Týden pod Ještědem: betonoví zloději se nevzdávají

Tak je to černé na bílém, s pravomocným rozhodnutím soudu. Na kostele sv. Máří Magdalény se kradlo jak o zlaté vidle a celá zakázka byla cinknutá a od začátku v režii Metrostavu. Náš web o tom psal roky a schytával za to své. Ale tak to v Liberci prostě chodí. A zdá se, že na to přišli i u Starostů.

Roky píšeme o tom, jak to se zakázkou na sv. Máří Magdalénu bylo a je. Roky jsme za to častováni nadávkami, záští, udáními a lidskou zlobou. Často od těch neslušnějších ze slušných, kteří jen nemohou unést, že se v tom svezl i jejich hejtman a falešný idol spravedlivé a čestné politiky.

Tak od středy i ti největší nenávistníci mají štempl od nezávislého soudu, kde se jasně říká, že celý projekt byl od začátku zmanipulovaný, uplácelo se v něm a záměrně se skrze falešné faktury navyšovala cena díla, aby se z veřejných prostředků co nejvíce nakradlo.

Soud bude pokračovat, ostatní obžalovaní vinu odmítají, ale gros celé kauzy je v tom, nakolik velká stavební firma má podobné projekty od začátku pod palcem a k tomu si vytvoří síť ochotných a všeho schopných politiků a úředníků. Žádný veřejný zájem, ale podvod od začátku a snaha podojit veřejnou kasu (v tomto případě evropské fondy), co to jde.

V celé kauze jsou nakonec nejsympatičtější ti, kteří svou vinu přiznali a kají se. Odpuštění a shovívavost trestu v takovém případě je na místě, ostatně je to základ křesťanského hodnotového světa, na kterém naše dějiny už tisíc let stojí.

Jiní se ovšem zakopali na svých pozicích a mluví o spiknutí, protože vědí, že jestli Češi něco milují, tak jsou to konspirační teorie a mučedníci. V případě hejtmana jde samozřejmě o vypočítavý politický kalkul, který by třeba na západ od našich hranic nebyl možný. Paradoxně tak ti, kteří nejvíce mluví o Západu, stahují politickou kulturu daleko na Východ. Jeho fanouškům (s často až silnými sektářskými rysy) je to samozřejmě jedno. A na to se hraje.

Liberecký hlavní architekt ohlásil vstup do politiky, kde popravdě jednou nohou vždy stál. Prý se chce bránit tlakům zdejší lobby a návratu devadesátkových praktik. Potrefené husy ze Syneru začaly ukázkově kdákat, respektive spíš syčet.

Odhlédněme od toho, nakolik je legrační, když Starostové, jejichž čelní představitelé mají typickou libereckou devadesátkovou historii, architektovo prohlášení podporují, nebo nakolik je absurdní mluvit o zákulisních tlacích lobby u hnutí, jehož šéf a hejtman se přesně z téhož zpovídá u soudu. To je prostě politika se vší svou falší i komičností.

Jde o to, že hlavní architekt má pravdu. Kdo si myslí, že se místní betonoví lordi vzdali vizí o dalším pohodlném bohatnutí skrze podmazané politiky, je stejně naivní jako ti, kdo Starostům baští jejich hru na boj s devadesátkovými praktikami. Nebo hejtmanovi, jak pořád za nic nemůže a všechno je kampaň.

Teprve se uvidí, jestli tyto proklamace bude hlavní architekt v politice myslet vážně, nebo jde jen o hru na pravdu před volbami. Protože pokud ano, tak hlavní střet ještě přijde. A bude bolet.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody