Bude náměstek Jadrný esem v rukávu hejtmana Půty u soudu?

Podle informací z prostředí Starostů pro Liberecký kraj chystá z korupce obviněný hejtman a jejich lídr do krajských voleb Martin Půta během soudního procesu povolat na lavici svědků svého současného náměstka Josefa Jadrného. Ten by měl svědčit v jeho prospěch, a to co se týče Půtových schůzek na benzínových pumpách s lobbisty Metrostavu i ohledně údajného policejního spiknutí proti němu. Na otázku, zda tomu tak je, se oba odmítají vyjádřit.

Z přijímání úplatku a zneužití pravomoci protikorupční policií obviněný hejtman Martin Půta od začátku svou mediální obhajobu staví na konspirační teorii, podle které se proti němu měli spiknout jeho političtí protivníci, média, policisté i státní zástupci. Sice trošku ubral na své síle svých konspiračních proklamací, zvláště potom, co na veřejnost nebyl schopen přinést jediný důkaz o údajném politicko-policejním spiknutí. Osou Půtovi obhajoby ale konspirační teze zůstává, tak jako téměř u každého politika obviněného z korupce, dál.

Jak vyplývá z informací, kterých se nám dostalo z prostředí Starostů pro Liberecký kraj a které i sám hejtman naznačil několikrát v médiích a například i během debaty kandidátů v krajské knihovně v Liberci, chystá se Martin Půta doložit svá tvrzení u soudu pomocí svědectví sobě loajálních osob. Podle našich informací by se mělo jednat o jeho vlastního náměstka Josefa Jadrného, který byl sice zvolen za Změnu pro Liberecký kraj, ale v době rozpadu koalice se postavil na Půtovu stranu.

Jadrný by měl údajně Půtovi dosvědčit, že na schůzkách s lobbisty nepřebíral úplatky a rovněž, že jsem ho já, autor těchto řádků, měl varovat, že se na Martina Půtu chystá policejní obvinění. To je ale nepravdivá manipulace, která vychází ze skutečnosti, že jsme s Josefem Jadrným, se kterým mě pojily přátelské vztahy již z dob před jeho vstupem do politiky, na téma policejního zásahu minimálně jednou diskutovali.

S Josefem Jadrným jsem se, když už byl ve funkci náměstka, sešel (jako i s jinými politiky) osobně několikrát, pomáhal nám v naší práci, která se týkala některých kontroverzních veřejných zakázek (tak jako jiní politici, včetně samotného hejtmana) a často jsem s ním diskutoval i situaci v koalici. Po prvním policejním zátahu v dubnu 2014 jsme se také sešli a rozebírali jsme i podivné chování Martina Půty, zejména jeho míru hysterie a útočnosti chování vůči naší organizaci po našem odhalení, že nemluví pravdu ohledně své role v celé kauze. Tehdy padlo, že se Martin Půta chová opravdu divně a  něco ve smyslu, nakolik je v celé kauze namočený a „bůh ví, co na něj policie ještě má“.

Celá historie Půtova afektovaného chování vůči naší organizaci tkví v tom, že jsme během tiskové konference a v následných článcích ukázali, jak se Martin Půta snaží zakrýt svou roli v celé kauze, když vyzvedává onehdy rok staré rozhodnutí ROP Severovýchod (2013), které požadovalo důslednou kontrolu kontroverzního projektu Centra geotermální energie pro občany a také vyplacení peněz Metrostavu, až po této kontrole. Martin Půta ale zamlčoval svůj návrh z roku 2014, který naopak umožnoval vyplacení peněz pro Metrostav po fázích, tedy podstatně dříve. Vyplacení peněz Metrostavu zabránil až zásah protikorupční policie.

Nešlo jen o formální záležitost. Vzhledem k pravomocnému odsouzení klíčové postavy GEPO Jiřího Zeronika z korupce totiž hrozilo, že peníze budou na projekt stopnuty a Metrostav, který celou stavbu předfinancoval, o ně přijde. Připomeňme, že dnes Jiří Zeronik spolupracuje s policií a potvrzuje se, že celá stavba měla být předražena až o 23 milionů korun. Podle detektivů z toho mělo jít 11 milionů na úplatky skupině osob, mezi kterými má být i Martin Půta.

Následné obvinění hejtmana Půty moje podezření ukázalo jako správné. Tehdy ovšem nikdo netušil,že policie například disponuje odposlechy, které nestandardní a podezřelé schůzky hejtmana Půty s lobbisty dokládají. Nicméně celé diskuze s Josefem Jadrným se nesla v duchu spekulací, které  vyvolalo Půtovo chování na ROP Severovýchod, jeho snaha manipulovat se skutečností a usneseními Rady ROP Severovýchod i afektované chování vůči naší organizaci a webu (připomeňme, že ná bylo nadáváno do tajné policie a podobně).

Podobně jako v případě nařčení ze strany hejtmana, že disponujeme „exkluzivními materiály“ a odposlechy, které jsme měli údajně získat od policie a přitom jsme je získali od vybraných novinářů, kterým je hejtman Půta osobně donesl, i nyní je potřeba se proti takovému tvrzení v souvislosti s možným plánovaným „svědectvím“ Josefa Jadrného tvrdě ohradit.

Na možnost, že jako svědek v celém procesu vystoupí Josef Jadrný jsme se během několika měsíců opakovaně dotazovali jak hejtmana Martina Půty, tak samotného Josefa Jadrného. Bez výsledku a odpovědi. Při osobním setkáním s Jadrným, když ten byl dotázán, proč neodpovídá na dotazy, odpověděl se širokým úsměvem: „Jak komu“…

Když se nyní objevily informace o možném plánovaném „svědectví“ Josefa Jadrného z řad členů Starostů pro Liberecký kraj a naznačil je i hejtman Martin Půta, rozhodli jsme se k vydání tohoto článku.

 

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
53 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.