Bývalý krajský radní měl brát úplatky na kampaň Starostů

Vladimír Mastník, bývalý krajský radní pro dopravu a do minulého týdne i krajský zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj byl obviněn protikorupční policií z přijímání úplatků. Údajná trestná činnost souvisela s jeho funkcí na kraji, vztahy se společností BusLine a předvolební kampaní Starostů v roce 2016.

Vladimír Mastník, v letech 2012 – 2016 radní pro dopravu Libereckého kraje za Starosty pro Liberecký kraj, v letech 2016 opět zvolený krajský zastupitel za tutéž stranu, je dalším obviněným v široké korupční kauze, která se týká autobusové dopravy, kterou pro Liberecký kraj i města v něm zařizuje kontroverzní společnost BusLine.

Podle důvěryhodných zdrojů je Mastník obviněn z korupčního jednání a přijímání úplatku. Ty měl přijímat od klíčových figur stojících za firmou BusLine, jako je například také obviněný podnikatel Jiří Vařil. Mastník měl dostávat stovky tisíc na svou kampaň do krajských voleb v roce 2016, kterou Starostové pro Liberecký kraj drtivě vyhráli a on sám obhájil post zastupitele, ač byl na kandidátce mírně upozaděn. Starostové před dvěma lety získali 32% a 18 mandátů v 55ti členném zastupitelstvu. 

Vladimír Mastník se ve středu rozhodl vzdát funkce krajského zastupitele. Ke svému obvinění se ale odmítl vyjádřit. Na dotaz naší redakce uvedl: „Já se k tomu nebudu vyjadřovat, odstoupil jsem z krajského zastupitelstva, to tedy bylo z jiných důvodů, ale to policejní obvinění nebudu komentovat.“

Všem zastupitelům Mastník poslal mail na rozloučenou, ve kterém píše: „ Po sedmi a půl roce mé účasti v zastupitelstvu Libereckého kraje jsem se rozhodl podat rezignaci na post krajského zastupitele k 25.5. 2018. Důvody jsou ryze osobní – chci se věnovat především mé rodině, svým zálibám, duševní pohodě a péči o zdraví.“

Náš web, který se nestandardní situaci s veřejnou dopravou v Liberci i v Libereckém kraji, již dlouhé roky poukazuje na propojení mezi společností BusLine a Jiřím Vařilem se zdejšími politiky. O blízkých vztazích mezi Vařilem, Mastníkem a dalšími politiky nejen ze Starostů pro Liberecký kraj jsme psali několikrát.

 Stejně tak jsme upozorňovali na skutečnost, jakým způsobem jsou ohýbány veřejné zakázky z oblasti dopravy, které byly přímo směřovány výhodně pro společnost BusLine, která sice skrývá své skutečné vlastníky, ale o to více udržuje styky s politiky. Od Vladimíra Mastníka, hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) se nám pak dostávalo četných urážek a dehonestací.

Policie v dubnu provedla rozsáhlý zásah v libereckém dopravním podniku. Obvinila 9 osob z trestných činů podplácení, přijímání úplatku, legalizace výnosů z trestné činnosti, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hlavními obviněnými, kteří skončili i v celách jsou předseda představenstva Pavel Šulc (zvolen za ANO), bývalý podnikový ředitel Luboš Wejnar a zmíněný podnikatel Jiří Vařil. Podezřelé skutečnosti kolem BusLine se ale netýkají jen zdejšího dopravního podniku, ale i situace na kraji, jak ukazuje Mastníkův případ.

Vladimír Mastník (1947) je bývalý dlouholetý starosta Lomnice nad Popelkou, kde BusLine dlouhodobě provozuje autobusové nádraží. Od roku 2012 byl zastupitelem a radním pro dopravu Libereckého kraje. V roce 2012 byl opět zvolen do funkce zastupitele. Upozornil na sebe například i tím, že si nechal od podnikatele a politika Miroslava Pelty spolu se svými dalšími kolegy – radními z kraje nechal platit luxusní VIP zájezdy na fotbalová utkání v době, kdy Pelta a další žádali o navýšení dotací pro své sportovní kluby.

Mastník je dalším z čelných představitelů Starostů, kteří figurují v korupčních kauzách. Hejtman Martin Půta je dokonce již obžalován, že bral úplatky za to, aby Metrostavu pomáhal ohýbat dotační proces, kde měla firma získat desítky milionů korun.

Subscribe
Upozornit na
48 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody