Kolem podivného inzerátu na manažera SAL je na radnici dusno

Náš Liberec minulý týden jako první přinesl informaci o tom, že město skrze svou 100% vlastněnou společnost Sportovní areál Liberec podezřele potichu vypisuje výběrové řízení na lukrativní manažerský post. Od té doby tato kauza začala žít svým životem.

Sportovní areál Liberec (SAL) je společnost absolutně vlastněná městem a Liberec, která byla založena v roce 2003 společností Syner. Ta si ve své režii zrealizovala stavbu místní hokejové arény, kterou splácí město a je jednou nejzásadnějších částí obřího obecního dluhu, který vznikl právě za vlád ODS.

V roce 2004 společnost převzalo město Liberec a od té doby slouží jen tomu, aby skrze ni pronajímalo, podle mnohých velice nevýhodně, arénu a přilehlá sportoviště (Sportpark Liberec) firmě Sport Facility management Liberec (SFM) ze stále Synerg Group. Jeho jednateli jsou pak představitelé politické reprezentace. V současné době je to starosta Vratislavic nad Nisou Lukáš Pohanka (SLK) a ekonomický náměstek primátora Zbyněk Karban z ANO.

A právě na manažera SAL vypsalo město před několika dny výběrové řízení. Má se jednat o poměrně důležitou funkci. Již minulý týden Náš Liberec přinesl odpověď vedení města, které tvrdí, že se tak chce pojistit pro případ, že Sport park Liberec bude muset jednou provozovat samo a nikoliv skrze SFM ze Syner Group. Ta totiž žádá stále více a více milionů na kompenzaci za ušlé zisky způsobené například současnou epidemií covid-19.

Ve hře mohou být i stovky milionů dotací od Národní sportovní agentury, které by se měly na chátrajících sportovištích prostavět. Není pak těžké si představit, která stavební společnost bude tlačit na případné takové zakázky týkající se rekonstrukce.

O to více překvapilo, že tak oficiálně zdůvodněný zásadní manažerský post město nikterak neinzeruje na svých stránkách. Objevil se jen jeden nenápadný inzerát na jobs.cz, navíc trošku nepochopitelně podaný městským obvodem Vratislavice nad Nisou. Podle vedení města to je tím, že zde sídlí jeden z jednatelů SAL, starosta Lukáš Pohanka.

To vše zadalo spekulacím na radnici mezi politiky i úředníky, pro koho že je tento post manažera SAL vytvořen. Připomeňme, že v době, kdy vedení města anoncuje nutnost šetřit a snižovat stavy zaměstnanců, má tento nově vzniklý post zaručen základní plat 50 až 60 tisíc korun měsíčně.

Mezi jmény, které zdroje (jejich jména redakce zná, ale na vlastní přání je neuvádí) z radnice uvádí jako horké kandidáty je například Robert Korselt z TOP 09/Starostů a ještě více Renata Balašová z ANO, která proslula svým lobbingem za zájmy TMR slovenského miliardáře Igora Rattaje na Ještědu, kdy tato firma byla i jejím zaměstnavatelem.

Balašová ale pro Náš Liberec odmítla, že by pozice manažera SAL byla určena pro ni. „O konkrétním inzerátu na www.jobs.cz jsem se dozvěděla  prostřednictvím facebooku Tibora Batthyányho. Žádné jiné informace nemám, natož, abych s něčím byla srozuměna, neboť jde o řádné výběrové řízení. Věřím, že pozice bude obsazena dle schopností a zkušeností uchazečů. Sportoviště v Liberci si péči pod odborným vedením určitě zaslouží.,“ sdělila Renata Balašová.

Jenomže podivného inzerátu si všimli i jiní politici. Například radní z ANO, Marek Vávra, který na svém facebookovém profilu se znatelnou mírou sarkasmu napsal: „Přátelé, kdo by chtěl v Liberci místo managera sportu za 50000 – 60000 Kč (v gesci bude mít dozor nad arénou, skateparkem a v budoucnu i třeba liberecký bazén), nechť se neváhá obrátit dle instrukcí v inzerátu a nejlépe v kopii i na podatelnu města Liberec. Podle mne by to měli zvládat současní zaměstnanci města Liberec. Jednatelé SALu ( Lukáš Pohanka, Zbyněk Karban) si však myslí, dle své politické odpovědnosti něco jiného, tak budiž…“. Marek Vávra také přiložil odkaz na inzerát na zmíněném serveru.

Podle zdrojů naší redakce je kolem podivně vypsaného místa na liberecké radnici poměrně dusno. Není to první případ nepotismu a trafik za současné koalice Starostů, ANO a ODS. Náš Liberec například přinesl případ účelově vytvořeného místa pro kamaráda primátora Jaroslava Zámečníka ze Starostů a odsouzeného vyděrače Miroslava Kroutila.

O tom, kdo post manažera SAL obsadí, by mělo být jasno nejpozději příští týden.

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody