Tento týden uběhly tři roky od zatýkání v kauze GEPO

Tento týden jsou to přesně tři roky, co policie spustila velkou razii mezi politiky, úředníky, lobbisty a manažery stavebních firem kvůli rekonstrukci kostela svaté Máří Magdalény v Liberci.

Prvního dubna začala velká policejní akce, na jejím konci je 17 obviněných –  čtyři firmy a 13 lidí. Nejznámějším z nich je liberecký hejtman Martin Půta, který je stíhán pro zneužívání pravomoci a přijímání úplatků. Veřejnost celou kauzu spojuje s jeho jménem, ač jde o velkou, systémovou záležitost, která, zdá se, rozkrývá celou chobotnici kolem stavebních zakázek a evropských dotací.

Evropské peníze na od počátku podezřelý projekt

Zakázka se týkala přestavby kapucínského konventu v Jungmannově ulici, jejíž součástí byl i „jubilejní“ kostel sv. Máří Magdalény, který dlouhé roky chátral. Objekt získala dnes již zaniklá firma Iberus, krytá anonymními akciemi, ale spojená s lidmi z liberecké ODS. Ta na jeho renovaci zažádala o dotaci ve výši cca 55 milionů korun, ač bylo od začátku jasné, že jde o účelový projekt, který si klade za cíl získat evropské prostředky pro budoucí, odlišné podnikání.

Společnost podala dva projekty, které ji s podporou politiků prošly –  „Centrum geotermální energie pro občany“ (dotace 55 milionů Kč) a „Oddychová zóna Perštýn“ (dotace 30 milionů Kč). Oba tyto projekty jsou dnes mrtvé a peníze, které mohly zhodnotit například veřejný majetek, již nikdo nezíská.

Mezi stíhanými politici, úředníci a manažeři

Mezi obviněnými z dubna 2014 byl například šéf liberecké pobočky firmy Metrostav Jan Petráň. Ten byl ve skupině šesti zadržených, kteří byli drženi ve vazbě.  Mezi zadrženými byl i nejvyšší státní úředník dozorující čerpání evropských dotací v Liberci – vedoucí Územního odboru realizace programu – Liberec ROP Severovýchod Bořek Machatý.

Obvinění jsou podezřelí z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim jednotlivé tresty v sazbách od pěti do dvanácti let.

Stavba měla být zhruba o 23 milionů předražená, při čemž na úplatky mezi politiky, manažery a úředníky mělo jít zhruba jedenáct milionů korun.

Klíčovou postavou celé kauzy je jednatel GEPO, někdejší zastupitel za ODS, pravomocně odsouzený za korupci a zároveň jeden ze tří obžalovaných v procesu tunelování veřejného majetku skrze městskou akciovku SAJ, Jiří Zeronik. Ten se v průběhu kauzy rozhodl spolupracovat s policií a přiznal účelůové předražování projektu.

Status spolupracujícího obviněného ale nezískal. Podle informací naší redakce by jej ale mohl získat další obviněný, majitel společnosti Developer CZ a pozdější představenstva společnosti GEPO.

Po odsouzení Zeronika z korupce totiž došlo k horečnému a zbrklému nominování dalších, nových lidí do správních orgánů společnosti GEPO. Často se jednalo o lidi, kteří o ničem neměli ani tušení, jako příklad slouží příklad známého libereckého rockera, který „usedl“ do dozorčí rady GEPO, aniž by měl o jejím fungování větší znalosti. Důvodem byla snaha za každou cenu pokračovat v projektu, což Zeronikovo odsouzení kazilo (ten dokonce od projektu odstoupil a stáhl žádost o dotaci).

Hejtman Půta měl urychlit vyplacení dotace

Důkazy a svědectví mají svědčit o lidech, kteří se kolem zakázky podíleli, politicích, úřednících i manažerech a lobbistech z firmy Metrostav, která zakázku realizovala. Právě Metrostav zakázku dokonce nestandardně celou předem zafinancoval ze svého – to do značné míry může vysvětlovat její plánované předražení i budoucí tlak Metrostavu na urychlené vyplacení dotace.

Tomu právě podlehl i liberecký hejtman Martin Půta, který se v kauze objevil díky policejním odposlechům a který se s lobbisty Metrostavu scházel na benzínových pumpách a připravoval s nimi scénáře pro své kolegy hodnotitele z Regionální rady ROP Severovýchod, které předsedal a která o dotaci rozhodovala. Půtu policie obvinila o půl roku později, v listopadu 2014.

Půta nakonec, ve spolupráci s dalším obviněným – ředitelem liberecké pobočky ROP Severovýchod Bořkem Machatým také obejití dříve přijatých pravidel pro kontrolu projektu a vyplacení peněz pro Metrostav na radě prosadil. Později se svou roli snažil bagatelizovat a vyloženě o ní před novináři lhal. Tato iniciativa mu ale přinesla policejní obvinění ze zneužití pravomoci a měl se, dle detektivů, dopustit i přijímání úplatku, podobně jako i Bořek Machatý.

Věc dnes posuzuje státní zástupce

Celá kauza není jen „o hejtmanovi Půtovi“, byť tomu se svého obvinění povedlo marketingově využít ve volební kampani, když mu voliči uvěřili jeho konspirační teorii o spiknutí proti jeho osobě, kterou ale nikdy nedokázal.

Jedná se jeden z největších případů, který ilustruje zákulisí stavebních zakázek v Liberci, stejně tak jako systém čerpání dotací, které tak mají, dle policistů, sloužit k jejich zneužívání a obohacování se zainteresovaných osob.

Vyšetřování trvalo policii měsíce, celý spis má mít (včetně výpovědí, znaleckých posudků atd) tisíce stran. Další dlouhé měsíce s návrhem obžaloby seznamovali právní zástupci obviněných a dnes má věc u sebe státní zástupce, aby posoudil, zda obviněné zažaluje u soudu.

Jaroslav Tauchman

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
42 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.