Vaši noví poslanci. Kdo bude v parlamentu reprezentovat občany Libereckého kraje?

Za Liberecký kraj bude v Poslanecké sněmovně osm (staro)nových poslankyň a poslanců. Budou to zástupci stran, které o víkendu uspěly ve volbách. Půjde tedy o zástupce koalic SPOLU a PirStan, hnutí ANO a SPD.

V Libereckém kraji vyhrálo hnutí ANO, které získalo necelých 27 % voličských hlasů. Na severu Čech si ANO pohoršilo, při posledních sněmovních volbách vzešli z našeho kraje čtyři poslanci ANO, dnes jsou to jen tři. Jsou to:

Jana Pastuchová z Jablonce nad Nisou. V Poslanecké sněmovně je za hnutí ANO od roku 2013. Předtím pracovala jako specializovaná sestra na ARO v Nemocnici Jablonec nad Nisou, p.o. Nyní působí u liberecké záchranné služby. Dvanáct let je také ředitelkou mezinárodní konference a soutěže pro záchranné služby Jablonecká Rescue Ski a jednatelkou občanského sdružení JRS Medical.

Ivan Jáč ze Všelibic u Českého Dubu. Vysokoškolský pedagog, který je vedoucím Katedry podnikové ekonomiky a managementu na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci. Externě vyučuje také na ŠKODA AUTO Vysoké škole. Angažuje se jako člen vědecké rady Fakulty ekonomické Západočeské univerzity v Plzni. Poslancem byl zvolen za hnutí ANO již v roce 2017.

David Pražák ze Semil. David Pražák je podnikatelem v zemědělské prvovýrobě, od října 2017 je poslancem Poslanecké sněmovny PČR, od roku 2015 zastupitelem města Semily.

Druhým úspěšným politickým subjektem je koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, která do voleb šla pod názvem SPOLU. V Libereckém kraji získala necelých 23 %, v parlamentu bude mít dva zástupce, a to pouze z ODS.

Petr Beitl z Jablonce nad Nisou. Od devadesátých let podnikal v pohostinství a gastronomii. V roce 2006 byl zvolen zastupitelem Jablonce nad Nisou za ODS, od roku 2010 byl jabloneckým starostou, v letech 2012-2018 primátorem. V roce 2008 byl zvolen i krajským zastupitelem za ODS, kterým byl až do roku 2018, kdy rezignoval, protože byl v roce 2017 zvolen poslancem za tuto stranu.

Beitlovu éru v Jablonci nad Nisou provázelo mnoho kontroverzí. Týkaly se například majetkových operací a změn územního plánu výhodných pro místní vlivné podnikatele, jako je například Beitlův spolustraník Miloslav Pelta. Beitlovi i jeho manželce platili luxusní zájezdy podnikatelé provozující v Jablonci veřejnou dopravu.

Vít Vomáčka z Kravař na Českolipsku. V prvních svobodných volbách roku 1990 byl zvolen do zastupitelstva obce Kravaře. Od května 1991 zde nepřetržitě zastává funkci starosty. Vít Vomáčka se do Poslanecké sněmovny dostal letos, kdy díky kroužkování přeskočil druhého Zdeňka Chmelíka (TOP09).

Koalici PirStan v Libereckém kraji náleží třetí příčka s více než 21 % voličských hlasů. Do Sněmovny se za Liberecký kraj vydávají jen zástupci Starostů, ale ani jeden Pirát. Ti byli vykroužkováni poté, co Starostové v Libereckém kraji vedli mohutnou kroužkovací kampaň proti svým koaličním partnerům.

Jan Farský ze Semil. Rodák z Turnova a někdejší starosta Semil. Vzděláním právník, který se v minulosti vydal do světa velkého byznysu, když se stal poradcem místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna. Poté pracoval ve společnosti Škoda Auto v oddělení pro vztahy s veřejnými institucemi.

V roce 2003 se Farský stal zastupitelem za Semily. V roce 2006 byl zvolen starostou Semil a byl jím dvě volební období. Do roku 2018 působil i v krajském zastupitelstvu v klubu Starostů pro Liberecký kraj. V roce 2010 byl na kandidátce TOP 09 zvolen do Poslanecké sněmovny, kde působí stále, dnes ale v barvách STAN, jehož je od roku 2019 prvním místopředsedou.

Jan Berki z Liberce, původně z Mimoně. Učitel a vysokoškolský pedagog, od října 2014 zastupitel města Liberec, člen a místopředseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Jednoho poslance bude mít i SPD. Hnutí Tomia Okamury získalo v Libereckém kraji 11 % hlasů.

Radovan Vích z Liberce. Původem profesionální voják byl poprvé zvolen poslancem v roce 2017 za SPD. Radovan Vích je od roku 2016 zároveň předsedou regionálního klubu hnutí SPD. V roce 2016 byl zvolen i krajským zastupitelem, svůj mandát v roce 2020 obhájil, ale odstoupil z něj.

 

Subscribe
Upozornit na
48 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody