Za uplácení padly pouze peněžité tresty

Trestním příkazem potrestal soud liberecké podnikatele, kteří chtěli uplatit asitenta poslance Babáka. Jedním z trojice odsouzených mužů je i někdejší zastupitel za libereckou ODS, dnes jednatel anonymní firmy Iberus Jiří Zeronik. Toho soud potrestal částkou 100 tisíc korun. Zeronik v současné době v Liberci úspěšně žádá o desítky milionů korun z veřejných prostředků na projekty firmy, o jejichž vlastnících odmítá cokoliv sdělit. Jako první přinesl zprávu server aktuálně.cz.

Podle trestního příkazu, zaslaného účastníkům sporu již minulý týden, spáchala trojice podnikatelů z Liberce trestný čin nepřímého úplatkářství, když se snažila získat dotaci ve výši čtvrt miliardy korun pro plánovanou soukromou vysokou školu technického typu v Liberci.

Jiří Zeronik a jeho partneři Milan Hnilica a Josef Šlechta podle policie měli nabízet asistentovi poslance Babáka úplatek ve výši 15 milionů korun. Policií byli někteří z nich zatčeni v létě, přímo v Poslanecké sněmovně ČR, kam měli nést část úplatku, který měl sloužit jako splátka z dohodnuté částky.

Jiří Zeronik, někdejší zastupitel za libereckou ODS (ze strany v létě vystoupil) má zaplatit pokutu 100 000 Kč. Zeronik podle aktuálně.cz s rozhodnutím nesouhlasí a chce prokázat svou nevinu a naznačuje, že se stal obětí konspirace.

Vedle Zeronika je nyní obžalovaný i Josef Šlechta, který s ním působí v obecně prospěšné společnosti Čistá energie – nové technologie pro 21. století. Další obžalovaný – Milan Hnilica měl podle Zeronika působit jako lobbyista, kdy měl zprostředkovat kontakt mezi Šlechtou a Zeronikem a poslaneckými kruhy. Policie zatkla jednoho z obviněných přímo ve Sněmovně parlamentu ČR při předávání části úplatku, který měl sloužit jako záloha.

Aktivity bývalého zastupitele za ODS a člena privatizační komise města, Jiřího Zeronika se točí kolem firmy Iberus. Tato firma využívá možnosti existence anonymních listinných akcií, její jednatel, Jiří Zeronik, opakovaně odmítl veřejnosti i zastupitelům sdělit, kdo za touto firmou stojí. Na zastupitelstvu ale několikrát padlo, že by to mohl být bývalý náměstek Jiřího Kittnera, Pavel Krenk z ODS.

Policie již rovněž Jiřího Zeronika spolu s Pavlem Krenkem i libereckým bývalým primátorem Jiřím Kittnerem obvinila z tunelování městského majetku skrze městskou akciovku Sportovní areál Ještěd. Zde Zeronikovi a Krenkovi hrozí až dvanáct let, Kittnerovi deset.

Firma Iberus, která (s blahosklonnou nevšímavostí většiny libereckých politiků od ODS, přes ČSSD po Liberec občanům) nemá jasnou majetkovou strukturu, žádá jen v Liberci o nemalé prostředky z kapes daňových poplatníků. Na realizaci hotelu Luxury a přilehlého kongresového centra v areálu kapucínského konventu (kostel sv. Máří Magdalény v Jungmannově ulici) chce získat z evropských fondů zhruba 120 milionů korun.

V prosinci odsouhlasili zastupitelé velké tiché koalice (ČSSD, Liberec občanům, VV, část USZ s podporou ODS) projekt, který firmě Iberus zaručuje restaurovat pro svou soukromou školu Doctrina park na libereckém Perštýně, na který v minulosti získala předkupní právo, nikoliv bez podpory místních politiků. Tento záměr bude veřejnou kasu stát dalších 34 milionů. Anonymita žadatelů zajímala jen opozici, Jiří Zeronik opět odmítl sdělit, kdo ve skutečnosti o peníze žádá.

Od Zeronika se po jeho obviněních z konce léta distancovala i liberecká ODS, ač ve prospěch této strany vykonával například i „špinavou práci“ před volbami.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.