Půtu ve vedení STAN nahradil jeho loajální náměstek

Hejtman Martin Půta již není členem předsednictva STAN, nahradil jej jeho krajský náměstek pro dopravu Jan Sviták, kterého Půta do funkce dosadil před třemi lety. Tento týden mají zároveň padnout první tresty v Půtově korupční kauze, může tedy jít o promyšlenou strategii.

Mimořádný sněm hnutí Starostů a nezávislých (STAN) přinesl i změnu týkající se jejich liberecké odnože, tedy Starostů pro Liberecký kraj (SLK).

Členem republikového předsednictva STAN byl dosud a tradičně i předseda a šéf SLK, Martin Půta. Ten ale již nekandidoval a místo něj byl jednomyslně zvolen jeho náměstek pro dopravu Jan Sviták (na fotografii oba v Silnicích LK s bývalým vedením této krajské společnosti).

Sviták platí za politika absolutně loajálního hejtmanu Půtovi. Ten jej do funkce instaloval v roce 2019, když se ve zlém rozešel se svou tehdejší pravou rukou, náměstkem Markem Pieterem.

Důvodem rozchodu s Pietrem měly být jeho vazby na společnost BusLine a podnikatele Jiřího Vařila.

Nicméně, jak ukázal Náš Liberec, toto hejtmanovo vysvětlení silně kulhá. Jak rovněž popsal Náš Liberec, v nedávné minulosti to byl právě Martin Půta, který styky svých nejbližších kolegů s Vařilem bagatelizoval a zametal je pod koberec.

Náš Liberec také nedávno přinesl informace o tom, že Jan Sviták, po dosazení do funkce, jmenoval do vedení klíčové krajské firmy Silnice LK svého kamaráda Petra Správku.

Ten měl Silnice LK očistit od vlivu Jiřího Vařila (o kterém Náš Liberec i ostatní média psala od roku 2012), když s ním spojená firma dodávala krajské společnosti pohonné hmoty. Jenomže místo toho se největším dodavatelem pohonných hmot do Silnic LK stala společnost, která měla zase vazby na Petra Správku.

Výměna Svitáka za Půtu ve vedení STAN může mít ještě jeden rozměr. Tento týden mají padnout první tresty v kauze tunelování evropských dotací v Liberci během opravy kostela sv. Máří Magdalény, kde je obžalován i hejtman Martin Půta.

Ve středu má být vynesen rozsudek nad dvěma obžalovanými – Jiřím Zeronikem a Liborem Turským, kteří se k trestným činům doznali.

Zeronik, klíčová postava celého případu, se přiznal k tomu, že zmanipuloval výběrové řízení na opravu kostela sv. Máří Magdalény ve prospěch Metrostavu, a Turský k tomu, že Metrostavu vydával fiktivní faktury, které měly dílo prodražit.

To na kauzu vrhá jiné světlo, než bylo dosud prezentováno například samotným hejtmanem Půtou či jeho spolustraníky a příznivci. Ti argumentovali zejména osvobozujícím rozsudkem bývalého soudce Petra Neumanna, který osvobodil všechny obžalované, včetně těch, kteří se přiznali. Tento rozsudek však zrušil Vrchní soud a případ pokračuje s jiným soudcem.

V novém světle Půtova role v kauze, kdy aktivně Metrostavu pomáhal při zmanipulované zakázce, nevypadá nejlépe a rozhodně by hnutí STAN nepomohla. Zvláště ne v době, kdy se STAN zmítá v korupčních kauzách a ukazuje se, nakolik bylo jeho vedení svázáno s organizovaným zločinem.

Výměna (a upozadění) Půty za Svitáka, který je ovšem jeho absolutně loajálním podřízeným, proto vypadá logicky.

Členem vedení STAN se za Liberecký kraj stal také bývalý poslanec Jan Farský, který se funkce poslance musel vzdát. Vyšlo najevo, že loni v kampani obelhal voliče, když jim zatajil, že letos místo práce ve Sněmovně pojede do USA na studijní pobyt (přičemž chtěl dát pobírat plat poslance, byť jej chtěl přeposílat skautské organizaci, jejímž je členem).

Členem republikového výboru STAN se stal i liberecký zastupitel za SLK a poslanec Jan Berki.

Subscribe
Upozornit na
48 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody