Kauza lázní v Chrastavě se na začátek vracet nebude

Případ dotací pro termální lázně v Chrastavě se nemusí u soudu vracet na samý počátek. Státní zástupe i obžalovaní se dnes shodli na tom, aby nový předseda senátu Richard Skýba, který nahradil soudce Petra Neumanna, který na jaře odešel do důchodu,  pouze přečetl,  co se projednávalo při předchozích líčeních za jiného senátu.

Po shodě státního zástupce s advokáty obžalovaných nový soudce přečetl, kdo u soudu dosud vypovídal a jaké důkazy tam zazněly. Líčení poté odročil na začátek června, vypracovat nechá nový znalecký posudek na nemovitost, která měla být součástí úplatku, a předvolá jednoho svědka. Žádná další důkazy k projednání dnes obhajoba nepožadovala., jak uvedla ČTK.

Případ údajného zneužívání dotací pro termální lázně Chrastava se táhne od roku 2013, kdy tehdy čerstvý hejtman Martin Půta (SLK) a předseda ROP Severovýchod podával před kamerami trestní oznámení ohledně dotací na chrastavské lázně, které směřovalo na jeho předchůdce ze sociální demokracie. Ti poté byli o rok později skutečně policií oviněni a kauza skončila u soudu.

V celé kauze, o které v minulosti dopodrobna informoval náš web, jde o údajné zneužití evropských dotací, které byly přidělovány v rámci ROP Severovýchod. V kauze jsou obžalováni bývalí exponenti liberecké ČSSD, jako například bývalý náměstek primátora Liberce Ivo Palouš obžalováni, krajský náměstek za ČSSD Martin Sepp a jeho stranický nadřízený a někdejší europoslanec Robert Dušek.

Celá kauza se týká výstavby zamýšleného lázeňského komplexu v Chrastavě, který chtěl provozovat liberecký podnikatel Jan Imlauf, který je rovněž mezi žalovanými.  Podle státního zástupce měli politici z ČSSD Robert Dušek (tehdejší krajský šéf a europoslanec) a Martin Sepp (někdejší náměstek hejtmana a člen Regionální rady ROP Severovýchod, která o dotacích rozhodovala) zajistit pro podnikatele Jana Imlaufa dotace ve výši mnoha desítek milionů na chrastavský zámeček nebo na hotel Praha v Jablonci. Jako úplatek pak měli požadovat zhruba deset procent částky. Celková škoda byla nakonec vyčíslena na 340 milionů.

Duškovi se Seppem hrozí při policejním obvinění za přijetí úplatku 5 až 12 let žaláře. Stíhána je také kamarádka Duškovy ženy Simona Lepešková. Tu policie viní z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, s trestní sazbou až pěti lety odnětí svobody, zda-li byla takto koncipována i samotná žaloba není jisté. Dvanáct žalovaných lidí je viněno ze sedmi skutků, mezi nimiž je například i finanční poškozování EU.

Podle policie měl úplatek spočívat mimo jiné v tom, že podnikatel Imlauf prodal pod cenou ubytovnu a okolní pozemky v Liberci Petru Skálovi ( bývalý člen ČSSD do roku 2011) a právě Simoně Lepeškové. Ti však jsou údajně pouze bílými koňmi, kteří mají zastřít údajně skutečného reálného vlastníka – Roberta Duška. Dalším obžalovaným má být i další, dnes již bývalý, sociální demokrat – již dříve odsouzený v souvislosti se zabitím Filipa Venclíka, někdejší předseda místní organizace ČSSD Liberec 12 – Pavlovice, výše zmíněný Petr Skála.

Soudce, který měl případ na starosti, Petr Neumann soudil většinu korupčních případů v Liberci a většinou všechny osvobozoval i za podivných okolností. Přeloni mu ale byla již jedna kauza odebrána. Nařídil to Vrchní soud v případě údajného  tunelování městského majetku skrze akciovku Sportovní areál Ještěd. Podle nadřízené instance zde soudce nerespektoval důkazy a nadržoval obžalovaným. Petr Neumann soudil případ kolem kostela Máří Magdalény, kde je z korupce obžalován i hejtman Martin Půta (SLK), kde všechny rovněž osvobodil, včetně těch, kteří se přiznali. I tento jeho rozsudek naprosto rozcupoval Vrchní soud.

Kauzu chrastavských termálních lázní po Neumannovi převzal soudce Richard Skýba. Ten na sebe upozornil v kauze MS v lyžování 2009. Zde byli obžalováni čtyři lidé za to, že měli neoprávněně přihrát firmě Syner z veřejných peněz téměř čtyři miliony korun. Mělo se tak stát během přípravy na nechvalně proslulé mistrovství světa v lyžování. Mezi obžalovanými je zástupce firmy Investing CZ, která měla na veřejné peníze dohlížet, ale podle žalobce nezákonně obohatila Syner. Trestný čin měl nastat, když byl proplacen Synerem nikdy nedodaný nábytek pro koleje v Harcově.

Liberecký soudce Richard Skýba rozhodl, že se trestný čin nestal, ačkoliv Syner dostal peníze za nedodaný nábytek pro harcovské koleje, ale prý odvedl na místo toho jiné práce, takže Technické univerzitě jako objednavateli nevznikla škoda. Nicméně kvůli popsanému nakládání s dotacemi, musela  Technická univerzita vracet státu loni v únoru 25 milionů korun.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody