V Liberci začíná u soudu proces kolem obří korupční kauzy

V úterý se u Krajského soudu v Liberci otevírá rozsáhlá kauza tunelování evropských dotací, ve které jsou obžalováni manažeři stavebních firem, úředníci i politici v čele s hejtmanem Martinem Půtou. Jedná se, vedle aktuálního vyšetřování korupce v dopravním podniku, o nejrozsáhlejší korupční kauzu, která, dle žalobců, ilustruje ustálený systém rozkrádání veřejných prostředků.

U krajského soudu v Liberci se bude řešit žaloba na 13 fyzických a 4 právnické osoby, které se měli podílet na tunelování evropských dotací určených pro město Liberec. Škoda, která měla vzniknout,  a která jde do desítek milionů, se týká dvou projektů, které měly zhodnotit majetek anonymní liberecké firmy Iberus, která je provázána s libereckými politiky z ODS.

V síti detektivů uvízli manažeři stavebních firem jako je Metrostav, Developer CZ nebo Gallos, které jsou stíhány i jako právnické osoby. Vedle nich je stíhán i spolek „Geotermální energie pro občany“, který byl žadatelem o dotaci. V Liberci u soudu stanou špičky největší české stavební firmy vedle krajských vrcholných politiků.

V dubnu 2014  policie obvinila 8 osob z  trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim jednotlivé tresty v sazbách od pěti do dvanácti let. Šest z osmi obviněných byli dokonce vzati do vazby. Mezi nimi někdejší jednatel GEPO, liberecký politik Jiří Zeronik, šéf zdejšího Metrostavu Jiří Petráň a vedoucí Územního odboru realizace programu – Liberec ROP Severovýchod Bořek Machatý.

V listopadu roku 2014 k nim přibyli ještě hejtman Libereckého kraje Martin Půta a podivná postava libereckého veřejného života a bývalý soukromý detektiv, Jaromír Dolanský, který podle vyšetřovatelů jednak dělal Martinu Půtovi spojku a jednak mu sháněl kompromitující materiály na politickou konkurenci.

Byť Martin Půta není hlavní postavou celého příběhu, skrze jeho funkci i jím kdysi tolik deklarovaný boj za transparentnost a slušnost, který jej vynesl do politiky, je celý případ často spojován hlavně s jeho jménem. Podle policejního obvinění Martin Půta figuroval v kauze jako aktivní postava, která se snažila podezřelý projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény maximálně prosadit a pomoci tím nikoliv zájmům Evropské unie, ROP Severovýchod, Libereckého kraje či Liberce, ale právě společnosti Metrostav.

Ta samotnou stavbu financovala (poskytla příjemci dotace, společnosti GEPO úvěr ve výši 55 milionů, což byla zhruba i samotná výše dotace). Podle policií zajištěných důkazů se mělo jednat rovněž o schválně navýšené náklady u stavby, které se pak měly rozdělit mezi obviněné. Martin na tajných  schůzkách aktivně ovlivňoval proces přidělování, když spolu s příjemci organizoval divadlo pro ostatní hodnotitele, kterým předsedal v Regionální radě ROP Severovýchod, která o rozdělení peněz rozhodovala.

Půta od začátku mluví o své nevině, o politickém spiknutí vůči jeho osobě a účelové kampani. Odmítl se vzdát svých placených funkcí. Utajované schůzky s lobbisty na benzínových pumpách omlouvá tím, že měl jako hejtman málo času. Během své obhajoby ale i několikrát prokazatelně lhal. Byl to například sám Půta, který vybraným novinářům po sdělení obvinění poskytl dokumenty od policie, aby se snažil rozmělnit svou vinu, ty ale unikly dál včetně odposlechů, které již pro něj tak příznivé nejsou. Půta opakovaně na veřejnosti lhal, že odposlechy nepouštěl ven a naopak tuto skutečnost ukazoval jako údajnou část spiknutí proti němu.

Mezi dalšími žalovanými jsou šéf liberecké společnosti Develop CZ Petr Jirkův a ředitel liberecké divize Metrostavu Jaroslav Stuchlík nebo manažer Metrostavu Jan Petráň, který se s Půtou setkával. Na lavici obžalovaných usedne i Tereza Soukupová, která byla dosazena do orgánů společnosti Geotermální energie pro občany nebo Tomáš Petrášek, člen liberecké ODS, který spolu s Bořkem Machatým figuroval ve společnosti Byzmark s.r.o., která měla pro firmy jako Metrostav zpracovávat žádosti o dotace, které psali ale úředníci jako Machatý, kteří na ně pak měli dohlížet.

Soudcem případu je liberecký Petr Neumann, který je známý z jiných procesů s politiky. Například soudí i kauzu kolem tunelování Sportovního areálu Ještěd (i v ní figuruje jako hlavní podezřelý Jiří Zeronik), kde opakovaně obžalované osvobozuje i přes názory soudů vyšší instance, které mu rozsudky vrací.

 

Subscribe
Upozornit na
29 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
K soudu míří největší korupční kauza Libereckého kraje, která se, dle policie a státního zástupce, týká organizovaného rozkrádání evropských dotací. V síti detektivů uvízli významní politici