Kraj potvrdil přestavbu parku u muzea: „Kritici ať do toho nemluví!“

Poměrně překvapivá vyjádření přineslo včerejší vyjádření Libereckého kraje. Nejen, že kraj potvrdil původní záměr revitalizace parku u Severočeského muzea, proti kterému se v Liberci zvedla vlna odporu, ale během konference například zaznělo, že by se lidé v Liberci, kterým na parku záleží, měli starat o jiné věci.

Vedení Libereckého kraje nechalo v posledních letech citelně zchátrat park u Severočeského muzea. Stromy a keře nejsou udržované, mlatové cesty se propadají, chybí odpadkové koše, park sám je plný odpadků a prostor před muzeem se proměnil v regulérní parkoviště.

Krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj), která má resort na starosti již šest let a je za situaci přímo odpovědná, včera na tiskové konferenci znovu potvrdila záměr Libereckého kraje park z gruntu přestavět projektem za 27 milionů korun. Konference byla pojata velkolepě, byli na ní pozváni ředitel Severočeského muzea, Národního památkového ústavu, dendrolog i zástupci ateliéru, který projekt navrhl. Vedení kraje je evidentně nervózní z poměrně masivního nesouhlasu veřejnosti s chystaným záměrem.

„Část Liberečanů se domnívá, že je park v pořádku a stačí běžná údržba a případné drobné úpravy. Lidé, kteří rozumí svému oboru, tedy krajináři, zahradníci, dendrologové, architekti, však vidí jeho postupující chátrání a umí říci, co nastane během následujících let. A ta zpráva není příznivá. Současné období sucha navíc tento nedobrý stav jen prohlubuje. Chápu obavy mnohých Liberečanů ze změny, ale obnova je opravdu nevyhnutelná. Samozřejmě chceme, aby bylo toto oddechové místo vstřícné a přívětivé pro místní obyvatele a návštěvníky muzea a ti se sem rádi vraceli,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury.

Podle Vinklátové se vedení kraje zabývalo připomínkami veřejnosti. „My jsme se jimi zabývali, tedy ne, že bychom se s nimi ztotožnili, ale nějakým způsobem jsme je zapracovali,“ řekla radní Vinklátová, při čemž většinu námitek odmítla. Samotná konference, kde je znovu představen původní projekt, je k vidění zde: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=792178575277495

Potřebu razantně přestavět park a inspirovat se jeho historickou podobou, byť za použití moderních materiálů a koncepcí, potvrdil i ředitel muzea Jiří Křížek.  „Naše ambice je dostat ten park na úroveň, který by odpovídala té budově, která prošla renovací,“ řekl ředitel Křížek. “ Je tam i záměr docílit toho, aby byl park bezbariérový, dnes je tam problém pro pohyb osob s nějakým tělesným postižením,“ vypočítával důvody pro projekt Jiří Křížek. „Někdy se objevuje názor, že se muzeum o park špatně stará. Chtěl bych říct, že zaměstnáváme zahradníka a náklady na údržbu parku jsou zhruba 400 000 Kč ročně. Po revitalizaci se samozřejmě ještě zvednou,“ dodal ředitel Jiří Křížek.

Podporu projektu vyjádřil i ředitel Národního památkového ústavu Miloš Krčmář (KDU-ČSL, která v Liberci tradičně kandiduje s dominantními Starosty). „Velmi dlouho jsme diskutovali na skladbou navržených ploch, měli jsme k tomu určité připomínky, které z části byly zapracovány a z části jsme pochopili vhodnost využití některých materiálů, které nejsou sice historické ale například žula je tradiční liberecký materiál a také jsme pochopili, že v dnešních klimatických podmínkách, že některé materiály pomohou tomu parku do budoucna,“ shrnul stanovisko památkářů Miloš Krčmář.

Poměrně překvapivé vyjádření, které ale do značné míry shrnuje celý postoj krajského vedení k části liberecké veřejnosti, shrnul architekt Jakub Cigler z Rady architektů města Liberce. „Myslím, že ten projekt je v nejlepších možných rukou a je skvělý, že park bude míst výchovnou funkci jako součást muzea. Takže já bych doporučil aktivitě kritiků směřovat svou aktivitu ke skutečným problémům, který jsou v Liberci a myslím si, že tady bychom měli nechat prostor odborníkům na slovo vzatým a v tomto ohledu není třeba co dodávat,“ vysvětlil svůj postoj architekt Cigler z Rady architektů.

Proti záměrům přestavby projektu vznikla v Liberci i petice, kterou za šest týdnů podepsalo zhruba 1800 Liberečanů. U jejího zrodu stála zastupitelka za Liberec otevřený Lidem Zuzana Kocumová. „Z vystupování paní radní Vinklátové bylo už na veřejném projednání jasné, že si do projektu nijak výrazně mluvit nenechají. Opakovaně se vyjádřila, že park je památkově chráněný, a proto jeho podobu bude diskutovat s odborníky, ale ne veřejností,“ uvedla Kocumová. 

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra