Bývalý dopravní kmotr odešel od soudu s podmínkou

Býval vlivným hráčem veřejné dopravy. Omotal si kolem prstu politiky od KSČM, přes ODS a ČSSD po Starosty pro Liberecký kraj. Dnes odešel od soudu s podmíněným trestem za střelbu z brokovnice a další soudy jej ještě čekají.

Jiřího Vařila, bývalého manažera společnosti BusLine, minulý týden liberecký okresní soud za vydírání se zbraní, výtržnictví a poškození cizí věci odsoudil k 2,5 letům za mřížemi s tříletou podmínkou. O případu jako první informovala Mladá fronta Dnes.

Vařila dohnal jeho životní styl, užívání drog a paranoia, která následovala. Jak Náš Liberec informoval v minulosti, v lednu 2019 vystřelil Jiří Vařil z brokovnice na auto s mladou pražskou rodinou, která mu omylem vjela na pozemek. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo.

Nebyl to ale jediný jeho exces. Vařil měl například u soudu ohrožovat v Turnově skupinu mladých chlapců s basebalovou pálkou v ruce a nabízet jim i drogy, konkrétně kokain, který před nimi šňupal z kapoty svého Audi.

Jiří Vařil se k činům doznal, souhlasil se trestem a již v minulosti se poškozeným omluvil a zaplatil jim nemalé odškodné. Rodině z Prahy, na kterou vystřelil, sám od sebe zaplatil jeden milion korun. Sám také dobrovolně podstoupil protidrogové léčení. Takový postoj ocenil v Liberci jak státní zástupce, tak i soudce. Vařilovi přitom hrozilo až 8 let za mřížemi.

„Prokázal určitou sebereflexi, jeho čin polehčuje fakt, že nedošlo k závažným následkům při prvním ani druhém činu a rodině vyplatil jako nemajetkovou újmu milion korun,“ zmínil podle Mladé fronty Dnes soudce libereckého okresního soudu Jan Bělocký.

Vařil své někdejší chování již na podzim minulého roku v rozhovoru pro zdejší MF Dnes omlouval tím, že žil ve stresu z policejního vyšetřování, měl mít neustálý pocit, že jej někdo sleduje a svoji tíseň řešil kokainem, který ovšem paranoiu jen stupňoval.

Jiří Vařil platil deset let za šedou eminenci v autobusové dopravě, dnes se již několik společnost BusLine od něj distancuje a on sám se označuje jako poradce. Mezi chobotnici, kterou se Vařilovi podařilo vypěstovat, patří politici ze Starostů pro Liberecký kraj, ANO i exANO  bývalého primátora Tibora Batthyányho, ODS, ČSSD i KSČM. Někdejší krajský náměstek pro dopravu Vladimír Mastník ze Starostů je kvůli stykům s Vařilem obviněn i policií.

V dubnu 2018 pak přišlo rozsáhlé policejní zatýkání, kde mezi hlavními obviněnými jsou vedle Vařila a a bývalého ředitele dopravního podniku Luboše Wejnara i politici ODS a také bývalý předseda představenstva dopravního podniku Pavel Šulc z Batthyányho exANO, který byl do funkce dosazen za odvolaného Josefa Šedlbauera ze Změny pro Liberec. A to hlasy exANO i tehdy opozičních Starostů pro Liberecký kraj a ODS.

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody