Liberec vybral projekty za 3,2 miliardy – a nikomu nic neřekl. Skandální – zní od opozice

Liberec do předvýzvy k získání evropské dotace v rámci svého ITI (integrované územní investice) přihlásí 46 projektů za 3,2 miliardy korun. Jenomže jejich výběr nekonzultoval ani se zastupiteli, ani s občany. Je to neslýchané, tvrdí místní opozice.

V Liberci vládnoucí Starostové pro Liberecký kraj slibovali svým voličům větší zapojení občanů do rozhodování města. „Přívětivá a otevřená radnice je znakem vyspělé politické kultury města. Je to schopnost reagovat na podněty občanů, aktivně s nimi pracovat a komunikovat s občany jednoduchou a efektivní formou,“ píše se v jejich programu.

Jenomže když se má jednat o zásadní kroky města – například o tom, na co se využije 3,2 miliardy korun, které bude Liberec čerpat z evropských fondů, je vše jinak a nikdo se lidí na nic neptá. Jde přitom o zásadní balík peněz, který ovlivní podobu Liberce na dlouhé roky či spíše desetiletí dopředu.

V minulosti bylo běžné, že se s občany nad využitím evropských dotací vedla debata – pomocí besed, formulářů nebo dotazníků. To dnes neplatí, byť Starostové mají přímo garanta na podobné vztahy s veřejností. Je jím zastupitel a poslanec Jan Berki ze Starostů. Na dotaz naší redakce ovšem ani neodpověděl.

Neopověděla ani náměstkyně, která má dotace v gesci, Radka Loučková Kotasová (ANO). Jediným, od koho se nám dostalo odpovědi, je primátor Liberce, Jaroslav Zámečník. „Projekty, které Liberec navrhuje do ITI, kde usiluje celkem o 3,2 miliardy, byly vybrány z Investičního plánu pro roky 2021, 2022 s výhledem do roku 2030. Ten v dubnu loňského roku schválili zastupitelé města Liberce (konkrétně 29. dubna 2021). Navrhované, a do investičního plánu zařazené projekty, byly navíc ještě před jejich předložením zastupitelům posouzeny i finančním výborem, ale také dalšími výbory zastupitelstva,“ uvedl primátor pro Náš Liberec.

Opoziční zastupitelé současnou politiku města silně kritizují. „Liberec vybral projekty za 3,2 miliardy, na které bude moci v novém operačním období čerpat dotace. Pokud máte pocit, že neproběhla vůbec žádná prezentace, žádná diskuze, žádná výzva lidem, aby se vyjádřili, co chtějí, tak to není pocit. To je fakt. Nic takového nebylo ani na zastupitelstvu, opoziční zastupitel Felcman si o tomto čte poprvé z článku na webu. Tak hlavně že slušnost a transparentnost… Projekty za 3,2 miliardy!“ popsal situaci na svém profilu na sociálních sítích zastupitel za Změnu/Zelené Jindřich Felcman.

Felcman si rovněž neodpustil šťouchanec do radnice, která podle něj sice každý rok hlasitě referuje o tom, že nechala rozhodnout lidi o tzv. participačním rozpočtu, kde ovšem občané mohou vybrat projekty jen v celkové výši 5 milionů korun. K projektům v řádu miliard ale nic říci nemohou.

„Jo, a je úplně skvělý, že Liberec má participativní rozpočet, kde mohou lidi dávat svoje náměty a následně se o nich hlasuje. Je v něm 5 milionů…,“ oglosoval politiku vedení opoziční zastupitel Felcman.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody