Bydlení ve Skloexportu nebude. Ani pro uprchlíky, ani pro domácí

V bývalé budově libereckého Skloexportu u vlakového nádraží byty nevzniknou. Mohly sloužit přechodně pro lidi prchající před ruskou agresí, ale posléze i pro Liberečany. Vedení kraje se ale se státem nedohodlo na podmínkách.

Liberecký kraj nedokázal vyjednat, aby mu budova v Liberci byla darována, nebo jiné podmínky, za kterých by do nevyužitého a téměř dvě desítky let chátrajícího objektu chtěl investovat. Objekt by podle kraje byl vhodný pro účely řešení humanitární krize a svojí ubytovací kapacitou mohl efektivně napomoci uprchlickou krizi zvládat. Návrh omezujících smluvních podmínek ze strany Ministerstva financí však způsobil, že by kraj porušil zásadu péče řádného hospodáře, a proto od záměru nabytí objektu Skloexportu nakonec upustil.

„Jednání o bezplatné výpůjčce s následnou možností daru budovy bývalého Skloexportu byla zdlouhavá, začala již v březnu letošního roku a do konce července jsme nedošli k žádnému závěru. Navíc Ministerstvo financí stanovovalo kraji omezující podmínky, jako je například zákaz zcizení a zatížení majetku po dobu 20 let nebo povinnost poskytovat majetek k užívání fyzickým osobám bezúplatně,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Navíc nelze investovat do majetku, který bychom měli jen půjčený. Podmínky výpůjčky neřešily ani možnost použít na úpravy dotace.“

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nepřipouštěl možnost objekt kraji darovat. Liberecký kraj proto jednal s Ministerstvem financí o výjimce, která by darování umožnila, a to zejména na základě veřejného zájmu, kterým efektivní řešení humanitární krize bezesporu je – avšak bezvýsledně.

„Skloexport jsme chtěli získat, abychom v co nejkratším čase zajistili důstojné ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Kvůli nepříliš chápavému a netečnému postoji státu jsme se rozhodli veškeré aktivity vedoucí k případnému nabytí objektu ukončit. V současné době uprchlická krize sice polevuje a nároky na ubytovací kapacity se zmírňují, nikdo z nás ale neví, co přinese zima,“ uzavřel Martin Půta.

Nové bydlení tedy v Liberci nevznikne. Přitom kraj má od státu nemalé finanční prostředky, které často investuje do kontroverzních projektů. Náš Liberec například upozornil, že stavba tzv. Podnikatelského inkubátoru, který pořad ještě hledá svůj smysl, stála kraj (a tedy jeho obyvatele) téměř půl miliardy korun. Liberecký kraj také plánuje výstavbu extrémně drahého parkovacího domu vedle svého úřadu, kde jedno parkovací stání má vyjít na 1,2 milionu korun.

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody