Liberec chce být evropským městem kultury. Za studii už dal milion korun

Byť je město pod Ještědem známé z mnoha důvodů, svou kulturností to rozhodně není. Vládnoucí Starostové by to rádi změnili a nechali si za nemalý peníz – milion korun – vypracovat strategii, jak  v roce 2028 získat prestižní titul Evropské hlavní město kultury. Podporujte radši skutečnou kulturu ve městě, vzkazuje jim opozice.

Vládnoucí koalice Starostové pro Liberecký kraj, ANO a ODS má v zastupitelstvu města Liberec pohodlnou většinu. Proto neměla problém schválit na posledním červnovém zastupitelstvu záměr, aby se Liberec ucházel o kandidaturu na Evropské hlavní město kultury v roce (EHMK) 2028. zastupitelé zároveň schválili i nový dokument, strategii kultury města Liberec, která vznikala v posledních měsících mimo jiné i jako součást zájmu o kandidaturu. Tato studie přitom nebyla nijak levná. Liberec, tedy i jeho obyvatele, přišla na milion korun.

„Zastupitelé nás po dvou letech příprav poslali na start klání o Evropské hlavní město kultury 2028. Máme smělé plány i skvělé ambasadory a samo sebou ty nejvyšší ambice. Je to obrovská šance realizovat naši vizi budoucího kulturně vyspělého města a okolního regionu, zintenzivnit turismus a významně posílit lokální ekonomiku. Závod je to ale dlouhý, dvoufázový, rozhodne se až v polovině roku 2023. Nyní nás čeká příprava přihlášky pro 1. kolo, kterou budeme odevzdávat v průběhu příštího roku,“ říká Ivan Langr, náměstek primátora města pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch (Starostové pro Liberecký kraj).

Opozice ale upozorňuje, že lepší než usilovat o ocenění města kultury, by bylo, kdyby Liberec kulturu podporoval skutečně a v konkrétních krocích. „Ano, já oceňuji, že ta studie je hezkly napsaná, ty vize jsou v ní správné, ale dnes zároveň schvalujeme rozpočtový výhled a řekněte mi, prosím, kde je tam nějaká podpora kultury v Liberci? Já tam tedy žádnou nevidím…,“ ptal se na červnovém zastupitelstvu Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberec/Zelených.

Liberec má opravdu na poli kultury co dohánět. Například loni zastupitelé Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS odsouhlasili mimořádnou dotaci 10 milionů korun pro Syner Group, aby ta nepřišla kvůli covidu zisky v aréně, kterou si od města za kritizovaných podmínek pronajímá. A kde vedení města na tuto dotaci vzalo peníze? Sebralo ji libereckým spolkům, které se starají o nekomerční sport a právě kulturu.

Dalším výmluvným příkladem je osud kina Varšava, za kterou město sklidilo i celorepublikovou ostudu, když stav, ve kterém se nejstarší liberecký biograf nachází, zkritizoval šéf Febiofestu Fero Fenič.

Pro politiky je Varšava důležitá pokaždé jen před volbami. Politickou kampaň si na ní udělali jmenovitě Starostové (zejména současná krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová), když ale šlo o její skutečnou podporu – byť formou dotace nebo příspěvku města na rekonstrukci ve výši 20 milionů, kterou připravilo bývalé vedení města – pokaždé se postarali o to, aby skutečná pomoc Varšavě nepřišla.

 

 

Subscribe
Upozornit na
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody