Hejtman se marně bránil označení Nejvyšší. Soud se kvůli obhajobě protáhne do jara

Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž snažili znevěrohodnit posudky zadané policií.

Na začátku jednání soudce Petr Neumann oznámil, že jeden z hlavních obžalovaných, šéf liberecké divize Metrostavu, Jaroslav Stuchlík koncem listopadu zemřel. „Bude proti němu zastavena obžaloba, protože tu nelze vést proti zesnulému,“ řekl soudce Neumann, což potvrdil i státní zástupce Radim Kadlček.

Během líčení vystoupili dva svědci obhajoby, znalci o oboru stavebnictví, kteří se snažili znevěrohodnit posudky obžaloby, které stavbu označili za předraženou o 23 milionů korun. Znalkyně Renáta Klémová například argumentovala například tím, že se v případě kostela sv. Máří Magdalény jedná o unikátní historickou památku, kde nelze použít tzv. cenu obvyklou. „Podobný kostel, ze stejné doby, za použití stejné stavební techniky a v Liberci neexistuje,“ uvedla před soudem Renáta Klémová.

Státní zástupce ale upozornil, že například znalkyně Renáta Klémová vycházela při kalkulaci ceny z nabídek výběrového řízení. To ale bylo podle jednoho z hlavních obžalovaných, Jiřího Zeronika, který jej organizoval a před soudem se přiznal, „cinklé“. Tedy zmanipulované tak, aby za dohodnutou cenu vyhrál právě Metrostav. Navíc v minulosti se státnímu zástupci přesvědčivě podařilo ukázat, že na kostele figurovaly jako tzv. bílí koně firmy, jejichž jediným úkolem bylo cenu zakázky navyšovat.

Kdo byli „Ti dva“ a za co měl dostat Petrášek „lehké bolestné“?

Poté se četly odposlechy. Z rozhovoru mezi obžalovaným Petrem Jirkůvem z Developer CZ  a Terezou Kopalovou vyplynulo, že se chtěli zbavit Tomáše Petráška, který podle obžaloby figuroval ve firmě Byzmark jako tzv. bílý kůň  a skutečnou práci pro příjemci dotací dělali ředitel liberecké pobočky ROP Severovýchod Bořek Machatý a úřednice Petra Vokurková, kteří to měli zakázané.

Petr Jirkův Tereze Kopalové telefonoval: „Jestli nebude (Petrášek-pozn.red.) moc nenažranej, tak bychom mu nějak mohli vyhovět.“ Tereza Kopalová potvrdila, že mluvila s Jiřím Zeronikem, který musel z GEPO odstoupit pro své odsouzení pro korupci. „Zeronik mi potvrdil, že všechnu práci dělali ti dva a že Petrášek je úplně nepotřebnej,“ tvrdila Tereza Kopalová.

Podobný problém, jak se zbavit Petráška a firmy Byzmark řešil Petr Jirkův i s Janem Petráněm z Metrostavu. „Mluvil jsem s Machatým a ten mě uklidnil, pro Petráška navrhuje nějaké lehké bolestné,“ popisoval své jednání s ředitelem liberecké pobočky ROP Severovýchod Jan Petráň, lobbista Metrostavu.

Kdo jsou „Ti dva“ zaujalo i soudce Petra Neumanna. „Můžete nám říct, kdo jsou „ti dva“ a proč ředitel Machatý se staral o to, jestli Petrášek dostane nějaké peníze?“ Ptal se soudce Neumann obžalovaného Jirkůva. Podobnou otázku připojil i státní zástupce Kadlček. „Nevím, asi se jednalo o nějaké zaměstnance pana Petráška, nevybavuji si to,“ odpověděl Petr Jirkův. „No to já bych si přesně tipnul, kdo jsou „ti dva“, ale soud se samozřejmě nebude pouštět do policejních spekulací,“ zaglosoval si soudce Neumann.

