Zakázka z ruky a cenzura: Investing CZ získala bez výběrového řízení milionovou zakázku

Rada města Liberec složená ze Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS zadala zakázku bez výběrového řízení za zhruba milion korun firmě Investing CZ, která se minule neblaze proslavila dozorem veřejných zakázek. Na tiskové konferenci vedení města ignorovalo položené dotazy k tomuto tématu, ač je mělo řádně předem.

Zakázka se týká supervize nad projektem Centra aktivního odpočinku v Liberci, tedy revitalizaci budovy bývalé Oblastní galerie u Libereckého zámku, kterou město přestavuje pomocí dotací Evropské unie za zhruba 205 milionů korun. Tuto stavbu realizuje sdružení firem Metrostav a bývalé dceřinky Syneru CL-Evans.

Projekt má samozřejmě i svůj technický dozor investora, který vzešel z výběrového řízení a město přijde zhruba na milion korun. Jenže podobně velkou částku získá i Investing CZ bývalého politika Josefa Nadrchala, který má dělat „supervizi“, tedy jakýsi technický dozor technického dozoru. A to dokonce na výjimku ze směrnice města – bez výběrového řízení.

O tom, že Nadrchalova firma zakázku za 1 160 000  korun s DPH získá bez výběrového řízení, rozhodla rada města ve složení Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS všemi hlasy až na jeden, včera odpoledne.

Tomuto rozhodnutí předcházelo jednání Josefa Nadrchala z Investing CZ s primátorem Jaroslavem Zámečníkem (Starostové pro Liberecký kraj). Kontroverzní bod ovšem předložila náměstkyně Radka Loučková Kotasová (ANO).

Investing CZ je přitom dlouhodobě kritizování, že místo veřejného zájmu, za který je v zakázkách placena, spíše spolupracuje se stavebními firmami a ve výsledku se stavby prodražují. Majitel Investing CZ Josef Nadrchal je také známý svými přátelskými styky s majiteli liberecké společnosti Syner, která spolu s Investing CZ čelila žalobě za tunelování veřejných financí během MS v lyžování 2009.

Roli Investing CZ kritizoval nejen státní zástupce u soudu, ale i Nejvyšší kontrolní úřad. Výsledkem bylo, že začátkem loňského roku musela Technická univerzita Liberec doplatit státu 25 milionů korun, byť u soudu s Investing CZ a Synerem nebyl nikdo odsouzen.

Investing CZ Josefa Nadrchala na sebe upozornila i v poslední době, kdy například dozorovala stavbu tzv. podnikatelského inkubátoru, kterou platil Liberecký kraj a realizoval ji CL-Evans. Stavba se prodražila o 55 milionů korun.

Druhý případ je z Jablonce nad Nisou – Liberecký kraj má v ruce odborný posudek k rekonstrukci střední školy na Podhorské ulici, kde se zřítila značná část budovy, který jasně hovoří o vině ze strany TDI, v tomto případě opět Investing CZ.

Na tyto otázky a další skutečnosti se redakce Našeho Liberce chtěla zeptat rady města. Zaslala je proto s předstihem na mail tiskové mluvčí i na chat Facebooku. Přijetí otázek bylo potvrzeno, ale nikdo na ně neodpověděl a tisková konference skončila s tím, že „již nejsou žádné další dotazy.“

Stejně byly ignorovány dotazy k tomuto tématu i od jiných novinářů a médií. Je vidět, že vedení města si je moc dobře vědomo toho, jaký problém zakázka pro Investing CZ představuje. Pravděpodobně je zde ale daleko větší tlak a zájem dosadit na dvou set milionovou zakázku „osvědčeného dozorce“, kterého Investing CZ představuje.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody