Politický klientelismus? Zastupitel za Starosty dostal velmi rychle 3,5 miliony pro svůj projekt

Zatímco běžní Liberečané musí vedení města prostřednictvím participativního rozpočtu žádat o zřízení chodníků, zastávek MHD nebo posekání kopřiv, zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj a policejní důstojník Jiří Zavoral podle opozice takový problém nemá. Dostal na svůj projekt policejního památníku od města 3,5 milionu korun přímo.

Vládnoucí koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS rozhodla vyčlenit 3,5 milionu na nový Sad dr. Jaroše pod libereckou knihovnou, zatímco projekty jako chodník před školou nebo posekání kopřiv u zastávky soupeří mezi dalšími 40 podobnými o pouhých 5 milionů v participativním rozpočtu určenými pro celé město.

To se nelíbí liberecké opozici, která tvrdí, že se jedná o klasickou politickou protekci. S projektem totiž přišel zastupitel vládnoucích Starostů Jiří Zavoral, který je zároveň vysokým důstojníkem u liberecké policie. Opozice upozorňuje, že podobný nákladný projekt by nemusel u veřejnosti projít, tak jej vedení města prosadilo přímo.

„Přesně návrh vybudování památníku je typ projektu, který by se měl ucházet o přízeň Liberečáků v soutěži s ostatními v participativním rozpočtu. Zajímavé je, že i návrhy jiných zastupitelů než od Starostů, tam zařazeny jsou. Ovšem Starostové využívají naplno své dominance a tak projekt, který by v něm s největší pravděpodobností neuspěl, zafinancovali bez ptaní kohokoliv napřímo,“ nechápe Zuzana Kocumová, zastupitelka za Liberec otevřený lidem.

Opozice se snažila, aby oněch 3,5 milionu bylo zařazeno na do participativního rozpočtu a aby se projekt ucházel, stejně jako 40 dalších, o podporu mezi obyvateli města. Oporu opozice našla i u některých koaličních zastupitelů. „Trošku mi to přijde, že stavíme pomníky pro pomníky a přitom jsou ve městě potřeba úplně jiné věci,“ tvrdila na zastupitelstvu například Šárka Prachařová z ANO.

Návrh opozice ale nakonec neprošel. Primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů to odůvodnil, že již je celý projekt rozběhnutý a dokonce jsou již podepsané smlouvy se zhotovitelem. To řadu zastupitelů překvapilo. „Kéž by se takovou rychlostí realizovali i jiné, potřebné projekty,“ povzdechnul si zastupitel Ondřej Petrovský,“ ze Změny pro Liberec/Liberce otevřeného lidem.

Autor projektu, policista a zastupitel Jiří Zavoral vidí situaci jinak. „My jsme za policejní odborovou organizaci vyhlásili sbírku, vybrali 150 tisíc korun, které jsme použili na projektovou dokumentaci. Před dvěma lety jsme s městem podepsali memorandum o spolupráci a v listopadu jsme se byli na radnici zeptat, zda město projekt realizuje a bylo nám to přislíbeno, jelikož v září uplyne 100 let od založení československé policejní služebny v Liberci,“ vysvětluje pro Náš Liberec Jiří Zavoral.

Jiří Zavoral také připomíná, že letos uplyne 80 let od popravy Karla Jaroše a Josefa Blažka. Jaroš byl v letech 1936 až 1938 vedoucím státně-bezpečnostního oddělení policejního ředitelství v Liberci. Popraven byl v Berlíně v roce 1942 pro odbojovou činnost, spolupracoval se skupinou Tří králů. Blažek, rodák z Liberce, byl Jarošovou „pravou rukou“ a je po něm pojmenována ulice v dolní centru. I po Jarošovi se v Liberci jmenovala jedna ulice, nyní je to Studentská. Celkem za II. světové války za činnost v odboji zaplatilo životem 11 policistů, kteří sloužili v Liberci do roku 1938 a pak museli odejít do vnitrozemí po záboru pohraničí Německem.

Památník by měl být koncipován jako sad (viz. obrázek), jehož centrem má být skleněný válec o průměru šesti metrů a uvnitř bude vsazena jabloň. Na skle kromě úryvku české hymny budou i výňatky přísah a slibů příslušníků bezpečnostních sborů od roku 1870 až do současnosti proložené jmény mrtvých policistů. V okolí památníků bude vysazeno přes 30 okrasných hrušní.

 

 

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra