Nové kapacity pro ukrajinské děti ve školkách našeho kraje nebudou

Liberecký kraj je již po všech termínech zápisů dětí do škol a školek. Ukázalo se, že místa na základních školách jsou a nebude problém ukrajinské děti umístit do příslušných tříd. Horší je to ale v mateřských školách, kde je kapacita velmi omezená a pro spoustu dětí se místo nenašlo. I přesto hejtman Martin Půta na tiskové konferenci řekl, že budování nových mimořádných kapacit nemá smysl a probíhat nebude.

Podle hejtmana je nelogické, aby se budovaly zvláštní kapacity na neurčitou dobu. Nikdo neví, jak dlouho tato krizová situace potrvá, a je samozřejmé, že po skončení války se spousta lidí vrátí domů a kapacity již tak vytížené nebudou. Nelze ale pominout ten fakt, že stále přicházejí noví uprchlíci z Ukrajiny a zřejmě ještě nějakou dobu přicházet budou. Důkazem je například to, že uprchlické centrum se už před měsícem mělo zavírat, ale během týdne se rozhodlo, že se zavírat nebude a dodnes je stále v provozu.

Pro mnoho ukrajinských žen je to velmi nemilá komplikace. Spousta z nich navštěvuje intenzivní kurzy češtiny, snaží se začlenit do naší společnosti a v souvislosti s tím hledá i nové zaměstnaní. Nicméně tohle vše budou muset i nadále absolvovat s malými dětmi, což je jistě nepraktické, ale především i velmi náročné.

Je samozřejmé, že v takové situaci je naprosto správný ten postup, že české děti jsou upřednostněné. Nikdo také po radnici nežádá, aby ukrajinské děti měly své jisté místo ve školce na úkor dětí českých. Ale právě v tuto chvíli je navýšení kapacit či zřízení adaptačních tříd na místě, ačkoliv to může být finančně náročné. Většina základních škol se zatím s takovým problémem potýkat nemusí. Ale celá tato situace je těžko předvídatelná a nikdo nemůže předem říct, kolik uprchlíků z Ukrajiny k nám ještě přijde. Je tedy třeba počítat i s tou možností, že v novém školním roce se s problémem týkajícím se kapacit budou setkávat i základní školy.

Situace na základních školách je podstatně lépe podchycená. Ukrajinské děti sice musejí do školy dojíždět, ale většina je na to zvyklá z domova. Ve školách existuje i několik adaptačních tříd, kde se děti zaměřují především na užití českého jazyka. Podstupují také několikadenní intenzivní kurzy češtiny.

Právě teď o prázdninách by byl teoreticky vhodný čas a prostor naplánovat, kde konkrétně je potřeba kapacity navýšit a o kolik, ačkoliv se může o prázdninách ledacos změnit. Navýšení kapacit v mateřských školách by neřešil pouze problém s tím, že není kam umístit ukrajinské děti. Podle statistik Českého statistického úřadu i spousta českých rodičů u letošního zápisu zjistila, že je těžké své ratolesti zapsat do školky, kterou si rodiče vybrali. Možná by tedy navýšení kapacit nepomohlo pouze ukrajinským rodičům, ale i těm českým.

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra