Rekonstrukce Uranu padá. Kvůli korupci Metrostavu

Další projekt, který měl byl vlajkovou lodí v Liberci vládnoucích Starostů, padá. Tentokrát ovšem nikoliv neschopností radnice, byť jeho přípravu provázejí pochybnosti od začátku. Město nemůže podepsat smlouvu s pravomocně odsouzenou společností Metrostav, která měla budovu Uranu na Třídě 1. máje rekonstruovat.

Zakázku za 100 milionů na opravu sedmipodlažní úřednické budovy vypíše radnice znovu, ČTK to tento týden potvrdila náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO). Důvodem je pravomocné rozhodnutí soudu v Praze, který potrestal Metrostav z korupce a uplácení. 

Podle firma podplácela a manipulovala s veřejnými zakázkami. Její trestná činnost se týkala rekonstrukce pavilonu v kolínské nemocnici a přestavby části kladenské nemocnice. Firma může dokončit vysoutěžené a rozestavěné zakázky, ale má zakázáno podepisovat nové smlouvy ve veřejných zakázkách. V den, kdy odvolací soud potvrdil trest pro Metrostav, liberečtí radní vyhlásili tuto firmu za vítěze soutěže na rekonstrukci Uranu a nebylo tak zcela jisté, zda se zákaz vztahuje i na tuto zakázku. Dnes je již jasné, že firma smlouvu podepsat nemůže.

V soutěži liberecké radnice na rekonstrukci Uranu byl Metrostav a.s. jediným uchazečem. Výběrové řízení, jak popsal Náš Liberec, provázela řada pochybností. Například manažerem projektu byl bývalý kontroverzní úředník, jehož jméno zaznívá u další kauzy Metrostavu, která se týká předražené zakázky na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kde je souzen i hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj/STAN).

Dále původní vítěz tendru, pražská společnost Trigema, za podivných okolností ze soutěže odstoupil. Náš Liberec také přinesl zprávu o tom, že azbest, který měl rekonstrukci Uranu v přípravném řízení prodražovat, se ve stavbě, na základě výsledků kontrol, de facto nenachází.

Nakonec tedy vyhrál Metrostav, který se do výběrového řízení přihlásil jako jediný s nabídkou 102 miliony korun, která převyšovala tu původní z loňského roku o zhruba 25 milionů. Přestože firma splnila veškeré podmínky, kvůli svým korupčním skandálům s Libercem smlouvu nepodepíše. Korupční kauza ve Středočeském kraji kolem Davida Ratha není jedinou, kde nad Metrostavem visí hrozba zákazu účasti v soutěžích na veřejné zakázky. Stejný požadavek má státní zástupce pro Metrostav i v Liberci, kde jej viní z toho, že byl hlavním organizátorem skupiny, která se pokoušela vykrádat evropské dotace na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Prokurátor požaduje stejný zákaz i pro nástupnické firmy Metrostavu.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra