Skandály opředený šéf Pozemkového fondu Radim Zika rezignoval

Radim Zika, někdejší kandidát na hejtmana Libereckého kraje za ODS, musel rezignovat na svou funkci. Ač se v oficiálním prohlášení píše, že je to z důvodu, aby umožnil svému nástupci seznámit se zanikajícím úřadem Pozemkového fondu, je patrné, že za jeho rezignací stojí řada skandálů, které na Pozemkovém fondu způsobil on nebo lidé, které s sebou přivedl.

Ačkoliv sám Zika tvrdí, že chtěl na konci roku v úřadu skončit, premiér Nečas jej donutil rezignovat již dnes. Návrh na změnu vedení Pozemkového fondu přinesl včera odpoledne do vlády ministr zemědělství Petr Bendl. Zikovo místo zaujme jeho dosavadní první náměstek Petr Šťovíček z ČSSD.

Radim Zika si za tři roky působení ve funkci ředitele Pozemkového fondu, kam byl po prohraných krajských volbách (aniž by na funkci měl patřičnou praxi i vzdělání) v roce 2008 jmenován tehdejší ministrem Petrem Gandalovičem (ODS) vydobyl jméno muže, který z důležitého státního úřadu umí udělat místo na zaměstnávání stranických kolegů, kamarádů i jejich milenek. Jeho jméno je rovněž spojováno s podezřelými obchody s pozemky, na nichž bohatly narychlo založené firmy a tratil stát. O některé se již zajímá policie.

Liberecký občanský demokrat Zika a dnes již bývalý šéf důležitého úřadu, který disponuje miliardovým státním majetkem, umí být velice štědrý. Milence svého kamaráda, trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika, zařídil skvělé místo na Pozemkovém úřadě. Daňové poplatníky to ovšem už stálo 270 tisíc korun. Při čemž na fondu pracovala i matka slečny Placzkové.

Radim Zika se zná s Aloisem Hadamczikem mimo jiné i z prostředí hokejového klubu a stejnojmenného sdružení Norhern stars. Zde vedle Hadamczika a Ziky figurují i další politici a podnikatelé. Jmenujme například majitele firmy Syner Petra Syrovátka, manažery této společnosti Martina Borovičku a Petra Myšku, který byl nedávno zároveň kandidátem liberecké ODS, za jabloneckou ODS nastupuje šéf jabloneckého i celého českého fotbalu Miroslav Pelta. Častým návštěvníkem akcí Northern stars je i dnešní (spíše už bývalý) kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka. Za tým ovšem hraje i někdejší ředitel liberecké nemocnice a kandidát na primátora za TOP 09 Luděk Nečesaný.

V březnu letošního roku vyšlo také najevo, že Zikův fond si pronajímá v Ostravě dům od reprezentačního trenéra Aloise Hadamczika. Za dva roky mu zaplatí 6,6 milionu: přepočteno na metry čtvereční dvakrát víc než v bývalém sídle.

Již v minulosti se ukázalo, jak dokáže Radim Zika za peníze svých spoluobčanů zaměstnávat své kamarády, spolustraníky a koaliční partnery. Místo poradce se smlouvou na tento rok za 420 tisíc podepsal v minulosti i bývalý liberecký primátor Jiří Kittner nebo Zikův kamarád z mládí a rovněž člen liberecké ODS Petr Židek (480 tisíc korun). Náměstka Zikovi pak šel dělat i Bohuslav Kabátek z libereckých Věcí veřejných, který před volbami garantoval, že bude prosazovat zákaz nepotismu a dosazování kamarádíčků ve funkcích. Více o personální politice Pozemkového fondu pod Radimem Zikou se dočtete v jiném článku.

Zika měl rovněž zajímavý výběr na své podřízené úředníky. Z Liberce přišel na Pozemkový fond i Michal Frydrych, který šéfoval sekci poradenství. Ten musel odejít z Pozemkového fondu v Liberci, když dopustil prodej pozemku ve Vesci za 128 tisíc Kč spekulantovi z liberecké ČSSD Lukáši Plechatému a jeho společníku. Ti na něm pár měsíců na to vydělali na úkor města téměř 9 milionů a 5 domů v centru. Frydrycha prošetřovala policie kvůli nákupům rozsáhlých pozemků jeho rodinnými příslušníky. Radim Zika si je poté na vedení Pozemkového fondu do Prahy povolal jako odborníka, minulý pátek podal rezignaci, když vyšlo najevo, kolik sobě a svému otci prodal pozemků – více se dočtete zde.

Zajímavá (a pro státní kasu katastrofální) je i Zikova politika na poli obchodu s pozemky, tedy hlavní náplň jeho funkce. Nedávno se ukázalo, že Zika svým podpisem vyměnil devět státních hektarů v lyžařském letovisku Bedřichov za ornou půdu na Liberecku a na Třebíčsku. Parcely v oblíbeném Bedřichově získala firma Bio Shop s.r.o. loni na podzim. Firma přitom vznikla teprve v létě a pole, která nabídla k výměně, si nejdřív musela za 340 tisíc koupit. Vzápětí je nabídla fondu k výměně, úředníci převod schválili, firma doplatila 950 tisíc – a získala devět hektarů, na nichž chce údajně pást krávy. Přitom některé bedřichovské pozemky jsou už dnes vedené jako stavební, a pokud se takhle změní všechny, nový vlastník na nich může vydělat až 90 milionů.

Zika rovněž rád zásoboval své zaměstnance podivnými školeními, na nichž vydělávali jeho kamarádi. V době, kdy pravicová vláda omlouvá nutností šetřit rozsáhlé sociální škrty, dvouhodinové školení o obezitě pro 22 zaměstnanců fondu, které za 30 tisíc korun provedl Zikův kamarád, dietolog Vít Chaloupka.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký přední představitel ODS a chráněnec prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky Radim Zika musel odejít z čela Pozemkového fondu a nakonec i z kandidátky do
Radim Zika, který musel odejít z čela Pozemkového fondu, když ho dostihli skandály s podezřelými prodeji pozemků a podivnou personální politikou, má zase co
Policie se v posledních dnech začala zabývat dvěma případy, které souvisí s libereckou politickou scénou. Jedním z nich je směna nemovitostí, kterou na Pozemkovém
Uběhlo sotva pár dní, když se provalilo, že někdejší neúspěšný kandidát na hejtmana a vysoký funkcionář liberecké ODS Radim Zika nechává proplácet dvaadvacetiletou milenku