Deset let kvůli osmi měsícům? Radnice chce dávat miliony za nájem kvůli rekonstrukci v řádech měsíců

Vedení města Liberec chystá přesun desítek úředníků z budovy Uranu na třídě 1. máje do nových prostor. Ti skončí buď v prostorách bývalého sídla Syner Group nebo ve OC Forum Liberec. Obě varianty vzbuzují otázky. Město plánuje pronajmout si prostory na dobu několikanásobně delší, než jaká bude rekonstrukce Uranu, a nechce prozradit, kolik bude novému pronajímateli platit.

K přesunu desítek zaměstnanců z odboru sociální péče a oddělení registru vozidel se město chystá kvůli plánované a technologicky náročné renovaci Uranu, kde má vzniknout zázemí pro autobusový terminál. Rekonstrukce má trvat 33 týdnů a začít má již letos na podzim.

Syner, nebo firma, v jejímž vedení je člen Starostů

Do té doby si ale magistrát musí pronajmout zhruba 1 000 metrů čtverečních kancelářských prostor s odpovídajícím zázemím pro přibližně 60 pracovníků, kteří vyřizují pro občany agendu na odboru sociální péče, plus dalších cca 650 metrů čtverečních pro agendu registru vozidel s 15 pracovníky.

Do úvahy přicházejí dvě firmy. Jednou je ELITE Office Park, a.s., která patří do Syner Group a od které si za kritizovaných podmínek pronajímal prostory Úřad práce. O podivném stěhování Úřadu práce a následné výstavbě jeho nových prostor psal Náš Liberec již před několika lety.

Druhou firmou je společnost Liberec Property s.r.o., která městu doporučuje umístit své úředníky do obchodního centra Forum s přístupem rovněž od tamního terminálu MHD. Zde je zase zarážející skutečnost, že manažerem Fora Liberec je Miroslav Habel, politik Starostů pro Liberecký kraj (a zastupitel ve Vratislavicích nad Nisou), kteří jsou rozhodující silou i na liberecké radnici, která si chce prostory pronajmout.

„Obě tyto nabídky jsou pro město výhodné nejen kvůli umístění, ale především díky odpovídajícímu prostoru, který pro výkon obou agend potřebujeme. Důležitým faktorem při posuzování nabídek byla nejen cena za pronájem, ale i řada technických požadavků. Například, že nabízené prostory musí splňovat řadu technických požadavků pro výkon obou našich agend. Třeba vysokorychlostní a zabezpečený internet, bezbariérový přístup nebo odpovídající prostor pro spisovny,“ říká tajemník Statutárního města Liberec Martin Čech s tím, že ze všech nabídek, které město obdrželo, lze podle jasně definovaných požadavků akceptovat pouze dvě.

Za kolik? Zatím neřekneme

Vedení města zatím odmítá prozradit, kolik chce za prostory pro své úředníky platit. Náš Liberec se na tuto částku ptal přímo a opakovaně, ale byl vždy odmítnut, naposledy s tím, že informace zazní na středeční tiskové konferenci po jednání rady města. Ale ani tam částka nepadla, byť i přítomní novináři se na ni vícekrát ptali.

„To nemůžu ještě říci, ty nabídky jsou srovnatelné, ale my tam musíme mít porovnání i dalších faktorů,“ nechtěl sdělit konkrétní částku tajemník Martin Čech. Po opakovaných dotazech žurnalistů jen uvedl, že se bude řádově jednat o miliony korun ročně. „Budou to určitě miliony, pokud vezmeme v potaz tržní nájemné, kolik u takových prostor je, tak se budeme v rámci roku pohybovat v milionech,“ dodal tajemník libereckého magistrátu.

Deset let kvůli osmi měsícům?

Co ale asi nejvíc vzbuzuje otazníky, je doba, po kterou má Liberec platit nemalé prostředky za pronájem úředních prostor. Hned na začátku včerejší tiskové konference primátor Zámečník uvedl, že se může jednat o pět nebo dokonce o osm let a ve hře je i opční prodloužení smlouvy.

„S firmou, která dostane od radních víc hlasů, město uzavře smlouvu pravděpodobně na pět let s opcí na dalších pět roků. Vyloučit nelze ani další jiné varianty délky pronájmu,“ uvedl Jaroslav Zámečník.

Tato disproporce mezi dobou rekonstrukce, která má oficiálně probíhat 33 týdnů, a dobou nájmu, která může činit až deset let, samozřejmě zaujala naši redakci i ostatní novináře. Na tiskové konferenci se na to samozřejmě ptali, ale ani zde se nikomu nedostalo jasné odpovědi.

„Ono těch variant je víc, první byla dva roky s možným prodloužením a u toho se ukázalo, že někteří dokáží nabídnout lepší ceny, když se například jedná o dva roky a s ještě delším prodloužením nebo pět let s možným prodloužením,“ uvedl k podivné délce doby pronájmu primátor Jaroslav Zámečník.

 

 

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody