Volby 2022: Liberec otevřený lidem (LOL)

Jako další volební stranu, která bude kandidovat v zářijových komunálních volbách v Liberci, představuje Náš Liberec hnutí LOL – Liberec otevřený lidem. Jedná se o (znovu)sloučení zkušených libereckých politiků, ale stejně tak má LOL na kandidátce velký počet nových tváří.

Jeho lídrem je ekonom, pedagog na VŠ a vědecký pracovník Jaromír Baxa. Je toho názoru, že v posledních letech největší pozornost radnice směřovala především na centrum města Liberec. Pokud se jeho hnutí dočká vítězství, chtěl by se začít koncentrovat i na okrajová místa a sídliště, kde žije nejvíce lidí. LOL má podporu strany Zelených a hnutí Pro KRAJinu.

Druhou v pořadí na kandidátní listině je lékařka a zakladatelka iniciativy Rodiče za klima Liberec Anna Kšírová, jejíž specializace je především v oboru medicíny a ochrany životního prostředí. S číslem tři se představuje Jindřich Felcman, právník a doktor v oboru urbanismus a územní plánování. Soustřeďuje se na možnosti, jak zajistit levnější bydlení a výstavbu městských bytů. Sportovkyně a komunální politička Zuzana Kocumová je v pořadí s číslem čtyři a zaměřuje se na nakládání s veřejnými financemi. Na páté pozici je ekonom a člen finančního výboru města Liberec Jan Stárek, který vnímá jako prioritu výstavbu fotovoltaických elektráren na střechách městských i soukromých objektů, zateplování budov a investice do úspornějšího veřejného osvětlení.

A co vlastně Liberec otevřený lidem slibuje občanům? Kromě již zmíněných městských bytů či fotovoltaických panelů se chce LOL zaměřit na parkovací místa na sídlištích. Pomocí jednosměrek vznikne prostor, který bude možné využít na 1000 nových parkovacích míst. A u dopravy ještě zůstaneme. Důstojnější a dostupnější MHD plánuje LOL dosáhnout za pomoci zavedení okružních linek, které by měly ulevit vytíženým místům, zejména terminálu Fügnerova. Slibuje také, že roční jízdné bude možné pořídit na splátky, aby si kupón mohl pořídit takřka každý.

Dalším cílem je navýšení kapacit libereckých škol a snížení průměrného počtu žáků ve třídách. Dosáhnout toho chce LOL pomocí evropských dotací. Taková opatření umožní vyšší kvalitu vzdělávání, a především individuálnější přístup učitelů k žákům.

Jak si kandidáti LOL počínali v roli opozičních poslanců v nyní končícím volebním období? Postavili se do čela odporu (po boku ODS) vůči Starostům v kauze družstevních bytů a vymezil své stanovisko ve prospěch družstevníků. Díky své aktivitě a tlaku na vedení Liberce ušetřili městu 3 miliony korun při směně pozemků se Synerem a dalších 6 milionů zkrácením nevýhodného pronájmu náhradních prostorů pro úředníky kvůli rekonstrukci Uranu. Dále dojednali dohodu na přepracování projektu tramvajové trati do Rochlice. A v neposlední řadě zastavili likvidaci 67 zahrádek u Nisy ve Winterově ulici. Původně zde měl být povodňový park, nicméně představitelé LOL předložili posudek dokládající, že z pohledu ochrany před povodněmi by park byl neefektivní. Projekt byl tedy prozatím odložen.

Je zajímavé, že se svými „úhlavními protivníky“, tedy se Starosty, spojuje dnešní opozice z LOL mnoho společných věcí. Například zmiňme jejich podporu (nikoliv ovšem stoprocentní) práci Kanceláře architektury města, plány na výstavbu městských bytů (kde je ovšem LOL daleko ambicióznější) či podporu energetické samostatnosti Liberce a jeho organizací. V jiných věcech se však rozcházejí – LOL například vyčítá Starostům podřízenost Libereckému kraji a hejtmanovi, dále podle nich neuvážený převod městského majetku, družstevní otázku nebo skutečnost, že Starostové dávají velký důraz na PR a propagaci, což podle LOL není v souladu se skutečnou prací pro město.

Názor na volební program LOL nechť si každý udělá sám. Podle nás je sympatické, že program není přeplněný bezpočtem planých slibů, na jejichž splnění nakonec nedojde.

Subscribe
Upozornit na
38 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody