Další projekt vniveč? Kompostárna nakonec nebude, prý se postaví bioplynka

Téměř čtyři roky, tedy de facto celé volební období, slibovalo současné vedení města Liberečanům novou kompostárnu. Byly kolem ní i hádky ve vládnoucí koalici Starostů, ANO a ODS. Projekt byl přitom hotový a připravený z minulého volebního období. Nakonec ale bude místo kompostárny bioplynová stanice.

Liberec sběrný dvůr nutně potřebuje, ten v Průmyslové zóně Jih přestává pro stotisícové město stačit. Město svůj bioodpad dokonce muselo vyvážet do Mimoně a nakonec muselo zřídit i provizorní kompostárnu. Minulé vedení za Změnu proto s firmou FCC Liberec s.r.o. (bývalá ASA), která se stará o svoz městského odpadu a kde má město 45% podíl připravilo projekt, který měl díky státní dotaci vybudovat sběrný dvůr nový, v Londýnské ulici u dálnice na Děčín.

Jenomže z toho byl jeden z prvních sporů uvnitř koalice Starostů, ANO a ODS, který se rozhořel již v polovině roku 2019. Ačkoliv po svých předchůdcích ze Změny pro Liberec mělo tehdy nové vedení „na stříbrném podnose“ připravený projekt sběrného dvora na Londýnské ulici, se kterým souhlasila i partnerská společnost FCC Liberec, s.r.o., z projektu sešlo. Důvodem byly neshody v koalici, zda má mít sběrný dvůr architektonickou soutěž. Proti soutěži bylo ANO a ODS, jejími zastánci naopak Starostové. Názor nejsilnějších Starostů a primátora nakonec zvítězil.

Tři roky se tak připravovala nová, lepší podoba nové kompostárny, aby město před pár dny oznámilo, že ji vlastně nepotřebuje a postaví radši rovnou bioplynovou stanici. „V nádobách a na sběrném dvoře, ale  i  v hnědých popelnicích v převážné míře končí zelený odpad ze zahrad. Ten se následně převáží na překladiště v Krásné Studánce a dále se vozí do kompostárny v Mimoni. Gastroodpad (složka BRKO, neboli kuchyňský odpad) v těchto nádobách většinou nekončí. Gastroodpady tak v současné chvíli nejsou v Liberci od občanů vybírány odděleně. Jedinou komoditou, která je sbírána zvlášť, jsou jedlé oleje,“ popisuje náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc (SLK).

Podle vedení města se legislativa  v této  věci  značně  zpřísňuje  a  lze  očekávat  její  další  zpřísňování  v souvislosti s ekologickými cíli EU a minimalizací uhlíkové stopy. Zpracování biologicky rozložitelných odpadů v bioplynové stanici je v souladu se záměry města Liberce významně snížit emise, resp. splnit závazek „dekarbonizace“ a současně sníží závislost na dovážených fosilních palivech.  Cílem je vytvořit velkou bioplynovou stanici, kde by byly likvidovány odpady ze souměstí Liberce a Jablonce nad Nisou.

„Předpokládáme, že bioplynová stanice bude mít kapacitu na zpracování 15 až 30 tisíc tun ročně. Bioplynová stanice by mohla být vybudována na pozemku vlastněném městem při Londýnské ulici. Pozemek je v sousedství městské čistírny odpadních vod ve vlastnictví SVS  a  provozované  SČVK  a.  s.,“ doplňuje náměstek Jiří Šolc.

Liberecká opozice ale nad takovým přístupem vedení radnice kroutí hlavou. „Klasika Starostů – jeden krok vpřed, dva kroky vzad. Nejprve zahodí projekt kompostárny připravený minulým vedením. Pak tři roky projektují svůj projekt kompostárny, krásnější. A po třech letech se rozhodnou, že vlastně nechtějí kompostárnu, ale bioplynovou stanici,“ říká k tomu zastupitel za Změnu/Liberec otevřený lidem Jindřich Felcman.

Opozice dlouhodobě kritizuje vedení města, že nezvládá realizovat nejen projekty, které slíbila voličům, jako například revitalizaci městského bazénu či Tržního náměstí, ale že potápí i projekty, která získala připravené po svých předchůdcích. Jako příklad uvádí autobusové nádraží, které město předalo kraji, který jej ale nezvládl a získaná dotace zhruba 160 milionů propadla nebo právě i projekt kompostárny.

foto: FCC Liberec

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra