Čas pomáhá obžalovaným – státní zástupce chce v případu SAJ už jen podmínky

Letitá kauza údajného tunelování městského majetku skrze Sportovní areál Ještěd a zejména neschopnost justice se s ní vypořádat, hraje do karet bývalým čelným představitelům liberecké ODS, kteří jsou v ní obžalováni. Zatímco jim původně hrozily vysoké tresty, po vleklých a špatných rozsudcích bývalého soudce Petra Neumanna a nepořádku v dokumentaci pro ně státní zástupce chce nyní jen podmínky a peněžité tresty.

Celá kauza začala v roce 2009, kdy Čmelák-SPP, o.s., spolu s Oživením, o.s., podaly trestní oznámení. Posléze se s jeho závěry ztotožnila policie, ke škodě se skrze primátorku Martinu Rosenbergovou (ČSSD) přihlásilo město Liberec a nakonec státní zástupce vznesl obžalobu. 

Dnes v Liberci pokračovalo soudní jednání s Pavlem Krenkem, bývalým náměstkem primátora Jiřího Kittnera, a jeho asistentem a bývalým zastupitelem Jiřím Zeronikem (všichni ODS). Jsou obžalováni, že skrze své působení v městské akciovce Sportovní areál Ještěd způsobili městu Liberec škodu nejméně 13 milionů korun. Dnes však státní zástupce Jan Černý svou žalobu zmírnil, protože po tak dlouhé době podle něj není možné dokázat řadu věcí. 

Státní zástupce dnes pro oba navrhl tříleté podmíněné tresty s odkladem na pět let v kombinaci s peněžitým trestem, 600.000 korun pro Krenka a 300.000 Kč pro Zeronika. Zároveň žádá, aby oba společně zaplatili přes dva miliony korun jako náhradu škody městu a Sportovnímu areálu Ještěd (SAJ).

Původní kauzu měl od roku 2012 na starosti soudce Petr Neumann, ale po sedmi letech mu byla odebrána byl kárně potrestán za nerespektování nálezů vyšší instance. Soudce Neumanna poprvé v roce 2014 a později na podzim roku 2017 důkazy nashromážděné policií a státním zástupcem nepřesvědčily o tom, že se u uvedených transakcí jednalo o „subjektivní stránku“. Tedy, že cílem vyvádění majetku ze společnosti bylo osobní obohacení, ani to, že se podařilo prokázat spojení mezi příjemci nemovitostí a obžalovanými politiky.

Na konkrétní cesty původně libereckého majetku k prominentům místní ODS se můžete podívat ZDE

Dnes má případ na starosti soudkyně Eva Drahotová. Ta před třemi lety osvobodila bývalého ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného a jeho ženu. Soudkyni tehdy nestačily k odsouzení Nečesaných z laického hlediska přesvědčivé důkazy. Žalobci se sice podařilo prokázat, že farmaceutické firmy, které dodávaly materiál do liberecké nemocnice, poslaly na účet Šárkou Nečesanou nově založené firmy téměř 23 milionů, a manželé Nečesaní nebyli u soudu schopni doložit, za jakou činnost peníze inkasovali, ale soud přesto konstatoval nevinu všech obžalovaných.

 

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody