Liberec otvírá nový sběrný dvůr – ovšem jen provizorní

Město Liberec otevírá dnes nový sběrný dvůr v Londýnské ulici. Bude ovšem jen provizorní. Původní připravený projekt na nový sběrný dvůr a zajištěnou dotaci na něj nechal Liberec, kvůli hádkám v současné koalici, propadnout.

Projekt nového sběrného dvora připravila bývalá náměstkyně za Změnu pro Liberec Karolína Hrbková ve spolupráci s firmou FCC, která zajišťuje svoz odpadků. Současná radniční koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS ale kvůli neshodám nestihla dotaci podat a projekt se tak, podobně jako nové autobusové nádraží, nerealizoval. Důvodem byl nesouhlas koaličních ANO a ODS se Starosty a Kanceláří architektury města o tom, jak má nový sběrný dvůr v Londýnské vypadat a zda na něj uspořádat soutěž.

Koaliční partneři z ANO a ODS i někteří Starostové z postupu primátora Jaroslava Zámečníka, který prosazoval architektonickou soutěž, tehdy nadšeni příliš nebyli. „My jsme pro tu „kompostárnu“, jak tomu říkáme, všemi deseti, ale nechápu, proč na to na to musí být architektonická soutěž. Přijde mi to jako dělání zakázek pro kamarády hlavního architekta Janďourka,“ uvedla pro náš web již před dvěma lety členka  libereckého ANO Jarka Kašpar.

Tomu ale odporuje jak městský hlavní architekt Jiří Janďourek, tak primátor. „ Ta budova svou kvalitu má. Navštíví ji de facto každý Liberečák, navíc doba, kdy se v Liberci stavělo bez architektonické soutěže, musí skončit,“ upozorňuje Jiří Janďourek. V tom za ním stojí i primátor Jaroslav Zámečník, který ale neměl v roce 2019 sílu na to, aby svůj postoj v radě města prosadil. Dotace i původní projekt s FCC tak přišly vniveč.

Opozice hádky na radnici, které stojí za tím, že Liberec nebude mít nový sběrný dvůr, tvrdě a dlouhodobě kritizuje. „ Tohle je prostě šlendrián a neschopnost,“ tvrdí bývalá náměstkyně za Změnu pro Liberec Karolína Hrbková, která projekt nového sběrného dvora v minulém volebním období připravila.

 „My jsme se s FCC vypracovali projektovou dokumentaci, připravili žádost o dotaci, už bylo vydáno územní rozhodnutí a možná, jestli se nepletu, i stavební povolební. Teď to všechno přišlo vniveč. Architektonické soutěže jsou fajn, ale nejsem si jistá, zda patří i na sběrný dvůr pod dálnicí.,“  uzavřela evidentně zklamaná Hrbková. 

V současné chvíli Kancelář architektury města zpracovává projektovou dokumentaci budoucího sběrného dvora. Následně se město pokusí na výstavbu trvalého sběrného dvora sehnat finanční prostředky z nějakého dotačního titulu. Ze kterého přesně ale zatím neví.

Nicméně město zatím spouští alespoň provizorní variantu. Tímto bude umožněno občanům z nejbližších libereckých čtvrtí např. Růžodol 1, Staré a Nové Pavlovice, Ruprechtice, Krásná Studánka, Ostašov nebo Radčice odvézt velkoobjemový odpad či bioodpad do přistavených mobilních velkoobjemových kontejnerů. Sběrné místo budou mít občané blíže bydliště a nemusí tak díky tomu jet přes celé město do sběrného dvora v ulici Ampérova. Toto provizorní sběrné místo by mělo v ulici Londýnská fungovat do doby, než město na tomto místě vybuduje oficiální sběrný dvůr s Re-Use bazarem a případně i kompostárnou.

Subscribe
Upozornit na
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody