Liberecký kraj není úspěšný ve stavbě nového bloku nemocnice. Jinde to jde lépe

Hlavní akcionáři Krajské nemocnice Liberec (KNL) včera oznámili, že budou dál pokračovat ve výstavbě Centra urgentní medicíny v Liberci. Výběrové řízení bylo minulý týden zrušeno, prý kvůli situaci na Ukrajině a vývoji cen. Stavba se přitom veřejnosti slibuje minimálně již od roku 2016. V jiných krajích se navíc nemocnice čile staví.

Nemocnice dostala v rámci původního výběrového řízení čtyři nabídky, žádná ale nesplnila finanční limit. Všechny překročily maximální stanovenou cenu 2,2 miliardy bez DPH. Minulý týden proto KNL výběrové řízení zrušila.

Včera se ale dohodli zástupci akcionářů KNL (viz obr.), že ve výstavbě Centra urgentní medicíny chtějí pokračovat. Mezi nimi byli hejtman Libereckého kraje a představitel majoritního akcionáře Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a představitelé menších akcionářů – primátor města Liberec Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), starosta Turnova Tomáš Hocke (Starostové pro Liberecký kraj) a starosta města Frýdlant v Čechách Jiří Stodůlka (ODS). Shodli se, že chtějí ve výběrovém řízení pokračovat.

„Pokračování projektu Centra urgentní medicíny samozřejmě podporuji. Jde o klíčovou investici do budoucnosti zdravotnictví v našem kraji. Jsem rád, že vedení KNL a akcionáři našli dohodu o dalším postupu stavby. Shodli jsme se na tom, že nyní řídící a realizační tým projektu přepočítá aktuální cenovou úroveň, která by měla být známa nejpozději do konce letošního května. Potom bychom rádi v zastupitelstvech všech čtyřech akcionářů tuto informaci projednali. Akcionáři pak společně s managementem budou hledat další zdroje na financování projektu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Vedení kraje a ostatních měst viní za nezdary kolem realizace Centra urgentní medicíny současný nepříznivý vývoj cen stavebních materiálů a prací, který je důsledkem války na Ukrajině. Nicméně o Centru urgentní medicíny se hovoří již od roku 2016.

„Včera (tj. 15.9.2016 – pozn. red) byla vyhlášena architektonická soutěž právě na nový pavilon v liberecké nemocnici,“ chlubil se například v debatě před krajskými volbami v roce 2016 hejtman Martin Půta ze Starostů. A zatímco v jiných krajích se úspěšně staví obdobná zdravotnická zařízení, v Liberci se to nedaří.

Například v sousedním Ústeckém kraji jsou rozestavěna hned tři velká nemocniční zařízení. Jde například o nový pavilon s operačními sály, odděleními JIP a standardními lůžkovými odděleními včetně umístění kardiochirurgie v Ústí nad Labem za bezmála 1,4 miliardy, který by měl být hotový na konci příštího roku.

V Ústeckém kraji se ale staví i v jiných městech. V Děčíně je to nový pavilon Emergency včetně operačních sálů, centrální sterilizace a jednotek intenzivní péče. Výstavba pavilonu s cenou díla dle veřejné zakázky je zhruba 785 milionů korun, bude probíhat v areálu Nemocnice Děčín a hotova má být do poloviny prosince 2023.

Podobný nemocniční pavilon staví i v Chomutově a odevzdán má být rovněž do Vánoc 2023. Vyjde na zhruba 840 milionů korun. Všechny stavby u našich západních sousedů realizuje tamní Krajská zdravotní a spolufinancují je fondy Evropské unie.

Nemocnice staví i jinde. Za necelých 380 milionů by měl již letos v létě začít fungovat nový velký pavilon psychiatrie ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Ostravská nemocnice má rozpracované projekty i na další pavilony v řádu stovek milionů korun, na které jsou již vypsána výběrová řízení. Velký nákladný pavilon psychiatrie, za zhruba 420 milionů korun, otevřeli v Plzni – Lochotíně, a to již letos na jaře.

V Liberci a v Libereckém kraji se realizace Centra urgentní medicíny nejen dlouhodobě nedaří, ale zdejší politici mají i výrazné vazby na velké stavební firmy a veřejné stavební zakázky se zde zásadně prodražují. Příkladem může být i sám hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který půjde v červnu k soudu, kde je obžalován z korupce a zneužívání pravomocí, když měl v Liberci pomáhat firmě Metrostav účelově prodražit rekonstrukci zdejšího kostela sv. Máří Magdalény, financovanou z evropských dotací.

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody