Bazén opět dražší. Jeho rekonstrukce už má stát 820 milionů

Zatímco ještě loni primátor Liberce oznamoval občanům, že rekonstrukce městského plaveckého bazénu má vyjít na zhruba 350 až 400 milionů korun, dnes se počítá již s částkou 820 milionů korun. Na jaře to přitom mělo být „jen“ 700 milionů. Podle vedení města je to kvůli drahým stavebním materiálům.

„Vzhledem k situaci na trhu jsme náklady na chystanou přestavbu bazénu nechali orientačně přepočítat. Zatímco ještě před dvěma měsíci jsme počítali s částkou přibližně 700 milionů bez DPH, nyní se blížíme k sumě kolem 820 milionů. Nikdo navíc nedokáže odhadnout, jak se situace vyvine, ale hlavně, kdy a v jaké úrovni se současný růst cen zastaví. Proto musíme začít hledat další nové možnosti financování a ve správný čas vybrat nejvhodnější způsob, jak složitou rekonstrukci zaplatit,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Odhad ceny, kterou by Liberec musel podle aktuálních propočtů za opravu sportovního areálu zaplatit, se nyní i s daní z přidané hodnoty (DPH) blíží miliardě korun. Město si nicméně v tomto případě bude vzhledem k charakteru stavby a investice DPH odečítat. Zároveň chce hledat i nové varianty financování. Vedení radnice už dříve oznámilo, že se bude ucházet o dotaci ze státem zřízené Národní sportovní agentury (NSA). Tam chce získat maximální možnou podporu. Další peníze pak musí uvolnit v rámci standardního rozpočtu s tím, že hlavní část obří investice bude krýt bankovní půjčkou na 10 nebo 15 let.

„To, jakou cestou budeme bazén nakonec financovat, je bohužel stále nejasné, protože faktorů, které konečnou cenu rekonstrukce do jejího zahájení v příštím roce ovlivní, se objeví ještě celá řada. Jisté ale je, že na část té investice si budeme muset půjčit. Kolik, za jakých podmínek, a na jak dlouho, opravdu nelze teď předpovědět. Hodně bude záležet i na tom, jak budeme úspěšní s žádostmi o získání dotačních peněz,“ vysvětluje statutární náměstek primátora pro ekonomiku a správu majetku Zbyněk Karban.

O ně se Liberec chce ucházet nejen u NSA, ale i v dalších státních dotačních programech. Do finální ceny, kterou město nakonec za opravu plaveckého bazénu zaplatí z vlastní pokladny, se promítne i to, za jakých podmínek vysoutěží dodavatele. Výběrové řízení chce vyhlásit hned po vydání stavebního povolení.

Cena bazénu se dramaticky navyšuje. Ještě v březnu loňského roku, psal primátor Zámečník do radničního zpravodaje toto: „„Architektonicky zdařilá stavba arch. Švancara se měla dočkat zásadní přestavby a  podle prosákajících informací se náklady měly vyšplhat na neuvěřitelných 800 mil. Kč. Tento záměr jsme s  ohledem na finanční možnosti města a  zdařilou architekturu bazénu museli hned v lednu 2019 zastavit a začít od nuly. V současnosti jsme již ušetřili přibližně 25 mil. Kč při výběru projektanta a plánujeme rekonstrukci bazénu o  polovinu levněji než minulé vedení města.“

Jenomže letos koalice Starostů, ANO a ODS oznámila, že rekonstrukce bude stát 700 milionů korun. Rapidně navyšující se cena stavby není jedinou podivností kolem plánované rekonstrukce.  Náš Liberec již na začátku roku 2020 informoval, že výběrové řízení na projektanta, který má zpracovat dokumentaci k rekonstrukci bazénu, provázely nestandardní okolnosti. Ty dokonce vyvolaly krizi uvnitř koalice Starostů, ANO a ODS na liberecké radnici a hovořilo se dokonce o odvolání primátora Jaroslava Zámečníka.

Výběrové řízení na projektové zpracování rekonstrukce nakonec vyhrála společnost Ateliér 11 z Hradce Králové. Tak zvítězila s nezvykle nízkou cenou 6,7 milionu korun. Druhý uchazeč například nabízel cenu o téměř dvacet milionů vyšší.

 Náš Liberec již loni zároveň upozornil na tehdejší zavádějící informace primátora Jaroslava Zámečníka, který uváděl jednotlivé reference firmy Atelier 11. Oproti překvapivě nízké ceně Atelieru 11 se počítalo s tím, že cena za práci projektanta bude i několikanásobně vyšší.

Jenomže primátorova argumentace byla poněkud zavádějící.  Ateliér 11 má sice za sebou realizaci krytého městského bazénu v Mladé Boleslavi, ale nelze říci, že by tato byla bez problémů. Zakázku na stavbu bazénu získala liberecká stavební společnost Syner a cena měla být zhruba 248 milionů korun. Cena ale nakonec byla o deset milionů vyšší. I s ostatními referencemi uváděnými primátorem Zámečníkem, to bylo, jak informoval Náš Liberec, trochu jinak.

V průběhu celého procesu projektu působí rovněž tzv. malý výrobní výbor, složený z odborníků i externistů odboru správy majetku, odboru Kanceláře architektury města, gesčních politiků a od července roku 2020 také se supervizorem zakázky, firmou IBR Consulting s.r.o., která patří Romanu Lennerovi, jehož firmy jsou významným sponzorem na kraji i na městě vládnoucích Starostů pro Liberecký kraj.

Připomeňme, že původní cena projektové dokumentace v roce 2016 činila zhruba 18 milionů korun a samotná rekonstrukce pak měla vyjít na 350 milionů korun. Nyní stála vysoutěžená projektová dokumentace necelých 7 milionů, ale náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na 700 milionů.

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody