Dnešek přinesl kuriózní situaci. Z radnice přišla tisková zpráva o jednání menšinové koalice ČSSD, Liberce občanům, Věcí veřejných a části USZ, která vládne s podporou ODS se zástupci Změny pro Liberec. Jednání se týkala veřejných zakázek na městské lázně a bazén. O tomto půlmiliardovém problému, který v Liberci měrou ne zrovna malou přispěl k sesazení primátora Korytáře a dalších zástupců Změny pro Liberec a vytvoření velké tiché koalice s ODS, již bylo napsáno mnohé. Zajímavá je ale i forma, jak která strana o problému informuje. A právě takový paradox mezi tvrzeními opozice a koalice nastal i dnes.

Podle zprávy z libereckého magistrátu to vypadá, že paní primátorka a její náměstci jsou tak velkorysí, že přizvali Jana Korytáře a Jaromíra Baxu k jednání i po tom, co ÚOHS neshledal ve veřejných zakázkách vypsaných za primátora Kittnera nic špatného (více se dočtete zde), aby jim tak jenom dokázali, jak mají o problematice prostinké představy a jak se jejich podezření zakládají jen na „indiciích a domněnkách“.

Proti takovémuto způsobu podávání informací se ale zástupci Změny pro Liberec okamžitě odvolali a označili některá tvrzení v tiskové zprávě od vedení města za matoucí a manipulující. Předně prý sami s iniciativou za vedením přišli, vedení se o ničí názor původně nezajímalo. Rovněž také nemá být pravda, že by měli ohledně „lázní“ a „bazénu“ jen domněnky a indicie, ale vypracovali celí soubor konkrétních nedostatků, které na těchto veřejných zakázkách spatřují a hodlají jej podat k Evropské komise, jelikož má hrozit veliká sankce pro celé město. Druhou věcí, o které měli zástupci opozice jednat a o které tisková zpráva skutečně mlčí, byl požadavek vedení města na odvolání šesti zástupců Změny pro Liberec z komisí rady.

Nakonec ale nechme na laskavém čtenáři, aby si mohl pročíst obě tiskové zprávy. Tu od vedení města, menšinové koalice opírající se o ODS i tu, kterou jako reakci na ni vydala Změna pro Liberec. Sám jistě posoudí, kdo je blíže pravdě a kdo ohýbá skutečnost podle svých potřeb a přání.

Jaroslav Tauchman

Provoz webu je podpořen Ministerstvem spravedlnosti ČR v rámci dotačního titulu „Prevence korupčního jednání“ a Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky (NFNZ).