Hejtman Půta: „Nejsem Nejvyšší“

Další odposlechy, zejména mezi Petrem Jirkůvem z Developer CZ a Janem Petráněm z Metrostavu ukazují, jak měly stavební firmy celý projekt pod kontrolou a jak součinně spolupracovali s úředníky i politiky.

Řešila se například otázka zaměstnání tajného informátora Martina Půty, bývalého detektiva Jaromíra Dolanského, který podle svědků například pro hejtmana sháněl kompromitující materiály na jeho tehdejší koaliční partnery ze Změny Jana Korytáře nebo Zuzanu Kocumovou.

„Je to všechno odsouhlaseno, náš společný kamarád Záchranář, může být zapojen do procesu, jak chtěl Nejvyšší. Vedení s tím nemá problém,“ říkal Jan Petráň Petru Jirkůvovi. Na to reagoval hejtman Martin Půta: „Musím zde uvést, že mě ostatní obžalovaní opakovaně v rozhovorech označují jinými jmény, například jako Půta, hejtman nebo Martin. Myslím, že není zcela průkazné, že jsem tím Nejvyšším,“  řekl před soudem obžalovaný hejtman Půta.

Půtu se snažil podpořit i Jan Petráň: „ Záchranář byl Jaromír Dolanský, Nejvyšší někdo z Metrostavu“, uvedl před soudem. Naneštěstí pro hejtmana se ale četly další odposlechy, kde bylo poměrně jasné, kdo je myšlen oním Nejvyšším a že vše s ním bylo v zákulisí dohadováno.

Řešil se například požadavek poskytovatele dotace, ROP Severovýchod na kontrolu pro vyplacení 20 milionů předem. „Pochopil jsem dobře, že Nejvyšší chtěl mít při jednání s ředitelem stanovisko kontroly už v pondělí na stole?“ ptal se Petr Jirkův Jana Petráně. „Ne, on se Půta prostě dost sichruje no. V pondělí má jen schůzku s Vašákem (bývalý ředitel celého ROP Severovýchod – pozn.red.), ale jestli má být nějaká kontrola, tak to má schválit výbor,“ odpovídal Jan Petráň.

Jasně, takže ještě jednou pro blbý – jestli se má zorganizovat nějaká kontrola včetně výsledku samozřejmě, to má vzejít od výboru,“ ujišťoval se obžalovaný Petr Jirkův. O organizaci fiktivní kontroly, která by měla posvětit peníze pro Metrostav se obžalovaní v odposleších bavili již dříve.

Koho obžalovaní považují za Nejvyššího, vyplynulo i z rozhovoru mezi Petrem Jirkůvem a jeho ženou. Té se nelíbilo 30 tisíc pro Jaromíra Dolanského, respektive, že je má platit firma jejího muže. Jirkův se jí to snažil vysvětlit a nechtěně tak do odposlechů popsal celou situaci a úlohu Dolanského i možného úplatku pro Půtu zřejmě nejvýstižněji: „To je normální darmožrout“ uvedl Petr Jirkův o Jaromíru Dolanském a pokračoval: „Vždyť jsem ti říkal, že mi to zaplatí Metrostav“, „Je to debil, je to absolutní debil, akorát jak měl tu bezpečnostní agenturu, tak má stále nějaké vazby na BIS a na policii a on slouží těm nejvyšším na kraji. Oni vždycky něco potřebujou a on to… Takže tam byla podmínka, že Metrostav zařídí nějakou sanaci jeho za to, že nám vyhoví, já to nechci řešit po telefonu.“

 

Soudce Petr Neumann varovně zmínil, že se již také chystá do důchodu. Soud s obžalovanými bude pokračovat tento týden. Nicméně již  dnes obhajoba navrhla několik dalších svědků, proto se se soud protáhne až do jara.

Subscribe
Upozornit na
37 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.
Ve středu u krajského soudu pokračovala korupční kauza ohledně tunelování evropských dotací v Liberci. Jako svědci vystoupili tajemník magistrátu Martin Čech, bývalá primátorka Martina Rosenbergová