Povodí začne opravovat přehradu. Město s ní za čtyři roky neudělalo nic

Liberecká přehrada se dočká opravy. Povodí Labe uzavřelo výběrové řízení a od léta chce začít opravovat hráz a opěrné zdi. Okolí přehrady je za čtyřleté volební období v dezolátním stavu, přesto politici v Liberci vládnoucích Starostů předkládají veřejnosti další sliby a obrázky. Stejně jako v roce 2018.

Povodí Labe uzavřelo výběrové řízení na revitalizaci harcovské přehrady, kterou vyhrála společnost VD Harcov složená z firem Yucon CZ a Gardenline. Cena díla by měla být necelých 388 milionů bez DPH, předpokládaná cena zakázky byla přitom 429 milionů korun.

Opravovat se má hráz, která dnes již prosakuje, její podloží, ale i opěrná zeď kolem liberecké přehrady. Začít s pracemi by se mělo již letos v létě či na podzim a hotovo by mělo být za 2,5 roku. Po celou dobu revitalizačních prací bude liberecká přehrada vypuštěná.

Ačkoliv s celou akcí nemá město nic společného, část politiků z vládnoucích Starostů pro Liberecký kraj to již dnes prezentuje jako svůj úspěch. Například krajská zastupitelka za Starosty Anna Provazníková, která by ráda i do městského zastupitelstva.

„Revitalizace okolí vodní ploch v Liberci patří mezi naše hlavní programové priority. Vedle náplavky u krajského úřadu, Veseckého rybníku, Lesního koupaliště a dalších vodních ploch se zaměříme také na přehradu Harcov. Tam ve spolupráci s Kanceláří architektury města Liberec nahradíme nábřežní stěnu širokým pobytovým schodištěm, které nabídne nejen pohodlný a bezpečný přístup do vody, ale také možnost pobývání a opalování v těsné blízkosti přehrady. Dalším novým prvkem budou dvě náplavky, navazující na pěší promenádu, které rovněž umožňí bližší kontakt s vodou i pohodlnější přístup k molu,“ píše se doslovně na profilu krajské zastupitelky (včetně překlepů).

Stejné věci slibovali Starostové voličům již v roce 2018, kdy drtivě vyhráli volby a stali se suverénní politickou silou ve městě. A to nejen v jejich volebním programu. Revitalizace okolí přehrady se dostala i do programového prohlášení současné koalice Starostů, ANO a ODS. Píše se v něm: „provedeme revitalizaci harcovské přehrady a její okolí, připravíme plán na zlepšení kvality vody v přehradní nádrži.“

Jenomže jaká realita? Zatímco za primátora Jiřího Kittnera z ODS se kolem přehrady realizoval projekt Zelené plíce města, který upravil lesopark nad přehradou směrem ke Králově háji a za minulého vedení města pod Změnou pro Liberec byly vytvořeny nové přístupy do vody, instalovány herní a workoutové prvky kolem přehrady, okolí liberecké přehrady na jaře letošního roku vypadalo takto:

Ani s ostatními vodními plochami v Liberci to není slavné. Zmiňovaný Tajch chtělo bývalé vedení revitalizovat, ale Starostové jej prodali Povodí Labe, které vše zastavilo. Zmiňovanou náplavku u krajského úřadu slibuje hejtman Liberečanům již deset let a na Lesním koupališti, které vybudoval bývalý náměstek Jan Korytář ze Změny pro Liberec před čtyřmi lety se nic nezměnilo. Vedení města se jej zbavilo a stará se o něj dobrovolnický spolek, který musí peníze shánět sám.

Subscribe
Upozornit na
46 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra