Kraj bude hospodařit s rekordním rozpočtem ve výši téměř pěti miliard

Navzdory současné krizi bude Liberecký kraj hospodařit s rekordními penězi, které získává od státu. Výše krajského rozpočtu bude bezmála pět miliard korun, což je o miliardu více než tomu bylo loni. 

Liberečtí radní schválili rozpočet, ve kterém se nejvíce počítá s investicemi a dopravními zakázkami. „Naším cílem je vyrovnaně a rozumně hospodařit. Aktuálně je inkaso sdílených daní za měsíce leden až říjen roku 2022 o 513 milionů korun vyšší, než jsme očekávali. Prioritou je zajistit provozní financování veřejných služeb, za které je kraj odpovědný, včetně předpokládaného pokrytí zvýšených nákladů. Jsem rád, že se nám dlouhodobě daří snižovat zadluženost kraje a odpovědně hospodařit. V rozpočtu pro rok 2023 počítáme s významnými investicemi, jakými jsou například výstavba Centra urgentní medicíny při Krajské nemocnici Liberec anebo kultivace dolního centra Liberce či projekty v oblasti školství a sociálních věcí,“ uvedl Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Díky navýšenému rozpočtu může, dle vyjádření kraje, významně posílit zejména financování provozu příspěvkových organizací v souvislosti s očekávaným navýšením cen energií, a to včetně 130 milionů korun rezervy související například s navyšováním platů. Celkový objem prostředků pro příspěvkové organizace činí 1.835.690.000 korun. Pro rok 2023 byl rovněž navýšen objem prostředků na zajištění dopravní obslužnosti, a to o 361,7 milionu korun na více než miliardu. V Dotačního fondu Libereckého kraje je na příští rok k dispozici přes 111 milionů korun.

Podle představitelů kraje by se mohl například Liberec dočkat kultivace dolního centra. Zde vedení kraje slibuje Liberečanům realizaci náplavky u Nisy již zhruba deset let. V současnosti je ale rozjetá výstavba parkovacího domu, kde, jak upozornil Náš Liberec, jedno parkovací místo vyjde na téměř milion korun a jehož realizace ještě více stáhne automobilovou dopravu do centra města. Na městský bazén, který nutně potřebuje rekonstrukci a která je vyčíslena na miliardu korun, přidalo vedení kraje Liberci jednu promile z této částky, tedy jeden milion korun.

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody