Velký čáp Pelta dostal u soudu šest let natvrdo

Známý jablonecký podnikatel, politik ODS a vlivný zákulisní hráč Miroslav Pelta, dnes od soudu odešel s rozsudkem šesti let ve vězení, pokutou pět milionů a zákazem činnosti. Peltu doběhla kauza sportovních dotací, kde spolu s bývalou náměstkyní ministryně školství podle soudu nezákonně rozdělovali podporu sportovním klubům.

Kauza začala před čtyřmi lety, v roce 2017. Bývalý šéf Fotbalové asociace ČR (FAČR) měl letět na prestižní fotbalové utkání do zahraničí a místo toho skončil v policejní cele. Protikorupční policie ho tehdy obvinila spolu se Simonou Kratochvílovou, tehdejší náměstkyní na Ministerstvu školství, že nezákonně manipulovali s dotacemi určenými pro oblast sportu.

Velký čáp, jak se Peltovi pro jeho lobbistické umění přezdívá, dnes dostal 6 let ve věznici s ostrahou, zákaz činnosti ve statutárních funkcích a peněžitý trest 5 milionů. Kratochvílová je odsouzena na 6,5 roku, má zákaz činnosti ve veřejné správě na 6 let a peněžitý trest 2 miliony.

Naopak soud zprostil Peltu s Kratochvílovou obžaloby z korupce, to samé platí i o někdejším šéfovi odboru sportu ministerstva Zdeňku Břízovi. Zproštění obžaloby se dočkala i Fotbalová asociace ČR, Česká unie sportu (ČUS) a především pak její šéf Miroslav Jansta. Společně s ním je podle soudu nevinný i sekretář ČUS Jan Boháč.

Podle soudkyně měli Pelta a Kratochvílová v úmyslu způsobit státu škodu. Pelta se provinil tím, že předložil seznam preferovaných klubů, kam mají jít státní dotace, uvedla v rozsudku soudkyně Lenka Cihlářová. Na základě klientelismu Pelta a Kratochvílová uspokojili jen preferované kluby. Škoda, která vznikla státu, mohla dosáhnout 175 milionů korun.

Rozsudek není pravomocný. Sám Pelta se pro média vyjádřil, že vše považuje za „poločas“ a že se cítí nevinný, dá se tedy usuzovat na to, že se zcela jistě odvolá.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zatkli Miroslava Peltu 3. května 2017. Podle dosud známých informací jsou přesvědčeni, že měl pod kontrolou celý chod dotačního řízení na ministerstvu. Kvůli projektům sice měly zasedat hodnoticí komise, ale vše mělo proběhnout jen na oko. Ve skutečnosti o výsledcích bylo rozhodnuto dopředu, jak si přál Miroslav Pelta.

Tyto takzvané investiční dotace jsou směřovány jednotlivým sportovním organizacím. Pelta měl, dle detektivů, rozhodovat, která a kdo kolik dostane podle svého nebo zájmu třetích osob. Jedním z momentů jeho rozhodování například bylo, aby byl opětovně zvolen do funkce předsedy FAČR.

Šéf fotbalové asociace Pelta a náměstkyně se měli údajně domlouvat například na tom, jak rozdělit takzvané investiční dotace pro rok 2017 v celkové výši 454 milionů korun. A to ještě předtím, než vůbec zasedla expertní komise Ministerstva školství, která o nich rozhoduje.

Pelta, oficiálně pouze řadový člen a zastupitel jablonecké ODS, je také například úzce provázán s majiteli liberecké společnosti Syner, a to zejména co obdobných praktik a vlivu na politiku a veřejné zakázky. Náš Liberec již v minulosti například přinesl informace o tom, jak firmy, které v Liberci získávají velké veřejné zakázky, začnou najednou sponzorovat místní hokejový klub Bílý tygři (patří majitelům Syneru) či fotbalový FK Jablonec, který vlastní Pelta.

V roce 2015 Náš Liberec například přinesl zprávu o tom, jak funguje klientelistická síť kolem Miroslava Pelty a kolik krajských i jabloneckých politiků do ní spadá. Na fotbalové utkání FK Jablonec nad Nisou – Ajax Amsterdam, jak jsme v roce 2015 informovali a přinesli i fotografickou dokumentaci, s Peltou a Vařilem odletěli náměstci hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj), ekonomický náměstek Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj, později se i on stal náměstkem pro dopravu), náměstkyně Lenka Kadlecová (ČSSD), starosta a krajský zastupitel Jilemnice Vladimír Richter (ODS), náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS) a další politici, například i z ANO či z TOP 09 nebo někdejší primátor Jablonce nad Nisou a současný poslanec Petr Beitl. Sám hejtman se tehdy svých náměstků zastával a snažil se kauzu zamést pod koberec.

Subscribe
Upozornit na
30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody