Povodí začne opravovat přehradu. Město s ní za čtyři roky neudělalo nic

Liberecká přehrada se dočká opravy. Povodí Labe uzavřelo výběrové řízení a od léta chce začít opravovat hráz a opěrné zdi. Okolí přehrady je za čtyřleté volební období v dezolátním stavu, přesto politici v Liberci vládnoucích Starostů předkládají veřejnosti další sliby a obrázky. Stejně jako v roce 2018.

Povodí Labe uzavřelo výběrové řízení na revitalizaci harcovské přehrady, kterou vyhrála společnost VD Harcov složená z firem Yucon CZ a Gardenline. Cena díla by měla být necelých 388 milionů bez DPH, předpokládaná cena zakázky byla přitom 429 milionů korun.

Opravovat se má hráz, která dnes již prosakuje, její podloží, ale i opěrná zeď kolem liberecké přehrady. Začít s pracemi by se mělo již letos v létě či na podzim a hotovo by mělo být za 2,5 roku. Po celou dobu revitalizačních prací bude liberecká přehrada vypuštěná.

Ačkoliv s celou akcí nemá město nic společného, část politiků z vládnoucích Starostů pro Liberecký kraj to již dnes prezentuje jako svůj úspěch. Například krajská zastupitelka za Starosty Anna Provazníková, která by ráda i do městského zastupitelstva.

„Revitalizace okolí vodní ploch v Liberci patří mezi naše hlavní programové priority. Vedle náplavky u krajského úřadu, Veseckého rybníku, Lesního koupaliště a dalších vodních ploch se zaměříme také na přehradu Harcov. Tam ve spolupráci s Kanceláří architektury města Liberec nahradíme nábřežní stěnu širokým pobytovým schodištěm, které nabídne nejen pohodlný a bezpečný přístup do vody, ale také možnost pobývání a opalování v těsné blízkosti přehrady. Dalším novým prvkem budou dvě náplavky, navazující na pěší promenádu, které rovněž umožňí bližší kontakt s vodou i pohodlnější přístup k molu,“ píše se doslovně na profilu krajské zastupitelky (včetně překlepů).

Stejné věci slibovali Starostové voličům již v roce 2018, kdy drtivě vyhráli volby a stali se suverénní politickou silou ve městě. A to nejen v jejich volebním programu. Revitalizace okolí přehrady se dostala i do programového prohlášení současné koalice Starostů, ANO a ODS. Píše se v něm: „provedeme revitalizaci harcovské přehrady a její okolí, připravíme plán na zlepšení kvality vody v přehradní nádrži.“

Jenomže jaká realita? Zatímco za primátora Jiřího Kittnera z ODS se kolem přehrady realizoval projekt Zelené plíce města, který upravil lesopark nad přehradou směrem ke Králově háji a za minulého vedení města pod Změnou pro Liberec byly vytvořeny nové přístupy do vody, instalovány herní a workoutové prvky kolem přehrady, okolí liberecké přehrady na jaře letošního roku vypadalo takto:

Ani s ostatními vodními plochami v Liberci to není slavné. Zmiňovaný Tajch chtělo bývalé vedení revitalizovat, ale Starostové jej prodali Povodí Labe, které vše zastavilo. Zmiňovanou náplavku u krajského úřadu slibuje hejtman Liberečanům již deset let a na Lesním koupališti, které vybudoval bývalý náměstek Jan Korytář ze Změny pro Liberec před čtyřmi lety se nic nezměnilo. Vedení města se jej zbavilo a stará se o něj dobrovolnický spolek, který musí peníze shánět sám.

Subscribe
Upozornit na
46 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody