Tajemná firma Iberus je v insolvenci. Městu se vrací park na Perštýně

Dlouhé roky to bylo výsostné politikum a spor mezi zastupiteli – za anonymní akcie účelově skrytá firma Iberus se vytrvale skrze různé společnosti, za souhlasu většiny libereckých politiků, snažila získat desítky a desítky milionů veřejných prostředků na zvelebení svého majetku. Nakonec to skončilo obřím korupčním skandálem, v němž uvízl i hejtman Martin Půta. Městu se tak ale aspoň vrací park na Perštýně.  Naše organizace na podezřelé okolnosti kolem této firmy upozorňuje systematicky od roku 2009.

 

 

Firma Iberus dlouhodobě tajila své skutečné vlastníky, ač chtěla být významným partnerem města. Nyní je v insolvenci. Na zastupitelstvu se uvádělo, že minimálně spoluvlastníkem firmy je bývalý kontroverzní náměstek Jiřího Kittnera (ODS) Pavel Krenk (ODS), dnes žalovaný v případě tunelování obecního majetku skrze městskou akciovku Sportovní areál Ještěd.

Za firmu Iberus  v minulosti jednal například pro korupci pravomocně odsouzený Jiří Zeronik, který byl zároveň jednatelem obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO), jevedeníž usilovala o získání desítek milionů dotací, které měly zvelebit majetek společnosti Iberus – například kapucínský konvent s kostelem Máří Magdalény v Liberci nebo park na Perštýně. Tento park se dnes vrací do rukou města.

Po vzájemné dohodě vypověděla rada města (koalice Změny pro Liberec a ANO) Smlouvu o nájmu a spolupráci při realizaci a provozování oddechové zóny Na Perštýně. To udělalo definitivní tečku za zamýšleným projektem společnosti IBERUS s. r. o. a GEPO o. p. s., po jehož realizaci měly pozemky na Perštýně přejít do vlastnictví společnosti IBERUS. Pronajaté pozemky se tímto aktem opět vracejí Liberci.

„Jsem rád, že tyto pozemky v minulosti město neprodalo, ale pouze je pronajalo. Před lety jsem při uzavírání smlouvy upozorňoval právě na možnost, že společnost nemusí projekt zrealizovat. Proto byla smlouva upravena městem tak, aby při případném nesplnění podmínek nebyly tyto pozemky na IBERUS převedeny, ale vrátily se Liberci,“ řekl Jan Korytář, náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace. Jan Korytář byl v minulosti nejhlasitějším odpůrcem podpory projektů sloužících zhodnocení majetku firmy Iberus.

Náměstkyně pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí Karolína Hrbková k tomu doplnila, že vedení města připravuje celkovou koncepci rozvoje parků a veřejné zeleně. V ní bude počítáno také s rekultivací pozemků na Perštýně.

Pokusy o získání evropských dotací, které skrze GEPO, měly na základě kontroverzních projektů zhodnotit majetek firmy Iberus, skončily korupčním skandálem. Zástupci firmy Metrostav měli uplácet hejtmana Martina Půtu, který za půl milionu měl prosadit změnu financování projektu, který předtím nestandardně Metrostav sám zadotoval.

Podezřelým projektům majícím obohatit anonymní firmu napojenou na liberecké politiky se naše organizace a web nasliberec.cz věnuje od počátku, tedy zhruba od roku 2009. Okolo roku 2009 organizovala i z části úspěšnou kampaň proti privatizaci parku Na Perštýně kolem kostela svatého Vincence z Paoly, aby mohl nadále sloužit liberecké veřejnosti. I díky těmto aktivitám se podařilo na zastupitelstvu prosadit jeho pronájem a nikoliv prodej.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.