Bývalé špičky liberecké ODS odešly od soudu s tříletým trestem

Pavel Krenk a jeho asistent Jiří Zeronik platili za jedny z nejvlivnějších členů liberecké ODS i politického dění celkově. Dnes jim soud v Liberci vyměřil podmíněné tříleté tresty a značné finanční tresty za machinace s pozemky, které měli oba provádět prostřednictvím svého angažmá v městské firmě Sportovní areál Ještěd. Rozsudek není pravomocný, oba obžalovaní se na místě odvolali.

Krenkovi a Zeronikovi původně hrozilo až 12 let za mřížemi, ale soud i státní zástupce se shodli, že ve čtyřech z pěti žalovaných bodů nelze dokázat, že oba dnes již bývalí politici obelhávali své kolegy zastupitele. U případu směny stavební parcely na Husově ulici, která skončila v rukou Andrey Hoffmannové, tomu ale tak, podle soudkyně Evy Drahotové, bylo.

Oba obžalovaní odešli od soudu s podmíněnými tresty odloženými po zkušební dobu pěti let. Podle rozhodnutí soudu by měl Krenk zaplatit peněžitý trest 600.000 korun a Zeronik 300.000 korun. Zároveň jako náhradu škody by oba společně měli zaplatit přes dva miliony korun městu a Sportovnímu areálu Ještěd.

Hoffmannová získala lukrativní pozemek, který prodala následně za 4,2 milionu korun. Ten získal směnou její otec Karel Vaniš, když na Ještědu koupil parcelu za cca 120 tisíc korun, jejíž získání navrhoval Pavel Krenk, a to i v době, kdy ještě nebyla ve vlastnictví Vaniše. Podle soudkyně se s Vanišem dohodl a spáchal tak podvod. „Oba přesvědčili zastupitele, že je třeba parcelu na Ještědu získat, kvůli chystanému MS v lyžování 2009, byli přitom dohodnuti s Karlem Vanišem, který ji od původní majitelky koupil až poté, co tuto operaci posvětilo zastupitelstvo,“ vysvětlila rozhodnutí soudu předsedkyně senátu.

Navíc manžel Hoffmannové Vítězslav figuroval či figuruje s Jiřím Zeronikem nejméně ve čtyřech společnostech, včetně Geotermální energie pro občany, která figuruje v další soudní kauze, kde jsou vedle Zeronika obžalováni i hejtman Martin Půta a firma Metrostav. Náš Liberec již před lety ukázal, že podobné vyvádění pozemků směrem k firmám či osobám spjatými s obžalovanými se dělo systematicky.

Celá kauza začala v roce 2009, kdy Čmelák-SPP, o.s., spolu s Oživením, o.s., podaly trestní oznámení. Posléze se s jeho závěry ztotožnila policie, ke škodě se skrze primátorku Martinu Rosenbergovou (ČSSD) přihlásilo město Liberec a nakonec státní zástupce vznesl obžalobu. Kauza se ale dlouho táhla. Sedm let ji měl na starosti liberecký soudce Petr Neumann, který Krenka a Zeronika opakovaně osvobozoval a nehleděl ani závazných nálezů vyšší instance. Případ mu byl proto odebrán a soudce Neumann byl kárně potrestán.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody