Úředníci i politici fungovali de facto jako zaměstnanci Metrostavu

Dnes pokračovalo soudní jednání v korupční kauze kolem kostela zneužívání evropských dotací v Liberci. U soudu se pouštěly odposlechy, které se opakovaně snaží advokáti obžalovaných zpochybnit. Z odposlechů jasně vyplynulo, že úředníci ROP Severovýchod, ale i hejtman Martin Půta, který o rozdělování dotací spolurozhodoval, pracovali na zakázku stavebních firem.

Soudce Petr Neumann dnes nařídil přehrávání odposlechů v kauze tunelování evropských dotací v Liberci, kde je obžalováno sedmnáct osob, z toho i osoby právnické, jako největší tuzemská stavební firma Metrostav, hejtman Libereckého kraje (Starostové pro Liberecký kraj) nebo šéf liberecké pobočky úřadu ROP Severovýchod, který byl za evropské dotace odpovědný.

Jak jasně vyznělo z odposlechů, úředníci ROP Severovýchod, ale například i hejtman Martin Půta, se během krize dotační akce při rekonstrukci libereckého kostela sv. Máří Magdalény na Centrum geotermální energie pro občany  chovali minimálně naprosto nestandardně a netransparentně a pravděpodobně i v rozporu se svými svěřenými pravomocemi.

Ačkoliv například hejtman Martin Půta opakovaně tvrdí, že se s většinou obžalovaných ani neznal nebo s některými jen formálně, odposlechy mluví naprosto opačně. Lobbista Metrostavu Jan Petráň mu opakovaně volal a oslovoval ho familiárně jako „Marťas“ a dával si s ním schůzky, nejen na benzínových pumpách.

„Marťas“ Půta mu poté radil, jak a kdo má před Radou ROP Severovýchod vystoupit a co zde říkat. Například byl tvrdě proti tomu, aby místo tehdejší primátorky Martiny Rosenbergové jezdil na jednání ROPu jen „Šampón“ Lukáš Martin, tehdejší liberecký náměstek za ČSSD. Zároveň všemožně v zákulisí vyjednával s ostatními členy – což si zástupci Metrostavu a stavebních firem pochvalovali mezi sebou – podporu pro projekt kostela sv. Máří Magdalény, byť ho oficiálně v médiích označoval jako rizikový.

Podle Petráně, který informoval o schůzce s Půtou své partnery, měla být na hejtmanův návrh uspořádána i jakási formální a kosmetická kontrola zvenčí, jakási kontrolo jen na oko, která by doložila bezproblémovost projektu. Lobbisté například uvažovali o lidech z ROP Severozápad, kteří se následně ocitli v hledáčku policie. Zmínili například Petra Kušnierze, bývalého ředitele dotačního úřadu ROP Severozápad, který později skončil za mřížemi. Dnes to ale například obžalovaný Jan Petráň u soudu označil za nadsázku.

Tak jak byli lobbisté z Metrostavu a například další jeden z hlavních obžalovaných Petr Jirkův z firmy Developer CZ, který převzal otěže po odsouzeném Jiřím Zeronikovi v GEPO, spokojeni s „Marťasem“ Půtou, o to více nemohli vystát tehdejšího koaličního partnera Půty, Jana Korytáře ze Změny. Pro něj naopak v telefonech měli jména jako „debil, kretén nebo hovado“, které je potřeba „vynést v zubech“. Nemohli mu zapomenout, že stále trval na proplacení peněz až po hloubkové kontrole na konci projektu a ne, aby peníze Metrostavu byly vyplaceny dříve a průběžně, což prosazoval Půta.

„Ve službách“ Metrostavu a dalších firem, které měly z projektu profit, nepracoval jen Martin Půta. Jak dnes zaznělo v odposleších mezi Petrem Jirkůvem z Developer CZ a pracovnicí ROP Severovýchod Petrou Vokurkovou, pracovali úředníci tohoto úřadu, který měl dbát na zákonné a čisté, nakládání s dotacemi, jako zaměstnanci příjemců těchto dotací, například Jirkůvova Developer CZ. Pomáhali mu s projektem, žádostmi a veškerými náležitostmi, které měli ale oficiálně kontrolovat a dohlížet na ně.

Jako červená nit se touto částí příběhu, vedle jmen Petry Vokurkové a jejího nadřízeného Bořka Machatého, táhne jméno někdejšího šéfa odboru dotací na liberecké radnici, Michala Vereščáka, který byl opakovaně zmiňován v odposleších obžalovanými. Vereščák ale obžalovaný není, naopak je jím ale člen liberecké ODS Tomáš Petrášek, kterého ale i příjemci dotací, jako například Petr Jirkův vnímali jen jako, nikterak schopného, bílého koně, který založil firmu Byzmark, s.r.o., ale skutečnou práci pro příjemce dotací dělali zmínění úředníci.

Petr Jirkův také s lobbistou Metrostavu Janem Petráněm mluvili o Martinu Půtovi, konkrétně o tom, že si je vědom (Jirkův), že Půtovi Metrostav nezůstane nic dlužen. V rozhovoru s pracovnicí GEPO Terezou Kopalovou zase Jirkův otevřeně hovořil o člověku, „kterého do toho nově vtáhli a pojistili si ho určitými benefity“. Policie a státní zástupce má za to, že se jedná právě o Bořka Machatého, bývalého ředitele libereckého úřadu ROP Severovýchod.

Právní zástupci obžalovaných, zejména Metrostavu, opakovaně napadají použití odposlechů jako důkazů. Dnes se jim povedlo přerušit jednání, když uvedli, že mají odlišné přepisy žalob, kde argumentovali, že v nich mají ještě poznámky vedle textu od policistů, kteří odposlechy přepisovali. S návrhem vystoupil obhájce Metrostavu Ondřej Blaha, který pracuje v advokátní kanceláři se současnou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. Soudce Neumann tedy poslech odposlechů přerušil s tím, že se k věci vrátí ve čtvrtek.

 

Kauza se týká rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kde má policie za to, že byla účelově předražena o cca 23 milionů korun, z čehož zhruba polovina měla jít na úplatky. Problém pro Metrostav začal, když byl jednatel společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) Jiří Zeronik odsouzen za korupci. Zeronik se snažil získat na kostel dotaci z jiného zdroje a pokoušel se podplatit asistenta poslance Věcí veřejných. Tento problém pak měl pro Metrostav například řešit hejtman Martin Půta, ale i další. Zeronik také již přiznal úplatek 6 milionů od Metrostavu i u soudu v Liberci.

Obžalovaní jsou podezřelí z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim jednotlivé tresty v sazbách od pěti do dvanácti let.

Na podezřelé okolnosti kolem projektu „Centrum podpory geotermálního využití energie“ dotovaného desítkami milionů z fondů Evropské unie upozorňuje náš server již od počátku, tedy od roku 2009.

 

Subscribe
Upozornit na
54 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.