Spor o bazény: Vedení města muselo ustoupit občanům

Před měsícem byl primátor sebejistý a shodil ze stolu plánovanou rekonstrukci plaveckého bazénu na Františkově. Dnes musel couvnout před faktem, že veřejnost takový přístup odsoudila. Ve hře je ovšem i výstavba bazénu arény, které si přejí podnikatelské prostředí kolem Syneru.

Přesně před měsícem si byl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) jistý v kramflecích. Bez diskuse na zastupitelstvu, natož s občany oznámil, že plavecký bazén u ZŠ Švermova Liberec opravovat nebude, byť za minulých vlád započaly přípravné kroky jako vypracování stavební dokumentace.

„Budeme hledat nějaké jiné využití těchto prostorů, jiné sportoviště a v případě rekonstrukce velkého bazénu budeme hledat náhradní plavání – například v Jablonci nebo ve školních bazénech,“ řekl tehdy Jaroslav Zámečník a měl svou podporu u koaličních kolegů z ANO i ODS, za jejichž vlád bazén na Františkově zchátral.

Jenomže narazil na odpor zejména občanské veřejnosti, která se zformovala kolem výzvy zaštítěné peticí Nechceme Liberec bazénu. Její zástupci se zformovali na sociálních sítích a vystoupili i na libereckém zastupitelstvu, kde našli podporu opozice z řad LOL! a Změny pro Liberec.

Rozhodnutí rady města nepokračovat v rekonstrukci bazénu u ZŠ Švermova považuje Změna pro Liberec za špatné a zejména nepromyšlené rozhodnutí. Ukončení takto významného projektu by mělo projednat zastupitelstvo města, a to na základě předchozí diskuse. Téma je zásadní pro nemalou část Liberečanů a rada by o něm neměla rozhodnout sama ve chvíli, kdy je ve vedení stotisícového města pouhé dva měsíce.„, uvedl Jan Korytář ze Změny pro Liberec

Pod tímto tlakem musel ustoupit i primátor Jaroslav Zámečník a koalice a bylo slíbeno vytvoření komise k problematice, kterou povede náměstek pro rozvoj Jiří Němeček (ANO). V těchto dnech mají zástupci stran do komise nominovat své zástupce.

O její podobě se politici neshodli již na zastupitelstvu, které v Liberci proběhlo minulý týden. Zástupci Změny pro Liberec navrhovali, aby členy komise byli i zástupci občanů a například plaveckých oddílů, ODS naproti tomu upozorňovala, že komise je plně v rukou primátora a ten si ji může jmenovat bez ohledu na ostatní strany či zástupce veřejnosti.

Pracovní skupina má řešit problematiku bazénů celkově, počínaje hlavním městským bazénem na Tržním náměstí a malými školními bazény při ZŠ Dobiášova a Vrchlického konče. Samotný bazén ve Švermově ulici je pak se svými 25 metry mezi nimi.

Ve hře je podle primátora i výstavba zcela nového plaveckého bazénu u liberecké arény, kterou pro město za kritizovaných podmínek spravuje společnost ze stáje S group holding/Syner. Toto řešení již před volbami prezentovali zástupci ANO, kteří kvůli tomu dokonce chtěli zbourat velký bazén na Tržním náměstí. Po kritice veřejnosti i vlastního celostátního vedení ale couvli. Nicméně tato varianta, kterou dle kuloárních informací, stále protlačuje místní stavební lobby, je slovy primátora Zámečníka z jednání posledního zastupitelstva stále na stole.

Subscribe
Upozornit na
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody