Je před volbami a vedení města opět podporuje Varšavu. Ty samé strany ji přitom několikrát hodily přes palubu

Liberecké déjà vu: blíží se volby a vedení města chce opět pomáhat kinu Varšava. Chce nejstarší liberecký biograf prohlásit kulturní památkou, aby lépe dosáhl na dotace. Jde přitom o stejný scénář, starý zhruba 12 let: po volbách, když mělo jít o skutečnou pomoc, politici Varšavu vždy hodili přes palubu.

„Rada města podpořila, aby kino Varšava bylo zapsáno na seznam kulturních památek,“ řekla náměstkyně zodpovědná za dotace, Radka Loučková Kotasová (ANO). „Významně to zvýší možnost o žádání dotačních prostředků, které se nám nabízejí. Kino Varšava je jedním z objektů, o kterých přemýšlíme, že bychom na ni žádali z programu ITI. Ta cesta je samozřejmě dlouhá, záleží například, zda to schválí řídící výbor,“ dodala náměstkyně. Jenomže podobných slibů slyšela Varšava od politiků v minulosti dost.

Byla to současná koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS, která v roce 2019 škrtla 20 milionů korun, které v rozpočtu na rekonstrukci vedení připravila bývalá koalice Změny pro Liberec a ANO. „Ta částka (na rekonstrukci kina Varšava – pozn. red.) 20 milionů v tuto chvíli v rozpočtu, který půjde 28. února ke schválení do zastupitelstva města, není,“ oznámil přesně před třemi lety primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberec měl tehdy přitom peněz dost, v roce 2019 zůstal městu po předchozím vedení Změny a ANO přebytek v řádu desítek milionů korun. Přesto byla rekonstrukce Varšavy smetena ze stolu.

Nejstarší městský biograf z roku 1918 nechaly zchátrat vlády ODS, které připravovaly jeho privatizaci pro jednoho z jejích členů. Za záchranu kina se ale zasadila liberecká občanská veřejnost. Vznikl spolek Zachraňme kino Varšava, který se biografu ujal, provedl v něm na vlastní náklady základní sanační práce, ale také například výjimečným způsobem zrestauroval foyer kina, kde vznikla kavárna. V biografu rovněž probíhají kulturní a společenské akce.

Spousta politiků slibovala kinu Varšava pomoc. Od primátora Jiřího Kittnera (ODS) po hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj). Ale zůstalo jen u slibů. Možnost měla Varšava před několika lety, kdy v koalici Změny pro Liberec, ČSSD a Starostů pro Liberecký kraj byla zařazena na seznam projektů, který měl být podpořen evropskými penězi v rámci IPRM.

Po odvolání Změny pro Liberec byl ale projekt záchrany kina vyřazen a přednost dostaly projekty jako například renovace kostela sv. Máří Magdalény, která skončila obří korupční kauzou, kde figurují úředníci i politici v čele s hejtmanem Půtou.

Proti investicím města do kina Varšava se urputně bránil i bývalý primátor Tibor Batthyány (zvolen a vyhozen z ANO), což vedlo ke sporům s jeho tehdejšími koaličními partnery ze Změny pro Liberec. Těm se ale nakonec podařilo prosadit do rozpočtu částku 20 milionů na záchranu Varšavy poté, co nevyšel zmíněný přeshraniční projekt z fondů EU. Tuto částku ale nynější koalice Starostů, ODS a ANO z rozpočtu vyškrtla.

 

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody