V parlamentu se probírala kauza libereckého hejtmana Půty

Na dnešním jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, která se věnovala prorůstání organizovaného zločinu do hnutí Starostové a nezávislí (STAN), se zmiňovala i aktuálně nejznámější korupční kauza z Liberce, která se dotýká zdejšího hejtmana Martina Půty (STAN/SLK). Zazněly i informace, které se objevily exkluzivně pouze na našem webu Náš Liberec.

Kauzu tunelování evropských dotací během projektu rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci zmínil předseda ANO, poslanec a bývalý premiér Andrej Babiš. Ten vyjmenovával kauzy spojené s politiky ze STAN, podle Babiše představují Starostové od začátku podezřelý politický projekt zákulisních struktur, často napojených  přímo na organizovaný zločin. 

Po kauzách spojených s europoslancem a jednou z hlavních postav současné korupční aféry STAN, Stanislavem Polčákem, jmenoval Andrej Babiš i libereckého hejtmana Martina Půtu. „A pak tu máme libereckého hejtmana Martina Půtu, ten je souzen za přijetí úplatku v kauze za téměř 100 milionů (projekt, kvůli kterému je Půta souzen se týká rekonstrukce kostela za zhruba 55 milionů – pozn.red.). Policie má odposlechy, na kterých Půta radí obviněným manažerům, jak nejlépe vyvést peníze z ROP Severovýchod,“ popisuje svůj pohled na Půtovu kauzu Andrej Babiš.

„Jinde zase jeho kumpáni mluví o tom, že o Půtu bude postaráno, že mu nebudou nic dlužni a že je slíbena i „jednička pro Půtu“ a označují ho přezdívkou „Nejvyšší“. Liberecký hejtman navíc nechal tajně sledovat svou politickou konkurenci,“ shrnuje některé body obžaloby a jejích důkazů poslanec Andrej Babiš. „Tohle jsou samozřejmě mafiánské praktiky a takového člověka chce Pětikoalice nominovat do dozorčí rady ČEZu. To je ta slibovaní změna…,“ uzavírá Babiš. Záznam celého jednání je k shlédnutí například v dnešním vydání serveru novinky.cz.

Některé skutečnosti, které dnes v Poslanecké sněmovně bývalý premiér a lídr opozice zmínil, se objevily pouze na našem serveru, který kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény před lety otevřel. Jedná se například o části odposlechů, kde obžalovaní mluví o „jedničce pro Půtu“ nebo roli dalšího obžalovaného, bývalého soukromého detektiva Jaromíra Dolanského, který pro Martina Půtu sháněl kompromitující informace na své tehdejší koaliční partnery ze Změny pro Liberecký kraj či na některé krajské úředníky.

Kostel sv. Máří Magdalény v Liberci rekonstruovala firma Metrostav za 65 milionů, podle spisu bylo výběrové řízení zmanipulované v její prospěch a zakázka předražena o 24 milionů. Státní zástupce pro hejtmana navrhuje pět let vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Půta podle spisu přijal úplatek v souvislosti s opravou kostela sv. Máří Magdalény, měl dostat 830.000 korun, vyplaceno mu podle obžaloby bylo 530.000 Kč. Půta obvinění odmítá. 30. 000 z této částky mělo být určeno pro Jaromíra Dolanského za jeho kompromitující materiály na Půtovi tehdejší koaliční partnery.

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra