Hejtman po výprasku od veřejnosti už nový nouzový stav žádat nebude

Liberecký hejtman Martin Půta sklidil u veřejnosti a na sociálních sítích silnou kritiku za svůj postoj, kdy okamžitě po zrušení nouzového stavu požádal vládu o nový, byť ji celý rok kritizoval a stavěl se do role toho, kdo by krizi zvládl lépe. Na včerejší tiskové konferenci krizového štábu také zaznělo, že nejvíce problémů s koronavirem má Jilemnicko a Semilsko.

Na úvod tiskové konference se hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) politoval, že mu lidé na sociálních sítích i v mailové korespondenci dávají co proto, za jeho nedělní rozhodnutí požádat premiéra Andreje Babiše o nový nouzový stav. Stalo se tak v návaznosti na rozhodnutí poslanecké sněmovny ze čtvrtka, kde zástupci Pirátů, ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL, KSČM a SPD ve čtvrtek ve sněmovně prohlasovali neprodloužení nouzového stavu. Ten měl skončit v neděli. Ještě předtím ale hejtmani v čele s jihočeským Martinem Kubou a libereckým Martinem Půtou požádali Andreje Babiše o nouzový stav nový.

Hejtman také zopakoval své stanovisko, že podle něj za všechno může vláda ČR v čele s premiérem Andrejem Babišem. „Je to plně odpovědnost vlády a jeto plně odpovědnost parlamentu a my jako hejtmani se připravujeme na to, že s velkou mírou pravděpodobnosti nouzový stav skončí k prvnímu březnu,“ uvedl hejtman. Půta zároveň zdůraznil, evidentně pod mírou kritiky veřejnosti, že o nový nouzový stav usilovat nebude. „Nemyslím si, že další restrikce a pokračování v restrikcích, které nefungují, může situaci vylepšit,“ doplnil Půta.

Větší míru věcných faktů na tiskové konferenci prezentoval krajský náměstek pro zdravotnictví Vladimír Richter z ODS. Ten seznámil veřejnost s aktuálními čísly, ze kterých vyplývá, že pandemie nejvíce ohrožuje východní okres Libereckého kraje, tedy Semilsko a z něj zejména Richterovo domovské Jilemnicko. „Největší nárůst mají oblasti sousedící s Královehradeckým krajem, tedy Semilsko, kde je za posledních 7 dní největší nárůst nakažených, je zde 782 nakažených. Z deseti obcí z největším počtem nakažených je jich pět z okolí obce s rozšířenou působností Jilemnice, tedy bezprostředně sousedící s Královehradeckým krajem“ sdělil Vladimír Richter.

Richter se věnoval i situaci v nemocnicích, které se potýkají s přetížením. „Zatím nemusíme převážet pacienty z jiných krajů, naopak je můžeme přijímat z jíných krajů. O víkendu jsme například přijali 5 pacientů do liberecké nemocnice z Královehradeckého kraje, nicméně například v Jilemnic máme například jen 3 volná lůžka, z toho dvě intenzivní a jedno akutní“,  uvedl náměstek Richter.

Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody