Týden pod Ještědem: evropské město kultury, ubytovna místo školy a děti ve vaně

Nemohlo se to načasovat lépe. Liberec spustil další část kampaně ohledně své kandidatury na Evropské hlavní město kultury. Současně s tím ovšem uteklo, že děti na ZŠ ve Švermově budou chodit do tříd ve vaně zpustlého bazénu, protože ze školní budovy je ubytovna. Ono to ale vůbec není k smíchu, protože tak je tomu v Liberci skoro se vším.

Liberec by chtěl být hlavním městem evropské kultury. Skutečně, to není vtip. Byť to komické je a nejlépe to vyjádřili loni dva mladí muži, kteří na Facebooku spravují stránku „Jen další generická stránka s memy o Liberci“, která bohužel už moc nefunguje. Loni ale ještě šlapala a dobře. 

Ke kandidatuře Liberce na Evropské hlavní město kultury, kterou hejtman Martin Půta, primátor Jaroslav Zámečník a náměstek pro kulturu Ivan Langr (všichni Starostové pro Liberecký kraj) symbolicky uvedli hlavní melodií z mafiánské ságy Kmotr, uvedla stránka tenhle mem. Není třeba nic dodávat.

O další level výše ale celou frašku posunul tento týden náměstek Langr, hlavní tvář a tahoun roztodivné liberecké kandidatury. Na zastupitelstvu oznámil, že bazén na Františkově, který pravicové koalice nechaly zchátrat, nemá budoucnost a udělají se v něm školní třídy. A děti hybaj do vany se učit!

Jenže příběh má i temnější stránku. Děti se mohly učit i ve staré školní budově, která tomu sloužila sto let, jenže to by ji město nesmělo prodat podnikateli, který si z ní udělal ubytovnu a tříská tam kapitál na nouzi a chudobě druhých. A to ve školním areálu, prosím. No, to by se na Lesní a na Husovce asi nestalo, že? Respektive nemohlo stát.

Ano, je to Kocourkov. Ale ještě více je to tragédie. Tragédie v tom, jak jde město na ruku v prvé řadě podnikatelům s ubytovnami a je schopno tomu obětovat zájmy své vlastní školy i celé čtvrti. A hlavně místních dětí, kteří nebudou mít nejen bazén, ale ani normální školu.

Zatímco za minulého režimu, kterým se dodnes straší, vyrostla v této liberecké nikdy příliš bohaté lokalitě tehdy moderní základní škola s bazénem, dnes tam je ubytovna a děti se půjdou učit do vany. Evropské hlavní město kultury jako řemen.

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody