Postřehy ze zastupitelstva: box, ale v rukavičkách

Byť zastupitelstvo včera začalo hádkou mezi primátorem a dnes nejsilnějším hlasem liberecké opozice, Jindřichem Felcmanem, nakonec se jednalo celkem věcně a v rukavičkách. To ale neznamená, že se neukázaly hluboké rozdíly mezi myšlenkovými světy jednotlivých zastupitelů.

Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) odmítl na jednání zařadit bod, se kterým přišel před zastupitelstvem Jindřich Felcman ze Změny/Zelených a který kritizuje, že Liberec, poslušen příkazů hejtmana, údajně ohýbá dotační řízení a dokonce kvůli tomu přesouvá autobusovou zastávku, aby si dosáhl na evropské peníze.

Když primátorovi museli přítomní (nejen Felcman) dokázat, že bod byl zastupitelům zaslán v souladu s jednacím řádem, stejně se skrze poslušnou hlasovací mašinu Starostů a ODS na program nedostal. To ale neznamená, že nemusí být předzvěstí průšvihu, na který si Liberec zadělává a že z podobných chytristik ještě město nemusí mít problémy.

Naopak poměrně bez problémů byly schváleny body, které se týkaly městské památkové zóny, práce s ní a třeba fondu, který má pomoci vlastníkům historicky cenných objektů. Opozice si ovšem neodpustila jednu připomínku: tyto body v de facto identické podobě předkládal před několika lety náměstek Jan Korytář ze Změny.

Byly ovšem odmítnuty hlasy dnes vládnoucích Starostů, ODS a jejich spojence, bývalého primátora Tibora Batthyányho. Kdo si dnes vzpomene, na divadelní vystoupení těch, kteří se dnes fondem na památky chlubí, o tom, jak Korytář vymýšlí nesmysly a rozhazuje peníze? Politika je prostě magická věc…

Debata na podobné téma se vedla i kolem plánů Liberce na to, aby se město stalo Evropským městem kultury. To prosazuje náměstek Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj), kterému jeho kolegové dokonce schválili milion korun na studii, proč tomu tak má být.

Studie je napsána, milion utracený a je to krásné čtení. Jen ho kazí takový detail: realita. Během včerejšího zasedání se například schvaloval i rozpočtový výhled a v něm je jasně vidět, jak Liberec zase „myslí“ na kulturu. No stejně jako v předchozích letech…

Zastupitelé schválili i prodej akcií společnosti Fin Real. To znamená, že její majoritní vlastník bude mít komplet celé obrovské prostory pro ČSAD, které pak bude moci například nabízet Libereckému pro jeho vnitřního dopravce. Proč se kraj nedohodl na odkupu minoritního prodeji s městem je záhadou, nebo to spíše také ilustruje chaos, který kolem krajského vnitřního dopravce vládne.

Zajímavé je také tvrzení náměstka Zbyňka Karbana (ANO), že s prodejem minoritního podílu souhlasí i okolní obce. Přitom to ještě před pár dny nebyla pravda a zástupci menších obcí s tím naopak měli tak velký problém, že musela být přerušeno zasedání valné hromady Fin Real. Tato kauza možná ještě bude mít dozvuky.

Největší spor, který vyústil i stažením bodu, bylo memorandum mezi obcemi o protipovodňových opatřeních na Lužické Nise. Pro opozice je práce s krajinou dlouhodobé téma a kritizuje vedení města za starý technokratický přístup, který podle ní není efektivní. Místo budování přehrad by ráda viděla více drobných systémových kroků a zásahů do řeky a jejího okolí, od kterých si slibuje lepší i citlivější efekt.

Náměstek Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) zase argumentuje, že právě na to, co předkládá je teď od státu možné sehnat peníze a je to lepší, než nedělat nic. Nakonec ale zvolil v Liberci až nevídaně vstřícný přístup, bod stáhl a opozici (ale i některé koaliční zastupitele z ANO) vyzval, ať tedy přijdou přes léto se svými návrhy, které se předloží Povodí Labe. Opozice má teď dva měsíce na to, aby se ukázala.

Řešil se i bazén. Nejen založení nové společnosti, která se o něj má starat, ale i další peníze pro soukromou firmu, která jej 30 let provozuje. Nyní dostává od města na úhradu svých ztrát milion. Teď si Starostové prosadili, že to budou tři miliony. Firma výhledově v bazénu končí, a tak opozice mluví o zlatých padácích.

Podobně se diskutoval památník zajatcům a obětem I. světové války. Proti uctění památky nikdo nic nevyčítal, ale výsledek je zde jaksi rozpačitý. Zároveň je to kladeno do vztahu s tím, že akci, která město vyjde na 2,4 milionu korun, dělají lidé ze spolku, kde figurují přátelé náměstka Ivana Langra, z nichž někteří se dokonce objevili na kandidátkách Starostů. Možná i tahle kauza bude v médiích ještě rezonovat..

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody