Šlendrián na radnici? Liberec nedostane 300 milionů na bazén, kvůli špatně podané žádosti

Národní sportovní agentura nedá Liberci 300 milionů na opravu městského bazénu. Podle agentury za to může špatně zpracovaná a podaná žádost. Vedení města to odmítá.

Oprava bazénu byla v roce 2018 jedním z hlavních předvolebních hitů nyní vládnoucích Starostů i jejich koaličních partnerů ANO a ODS. Dnes je definitivně jasné, že se s opravou ani nezačne.

Vedení města sice veřejnosti předložilo kvalitně zpracovanou architektonickou studii, kterou za ně udělala Kancelář architektury, ale tím veškerá práce na přípravě rekonstrukce bazénu skončila. Národní sportovní agentura (NSA) odmítla Liberci poskytnout 300 milionů na renovaci plaveckého bazénu. Důvodem je špatně podaná žádost. Jako první přinesly informaci Seznam zprávy.

Podle zjištění Národní sportovní agentury přinesl už způsob podání liberecké žádosti zásadní formální nedostatek. Podle NSA totiž žádost nebyla zaslána datovou schránkou. Že by se město dopustilo takového dotačního amatérismu, vedení radnice odmítá.

„Město Liberec obdrželo usnesení NSA o neudělení dotace na přestavbu bazénu. A to i přesto, že příslušný odbor odevzdal veškeré podklady pro hodnocení naší žádosti s dostatečným předstihem a tak, jak NSA požadovala. A to včetně odeslání prostřednictvím datové schránky,“ naformuloval pro Seznam zprávy liberecké stanovisko mluvčí města Tomáš Tesař.

Stejně to vidí i Radka Loučková Kotasová, náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace (ANO). „Naše žádost nakonec nebyla hodnocena kvůli drobným formalitám, které jsme na základě výzvy NSA včas a podle zadávacích podmínek doplnili. Nicméně předpokládám, že NSA vyhlásí novou dotační výzvu, do které se opět přihlásíme,“ sdělila náměstkyně.

Zástupci opozice si naopak myslí, že vedení města spadl kámen ze srdce, protože neví, kde by na bazén sehnalo zbytek peněz. „Zcela upřímně – myslím, že si na radnici museli oddechnout, že od Národní sportovní agentury dotaci na bazén nedostanou. Těch 300 milionů na rekonstrukci nestačí, kde by vzali další půl miliardy, nikdy neřekli. Jen naznačovali, že asi z úvěru, ale peníze připravené nemají. Teď to své selhání alespoň mají na koho svést,“ myslí si Jaromír Baxa, zastupitel za LOL-Liberec otevřený lidem.

Město skutečně v otázce financí, které by měly bazénu pomoci, tápe. Zatímco ještě v roce 2020 primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) oznamoval občanům, že rekonstrukce městského plaveckého bazénu má vyjít na zhruba 350 až 400 milionů korun, dnes se počítá již s částkou 820 milionů korun. Na jaře 2021 to přitom mělo být „jen“ 700 milionů. Město přitom nemá hotový ani projekt na bazén, který zadalo před několika lety.

Další problém s bazénem spočívá v tom, že městu dal výpověď jeho dlouholetý provozovatel. Město tak založilo vlastní společnost BAZÉN LIBEREC, s.r.o. V listopadu loňského roku byl jako jednatel této společnosti, jak informoval Náš Liberec, jmenován Robert Korselt, zastupitel za libereckou TOP 09/Starosty pro Liberecký kraj a někdejší dlouholetý předseda regionální organizace TOP09. Do funkce jednatele byl jmenován bez výběrového řízení a bez jakýchkoliv zkušeností s jednáním za podobnou sportovní firmu či instituci.

 

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody