. Investing CZ dozoroval firmě Syner například stavbu liberecké Tipsport arény nebo sportovní areál v České Lípě. Poté, co byl Investing CZ jmenován mandatářem zmíněných staveb a Syner získal zakázku na přestavbu kolejí v Harcově, byla firma Investing začleněna na plánované výstavbě Třídy 1.máje, kterou bude provádět právě Syner.

Nadrchal se ovšem sám i politicky angažoval. Byl zastupitelem za Demokratickou regionální stranu a sama tato strana má své sídlo na adrese jeho Investing CZ. Blízko k Demokratické regionální straně má další liberecká známá tvář – Jiří Zeronik, jednatel anonymní firmy Iberus, který se proslavil anonymním letákem před komunálními volbami. Jak zmíněno, práci Investing CZ i předražené zakázky od firmy Syner kritizovali kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu. Josef Nadrchal tyto kontrolory označoval jako „teplouše“.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 112 milionů korun bez penále.

Mezi největší propagátory zadluženého mistrovství patřila liberecká ODS, přičemž někteří její politici na něm buď přímo vydělali, jako například bývalý poslanec a náměstek libereckého primátora Tomáš Hasil nebo byli v minulosti zaměstnanci Syneru či firem okolo něj (Jiří Kittner, Tomáš Hampl, Pavel Bernát, Ctibor Jech…). V současné době působí například bývalý mluvčí organizačního výboru Kateřiny Neumannové Zdeněk Soudný jako PR poradce Jiřího Kittnera a redaktor zpravodajského portálu S group holding (Syner) Týden v Libereckém kraji.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec a s ním všichni jeho občané znovu sáhnou do peněženek kvůli nechvalně proslavenému Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Tentokrát musí Liberec
Dnes je to přesně pět let, co v Liberci začalo Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, které později média překřtila na Mistrovství světa v
Brněnský soud zrušil v listopadu pětimilionovou pokutu, kterou Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS, Antimonopolní úřad) udělil loni v létě Liberci za postup při zadávání
Další dozvuky nechvalně proslaveného Mistrovství světa v lyžování 2009 drtí Liberec. Město má zaplatit 400 milionů korun kvůli porušení dotačních pravidel při výstavbě 254